5 Май, 2020 15:23 7 185 17

Доказано: Коронавирусът е в Европа още от миналата година

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • зараза-
  • китай

Пациент, диагностициран с пневмония на 27 декември в Париж, фактически е бил заразен с Ковид-19

Доказано: Коронавирусът е в Европа още от миналата година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пациент, диагностициран с пневмония на 27 декември в Париж, фактически е бил заразен с коронавируса, заяви неговият лекар, предаде Би Би Си.

Д-р Ив Коен каза пред френски медии, че взета тогава проба неотдавна е тествана и е дала положителен резултат за Covid-19.

Пациентът, който напълно се възстановил, посочил, че не знае как е пипнал вируса, тъй като не е бил в някой заразен район.

Информация за това кой е бил първият случай на Covid-19 е от ключово значение при установяването как се е разпространил коронавируса.

Какво се знае за новия случай?

Д-р Коен, който оглавява Бърза помощ, на болници край Париж, обяви, че пациентът е бил 43-годишен мъж от Бобини, североизточно от френската столица. Той показал симптоми, които по-късно ще станат основни за коронавируса, включително суха кашлица, треска, затруднено дишане.

Мъжът бил приет в болница на 27 декември, четири дни преди офиса на Световната здравна организация в Китай да бъде информиран, че за случаи на пневмония с неизвестен причинител са установени в град Ухан.

Френският пациент заявил, че не е пътувал, преди да се разболее.

Д-р Коен каза, че две от децата на мъжа също се разболели, но съпругата му не показала никакви симптоми. Той посочи обаче, че жената на пациента е работила в супермаркет край летище „Шарл дьо Гол“ и може да е влязла в контакт с хора, пристигнали от Китай. Тя казала, че „често клиенти идвали директно от летището, носейки куфарите си“.

„Чудим се дали тя е била асимптоматична“, каза д-р Коен и призова да се проучи тази възможна връзка.

Важен ли е случаят?

Досега първите три случая на коронавируса във Франция бяха потвърдени на 24 януари. От тях два бяха на хора, които са били в Ухан, а третият – на близък семеен член.

Позитивният тест на мъжа от Бобини предполага, че вирусът е присъствал във Франция доста по-рано, което би променило досегашното схващане за разпространението му.

Засега се смята, че първото предаване на Covid-19 от човек на човек в Европа е била на германец, заразен от китайски колега, посетил Германия в периода 19-22 януари.

САЩ неотдавна преразгледаха графика за разпространение на коронавируса, след като аутопсия в Калифорния показа, че първата смърт, свързана с Covid-19 в страната е бил в началото на февруари, а не в края на този месец.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сладкия.

    15 5 Отговор
    Хайдееее да разтягаме локумите.....😂
  • 2 мечо

    9 4 Отговор
    тое ясно два пати сам го карал веднаж миналата година септенври и сега прес април пак ниямам личен лекар никои незнае
  • 3 мДа

    19 3 Отговор
    И к'во ся, да не излезе че е тръгнал от Европа този "вирус"? Очаквам сега Китай и САЩ да наложат глоба и 2 поколения да я плащаме, 'щото... 'що да не?!

    Коментиран от #6

  • 4 Чочо

    18 1 Отговор
    Лека по лека истината ще излезе на бял свят, макар и със закъснение и в България ще дойде.
  • 5 ето защо при нас е по-леко

    19 1 Отговор
    Внесли са ни вирус с изтекъл срок.
  • 6 Хехе

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "мДа":

    Е ти очакваш да си в съюз с френски отрепки и да победиш ли.
  • 7 Бачо Киро

    12 0 Отговор
    Още преди това е. Подобни пневмонии имаше още началото на ноември в Европа. Приказките на учени, за вероятни заразени в САЩ още август /септември 2019 и писани като грип са най-вероятно верни.
  • 8 Гост

    10 0 Отговор
    Ами малко по малко ще се окаже, че това си е обикновен грипен вирус, ама някой зими е по агресивен. Нали обаче трябваше да се прикрият едни неща и да се вкарат други............
  • 9 Монгола

    13 1 Отговор
    Много грешна удобна логика, тоо защото европейци не пътуват за Китай и не могат да са го занесли те в Азия ли? Просто Китай първи обявиха че има нов корона грип и затова всички подозрения ги обърнаха срещу тях, докато европа и краварите си трайкаха и дуднеха за грип тип,, Б"!
  • 10 Иван - супер опорната точка

    4 10 Отговор
    Военен парад за девети май в Москва няма да има никога повече, но българо-руските отворковци, отворковците на Сорос и комунистическите отворковци, дето се правят на "врагове ужким" денонощно тук, а получават пари от един и същи контрагент на една и съща банка, могат да си спретнат един гей-парад в напълно възобновените концлагери Дахау, Бухенвалд или Аушвиц, а американски и руски военни да им дрънкат на дайре😀😀
  • 11 Биоинжинера

    15 0 Отговор
    Пътя на корона сируса е от Запад на Изток, а не обратното и е в Европа от Октомври месец по същото време в САЩ е имало вълна от пневмония с неясен произход! Соросите са си трайкали през цялото време.
  • 12 fatal bazooka

    4 3 Отговор
    Възможно е ,като се има на впредвид колко стоки са китайски.Колко идват от Азия Nike -Виетнам и не само....Тръм си го каза още в началото,сега бесен търси воновника и се чудят как да отложат нещата за по-късен етап.Заедно с короната да не избухне война .....

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    5 1 Отговор
    Абе в началото на февруари една позната ми каза,че неин роднина преди седмица внезапно умрял от странна пневмония,сега като се замисля сигурно е била причинена от коронавирус,значи още тогава го е имало и тук.
  • 14 Гербав трол

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "fatal bazooka":

    Тези стоки от Китай не се телепортират - обикновено тябва доста време да пристигнат пък и тук казват че имало пациент преди първия в Китай.
    Ама трябва да се поддържат опорките.

    Истината рано или късно ще излезе - в САЩ още миналата година имаха случаи със същите симптоми но ги приписаха на електронните цигари. Второ първия пациент в САЩ го промениха и стана някаква жена която починала на 5 януари което значи че се е заразила в края на декември но и тя не се е срещала с китайци - значи че се е заразила от друг американец който пък е бил заразен още по-рано. С това излиза че пак е преди първия в Китай.
  • 15 БРЦК

    2 0 Отговор
    Тя Тиранията започна по рано от грипните заболявания
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.