5 Май, 2020 17:53 1 540 3

Учени настояват за справедлива оценка на атомната енергия в ЕС

  • атомна енергетика-
  • учени-
  • писмо-
  • ес-
  • ек-
  • нисковъглеродна енергия-
  • кадри симсон

Учените застъпват мнението, че атомната енергия и възобновяемите енергийни източници ще изградят гръбнака на европейската енергийна система без въглерод

Учени настояват за справедлива оценка на атомната енергия в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 100 учени и защитници на околната среда изпратиха писмо до Европейската комисия с искане за навременна и справедлива оценка на атомната енергия в таксономията на ЕС.

Писмото е адресирано до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон и двама вицепрезиденти, и е изпратено от президента на Технологичната платформа за устойчива ядрена енергия (SNETP) Сату Хелинен. То е в резултат на съобщението от март т.г. относно последните препоръки за таксономията на ЕС от техническа експертна група, която съветва ЕК по въпросите за устойчивото финансиране. Тези препоръки не дефинират атомната енергия като нисковъглероден и устойчив източник на електроенергия.

„Ние сме група от учени и защитници на околната среда, представящи академичните кръгове и гражданското общество, които твърдо подкрепят целите за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г. Регулациите на таксономията ще бъдат важен инструмент за инвеститорите за насочване на финансите в правилна посока и като такъв, трябва да бъде направен внимателно и обмислено“, се казва в писмото.

Учените застъпват мнението, че атомната енергия и възобновяемите енергийни източници ще изградят гръбнака на европейската енергийна система без въглерод. „Те могат да осигурят на европейските индустрии и домакинства нисковъглеродна енергия и устойчиво да подобрят качеството на въздуха за европейските граждани“, се посочва още в документа, предаде Neimagazine.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    КОЙ Е УЧЕН И КАКЪВ Е??? НИЕ ИМАМЕ ТОЛКОВА ПРОФЕСОРЧЕТА И ПРОФЕСОРЧИНКИ / ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ/ , ЧЕ ВЪОБЩИ НЕ СМЕ БЕДНЯЦИТЕ НА ЕВРОПА !!!! И ЗАПОМНЕТЕ -ПЛАЩАМЕ ИМ ЗА ПРОФИХАЛТУРАТА ИМ !!!!!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.