Last news in Fakti

5 Май, 2020 11:42 3 101 49

Пикът на COVID-19 в Русия още не е настъпил! Предстои продължителна война

  • сергей собянин-
  • русия-
  • москва-
  • ковид-19

Спекуланти вдигнаха петорно цените на суровините, от които се правят предпазни средства за медиците

Пикът на COVID-19 в Русия още не е настъпил! Предстои продължителна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Забавя се темпото, с което расте броят на заразените с коронавируса в Русия, гласи оценка на главния санитарен лекар на федерацията Анна Попова, поместена в "Росийская газета". Епидемията в страната още не е стигнала фаза на плато - пикът на заразата тепърва предстои, предупреждава обаче главният извънщатен пулмолог на руското здравно министерство Сергей Авдеев, цитиран в друг материал от официоза.

Заради многобройните нарушения на антивирусните мерки ситуацията в Русия може да повтори сценария от Испания и Италия, твърди Авдеев, цитиран от БТА.

Според кмета на Москва Сергей Собянин болните от Ковид-19 в над 12-милионния град са 2 процента от населението. Това не дава възможност нито за формиране на колективен имунитет, нито за бързо изкореняване на вируса, пише "Новая газета".

Спекуланти вдигнаха петорно цените на суровините, от които се правят предпазни средства за медиците, заявява в заглавие "Ведомости".

Потребностите на Русия от средства за защита срещу коронавируса надхвърлят 4 до 10 пъти производствените възможности на страната, резервите са едва за няколко дни, а вносът излиза твърде скъпо. Нуждите от маски и респиратори за гражданите, от защитни костюми за медиците са задоволени едва до 25-30 на сто, сочи проучване на вестника.

По данни на руски неправителствени организации броят на сигналите за домашно насилие в страната е нараснал по време на пандемичната изолация 2,5 пъти - от 6054 през март до над 13 хиляди през април. За тази "доста неоптимистична картина" съобщи пред РИА Новости федералният омбудсман Татяна Москалкова, пише "Комерсант".

Руският здравен министър Михаил Мурашко заяви на 3 май, че употребата на спиртни напитки в страната е нараснала по време на изолацията с 2 до 3 на сто. Експерти на федералната служба Роскачество обаче виждат обратна тенденция - почти половината участници в техни проучвания пият вече по-малко алкохол, посочва "Известия".

Но според независими експерти, цитирани в "Московский комсомолец", ако се сложат в сметката продажбите на ментета, консумацията на алкохол в страната може да нарасне най-малко с 10 на сто.

За разлика от ред европейски страни Русия засега не е постигнала стабилизиране, камо ли намаляване на реалния брой на болните от Ковид-19. Но има предпоставки ограниченията да бъдат вдигнати поне отчасти, заявява "Взгляд".

Първо, едномесечната изолация вече изпълни основната си задача - отслаби развитието на епидемията и даде възможност на властите да подсилят здравната система. Второ, трябва да се мисли и за икономиката - за разлика от Запада Русия не може да инвестира трилиони долари в нейното възстановяване. Трето, хората се умориха вече да стоят под карантина и демонстрират тази умора с нарушения на режима, пояснява онлайн изданието.

Ситуацията в Русия не се развива по най-благоприятния сценарий - това е директно следствие от дейността на властите през последните 20 години, твърди "Свободная пресса".

"Комерсиализираната медицина" в страната не може да се справи с мащабен проблем като днешния, пише всекидневникът. Според него през 20-годишното управление на сегашния президент Владимир Путин броят на леглата в руските болници е намалял двойно, същото е станало и в Москва за 10 години, откакто кмет е Сергей Собянин.

За разлика от Китай, постигнал резултати в борбата с коронавируса благодарение на административно-командната система, в Русия "спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, затова хората постепенно губят доверие към представителите на властта", се казва в материала.

Пандемията е война. Но не бързотечна, а мъчителна, дълга окопна война. Тук побеждава онзи, който по-добре пресметне резервите си, подготви запаси и укрепи своя тил, разсъждава "Комсомолская правда".

