Last news in Fakti

4 Май, 2020 16:24 3 540 22

ЕС беше наивен спрямо Китай

  • европа-
  • жозеп борел-
  • китай

Жозеп Борел смята, че има различни гледни точки към тези отношения

ЕС беше наивен спрямо Китай - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай и ЕС са от една и съща страна, но това не значи, че споделят еднакви идеи за глобално управление. Това заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел, цитиран от „Журнал дьо Диманш“.

Той определя Китай като икономически партньор. В същото време страната се разглежда и като системен съперник, прокарващ алтернативен модел за управление.

Борел обяви, че ЕС подкрепя многостранността на ООН. В същото време китайското правителство има различно разбиране за международния ред.

Той признава, че в ЕС са били наивни в отношенията с Китай. Европейският представител разкритикува и политиката на американския президент Доналд Тръмп, според която многостранността може да отнеме нещо на американската страна.

Експертът смята, че държавният глава трябва да внимава със своите изказвания.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    34 19 Отговор
    Китай ще изкупи ЕС за жълти стотинки.

    Коментиран от #10, #17

  • 2 fatal bazooka

    35 3 Отговор
    Трябва малко да се замислят наистина !Всички фабрики са в Китай,евтина работна ръка.В един момент всяко 5то семейство станаха милионери в Хон Конг.....Крайно време е да си сменят морогледа.Да стимулират бизнеса и развитието в Европа, за да са добре всички хора в ЕВРОПА.Нямам лоши чуства към Китай,напротив...

    Коментиран от #3, #7, #21

  • 3 357

    17 11 Отговор

    До коментар #2 от "fatal bazooka":

    Само че европеец няма да работи за такива пари и себестойноста на продукта ще нарастне в пъти.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 без име

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "357":

    Върху себестойноста на продукта влияят много фактори,разбира се един от тях е и заплащането,но той е последен....петия знак след запетайката;)Така,че няма как да нарасне в пъти... И другото,което е-ако в Китай преди 20 години заплащането е било далеч назад от това в Европа,то сега вече приближава това в Европа.

    Коментиран от #8

  • 5 Чочо

    20 4 Отговор
    В този формат ЕС копие на ЦК на КПСС
  • 6 fatal bazooka

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "357":

    Абсолютно си прав .Да вдигнат заплатите не знам ,ЕС да намерят решение .До там са стигнали китайците - обикновен работник в завод за перални машини,може да си позволи почивка в Париж .Само за да купи на жена си чанта louis vuitton и да се върнат в Китай.Даваха случаен репортаж интервю в метрото по-телевизията.Причината е ......всичко е made in china.Копират всичко а идват от Европа да си купуват оригинал......
  • 7 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "fatal bazooka":

    И как да го направят това стимулиране

    Коментиран от #9

  • 8 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "без име":

    Зависи за какво произворство става въпрос Ако е на зеленчуци заплащането на работника е определящо за себестойноста ако е на зърнени култури тогава е цената на горивата Това в най общи линии Примера го давам умишлено със селско стопанство
  • 9 fatal bazooka

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Както го направиха в Китай.Колко фабрики се затвориха в цяла Европа ?Не зависи от мен ,голямата върхушка за това са там ,избрани от народа .Да мислят и защитават интересите на народа.
  • 10 сър Ков

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дончо":

    За старо железо хихи :)
  • 11 Нова

    1 2 Отговор
    Горките наивници. Вкупом да ги ожалиш.
  • 12 ужас

    19 3 Отговор
    Китай въвежда до дни национална криптовалута. Борбата ще е жестока. На Китай се падат 20% от световното производство, а юана заема 2% дял. Жълтите не искат повече да подпират долара.
  • 13 Наблюдател

    11 2 Отговор
    ЕС не е найвен а глупав и то доста!
  • 14 no name no face no number

    6 10 Отговор
    Само Китай и Азия това е бъдещето.
  • 15 STEFCO

    2 5 Отговор
    KİTAİTSİTE SA PUCHİ VISHKİ KATO KOMUNİSTİTE SA NAVSAKADE VREDYAT TRYAVASHE DA Gİ OSTAVYAT NA YAPONSİTE
  • 16 Васил

    7 4 Отговор
    Европа е толкова слаба че си сваля гащите ту пред Сащ или Китай а защо сега няма санкции като на Русия
  • 17 Голем смях

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дончо":

    Ще изкупи..га пръдне гугутката.ЕС има два пъти по-голям БВП.Да не говорим за качеството на стоките произвеждани в Китай и ЕС.Нерде Мерцедес нерде ловешкия автомобил.Китай вече е купил бедна Русия.ЕС е голям залък дори за братята от САЩ.
  • 18 Коментатор

    5 2 Отговор
    Европейският съюз би могъл да бъде мощен съюз, само да поиска. В Европа е съсредоточен мощен научен, производствен и човешки фактор. Никой не е казал, че е аксиома да се търгува при сегашните условия и да се купуват задължително евтините китайски стоки. Евтините стоки от Китай може да се окажат скъпи, когато заради тях се закриват производства в Европа. При държавна протекция от Китай за тяхното производство съществува проста марка - вносни мита. САЩ предприеха правилна стъпка спрямо Китай, като повишиха вносните мита за някои стоки, но действаха рязко и с това застрашиха в краткосрачен план и собствената си икономика. ЕС трябва да изработи и оповести план за постепенно повишаване на митата с Китай, а защо не и със САЩ. Ситуацията да се окажем без снабдяване с предпазни медицински маски, произвеждани в Китай и липсата на такова производство в ЕС точно обрисува ситуацията. Протекционизмът на ниво ЕС не е престъпление, но пък за него се искат смели и умни решения, бранещи икономиката на Съюза. Китай не е вездесъщ, но оставим ли се ще стане...

    Коментиран от #19

  • 19 Да бе

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Коментатор":

    То туй само с искане ако ставаше...
    Капитализма е една гнила система базирана на алчност единствено. Докато не се изкорени алчоста забрави за всички мераци.

    Коментиран от #20

  • 20 Коментатор

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да бе":

    Ти за развития социализъм ли си? Който ще унищожи алчността напълно и всичко ще е по мед и масло за всички?:)
  • 21 fbi

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "fatal bazooka":

    нямаш нищо против Китай ти чуваш ли се тепърва ще усещаш силата на Китай върху гърба си чакай това беше само началото....Америка е ли ги спре Европа е завладяна от Китай
  • 22 От розовия замък

    3 0 Отговор
    ЕС като структура е нефелен, но по-лошото е,че основните европейски популации са омързеливени,претенциозни,лакоми,хедонистични,консуматорски и всеки европейски дришльо си въобрази,че може да е рентиер като ингелизин от времето на кралица Виктория и така да си джитка.Всеки рентиер с времето се изнежва и не става фелен куче у дупе да убоде. Тогава мургавите ще им бият по два шамара и ще ги изгонят от розовия им замък.
Новини по държави: