Last news in Fakti

5 Май, 2020 15:49 2 129 7

Испания стабилизира епидемията за сметка на 5,2 млн. души на обезщетения за безработица

  • испания-
  • коронавирус-
  • епидемия-
  • безработица-
  • обезщетение

Испания отчете своя трети пореден ден с под 200 смъртни случая от коронавирус. Същевременно обаче през април рекорден брой хора са кандидатствали за обезщетения за безработица. Това показва каква икономическа цена заплати Испания, за да постави епидемията под контрол, предаде Reuters.

Страната постепенно излиза от пълната карантина, като малки бизнеси като цветарски магазини и железарии отварят тази седмица, но с определени ограничения. Испанците, които си стояха у дома повече от шест седмици, вече имат право и да спортуват.

Въпреки това, в сряда слабото коалиционно правителство на премиера Педро Санчес трябва да потърси одобрение от парламента за удължаване на извънредното положение, което би му дало широки правомощия за начина на налагане на изхода от блокадата.

Опозиционната Народна партия заяви, че няма да подкрепи поредното двуседмично удължаване на извънредното положение, което приключва в събота. Политическата формация добави, че Санчес трябва да използва законодателството, за да навигира връщането към нормалността.

Парламентарното напрежение идва в критичен момент, когато правителството се стреми да съживи поразената от пандемията икономика. Коронавирусът отне живота на над 26 000 души в Испания и остави стотици хиляди без работа.

Министерството на здравеопазването отчете 185 смъртни случаи на заразата за последното денонощие. Общият брой на диагностицираните с Covid-19 нарасна до 219 329 спрямо 218 011 ден по-рано.

„Цифрите са благоприятни. Всичко показва, че сме в много добра позиция за процеса на преход, който ще предприемем през следващите няколко дни “, каза на пресконференция шефът на кризисния щаб Фернандо Симон.

През април са изплатени пълни или частични обезщетения за безработица на рекордните 5,2 милиона души, скок с 207% спрямо същия месец на миналата година, като общата сума възлиза на 4,5 милиарда евро, което представлява рекорд в историята на Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кофти бизнес

    2 4 Отговор
    Тоя баскетболиста го сложиха да опере пешкира. Навярно всчиките смешки от ЕС ще лежат у кафеза.
  • 2 мечо

    3 4 Отговор
    ио несесито динеро динеро иначе пулудях ти казвам
  • 3 Тука

    9 6 Отговор
    виждам, че в България са специалисти по всичко, но Санчес се справи добре овладя положението да му мислят Великобритания, защото вече имат повече починали от Италия!!! Испания има най много излекувани!!! Така, че евала на тези хора и страната им!!

    Коментиран от #6

  • 4 Пешо

    4 1 Отговор
    А тука некой да се похвали че е взел обезщетение?
  • 5 Almodovar

    2 4 Отговор
    Заради това днеска 1000+ новозаразени в сравнение с вчера.
  • 6 Baraja

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тука":

    Санчес е много слаб премиер момче,а излекувани толкоз няма защото няма заразени толкова колкото обявиха.И тук е стъкмистика.Поздрави от Мадрид имаш.Легендите с пълните болници и пързалките бяха камуфлаж.Всичко това беше една огромна измама,а смъртните случаи са стандартните и без пандемия.
  • 7 Ти да не работиш в болница та плямпа глу

    1 2 Отговор
    Слаб е Санчес че испанците ги мързи да работят и нали са малко та и българи, румънци, мароканци и още 10 други нации си живеят от испанските помощи. Всички българи в Испания почти взимат апартамент под наем или теглят кредит и започват като кошари да живеят. Дават стаи под наем взимат помощи и викат аз от тук не мърда като им предложиш работа в друга държава. Особено Мадрид. Иначе знаят да плюят испанските цигани но те работят, а българина и навън търси далавера та.