"Предположението, че бързото вдигане на карантината ще спаси икономиката, може да е прибързано и погрешно. Ако запазим навиците си и нормите за потребление, бързо ще изядем вчерашните си запаси. А трябва да се готвим за продължителна "война". Да изчакваме, да се преустрояваме, да се учим да харчим по-малко, за да изтраем по-дълго", призовава вестникът.

Президентът на Русия свиква утре съвещание, за да обсъди изпълнението на мерките за борба с Ковид-19, пише "Труд", като се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По искане на държавния глава федералната служба Роспотребнадзор готви доклад с препоръки за поетапно излизане от ограничителния режим, който бе продължен от Владимир Путин до 11 май, добавя изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    31 29 Отговор
    10 хиляди заразени дневно, чак ми става жал за ватниците
  • 2 голям бъзик

    10 13 Отговор
    Началник на руския щаб е ендокринолог..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    29 21 Отговор
    А нещо парад за 9-ти май на Красная площадь??

    Коментиран от #7, #19, #20

  • 5 ГЛАД,МИЗЕРИЯ,АЛКОХОЛИЗЪМ И ПУТЯ..

    23 21 Отговор
    МОРЯТ АЛКАШИТЕ, МУРЗИЛАЖА И МАТРЬОШКИТЕ РУСЛЯМИСТКИ!
    ЗАКРИВАЙ КОЧИНАТА
  • 6 Ангелинка

    8 26 Отговор
    трябва спешно да пуснем русяцки туистов в болгарий е визом
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Борис Годунов

    22 25 Отговор
    На война срещу Русия не се тръгва, накрая тя винаги е победителка.

    Коментиран от #12, #14, #28

  • 9 есть человек естъ проблем

    25 18 Отговор
    Логично ,това което става в РФ е нагледно доказателство как действа Кремъл (още от време "оно") спрямо собственият си народ - никой не се инресува колко хора ще измрат ,важно е да се запази власта и да показваме пред другите (народи) ,колко сме "силни" , "смели" и "страшни".
  • 10 Ракети самолети ала бала

    20 17 Отговор
    И един грип им ева мамата пиянска😂😂😂😂😂
  • 11 Чочо

    21 4 Отговор
    Че да внесат защитни облекла от България, фабриката на Боко шие по 8000 на час.

    Коментиран от #15

  • 12 Тамерлан

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Борис Годунов":

    Хе ,надяваме се и корона-вируса да е чувал тази "сентенция" ,а ?!
  • 13 Иван

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Утре,хващай самолета":

    Под ''утре'' имаш предвид на мукавей в понеделник през 2048-ма година ли??

    Коментиран от #26

  • 14 Иван

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Борис Годунов":

    Знаеме, знаеме и прави ''паради на победата'':):)
  • 15 Rado

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    Абе важно е, че си направиха руската пропаганда като помогнаха на други държави, а пък и за тях да няма ще ги прежалят
  • 16 Монгола

    16 15 Отговор
    Пилците се броят на Есен във Федерацията всичко е под контрол в Обора обаче е бедствено положението!
  • 17 Биоинжинера

    13 8 Отговор
    Небе важно колко са заболелите, а как ще гонпрекарат статистика за смъртност от Руската Федерация сама говори колко е зле при едва 1500 смътни случая на 145 милиона население!
  • 18 вятъринар

    14 10 Отговор
    В ГОВЕДАРНИКЪТ ВСИЧКО СЕ РАЗВИВА БЛАГОПРИЯТНО.
  • 19 Иван

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Важното е Мишел Обама да не бъде раэкрит
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хауърд Лъвкрафт

    5 7 Отговор
    При падане надолу , плато не се достига ...
    Могат само да копаят дъното .

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Няма защитни облекла

    4 9 Отговор
    За всички лекари ли? Има решение. Тези за които няма защитно облекло да скачат от прозореца.
  • 24 Хехе

    8 13 Отговор

    До коментар #21 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Само едно не разбирам кога на някой натовски пилот ще му кипне и ще свали някой руски таралясник Ту-160 над Ла Манш или откъдето прелитат там.Да се надяваме че някой български пилот храбър като Списаревски качен на новите Ф-16 ще пусне две ракетки по някой Ту-95
  • 25 жалко

    12 12 Отговор
    до русороб
    Те ще се оправят ,дори и с милион загинали ,но ти от панелката няма да излезеш ,и там ще си умреш ,дори да е и след 50 години !

    Коментиран от #30

  • 26 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Когато въэкръсне еврейски равин.

    Коментиран от #32, #45

  • 27 ооох

    8 12 Отговор
    Аман от тъпи русофоби. Там има 2 умрели на милион, у нас са 12 на милион. Кой се справя по добри? Големия брой, говори за яко тестване.

    Коментиран от #29, #31, #34, #39, #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    13 11 Отговор

    До коментар #25 от "жалко":

    И това ли е "оправянето" , с МИЛИОН загинали ???? Е това ви е болния мозък на русопитеците , да ви имам "оправянето" !!!! Да мрът милиони , само да има джудже , дето да го боготворите , че "бори" омразните кравари !!!! Такива болни сте се пръкнали и болни ще си умрете !!! Да живее мизерията и помията , само да има "враг" на пустите богати американци , дето си жевеят живота и даже не знаят за свинското ви съществуване !!!
  • 31 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "ооох":

    Я пак колко са умрели на милион ???? 1400 души от 140 милиона прави ли 1 на 100 000 (сто ХИЛЯДИ ), десет ПЪТИ повече отколкото ти се ще !!!!!! Май ти трябва калкулаторче , ако ще китайско !!!
  • 32 Иване,Иване

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Никой не те коментира та сам си говориш.Добре си иначе,но.. хапчетата.
  • 33 Русия тръгна по пързалката

    12 11 Отговор
    Россияните мрът като мухи, докторите им се мятат от прозорците ама иначе "помагат" на Италия....жалка картинка
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мечо

    5 4 Отговор
    тия самолети на снимката рисуват знамето на еднополовата лубов
  • 36 Иван

    10 7 Отговор
    Eдинственият възможен начин, по който руснаците могат да се спасят от зловещата биологична атака със странното наименование коронавирус 19 е като се гръмнат с четири водородни бомби !
  • 37 Borislav Popov

    9 2 Отговор
    Ми Сорос е виновен, той е намалил болничните места.
  • 38 Ха ха

    3 3 Отговор
    Госта се оказа математик.А разлика при жертвите нямаме.60 на 6 млн.са като 1400 на 140 млн.Присмял се хърбел на щърбел.

    Коментиран от #42, #44

  • 39 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "ооох":

    Извинявай , грешка , докато напиша два реда вече са 1460 умрели !! И това са САМО в болница , само в десетина по-големи града !!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 За двама умрели на милион

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "ооох":

    Никой доктор няма да се метне от прозореца. Ама ти продължавай да вярваш на руските официални данни.
  • 42 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха":

    Е и ??? Какво излезе , бедна България пак се оправя не по-зле от "богата" Раша !!!! И с всички шансове накрая да излезе много ПО-ДОБРЕ !!! Щото там тепърва предстои голямото копане !!
  • 43 Слава на Русия !

    2 10 Отговор
    ВОВА е Бог !
  • 44 руска измет

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха":

    Вие русофилите сте няма такава предателска измет ,честно
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хауърд Лъвкрафт

    3 1 Отговор
    Докато стигнат платото , ще се окаже , че там водката е свършила 😂
  • 48 Кински

    4 0 Отговор
    Преди месец като ставаше дума за парада ,че е пред провал тогава бяха само 18 хиляди заразени.просто писах че короната с ракети танкове и самолети не можеш да уплашиш ,парада ще се отложи защото до 9 май заразените сигурно вече ще са 80 хиляди .имаше сигурно над 100 минуса .на явно съм се объркал .вместо 80 трябвало да пиша х2 . 160 са вече и става по зле.наредиха се след янките по брой заразени за ден с над 10 хиляди .ще се връщат лекарите няма накъде.с водка Путинка няма да стане. А в един момент тука като отпускат мерките и ние отиваме ме към провал.а на моя брат Георги бъди жив и здрав.честит празник на всички именници
  • 49 Сони

    1 0 Отговор
    Смъртността в БГ и Русия е 1:100000 абсолютно една и съща на брой население. Разлика няма защо ли не знам?