Last news in Fakti

6 Май, 2020 16:20 22 728 144

Член на Юнгфолк разказа за "руските зверства" при превземането на Берлин

  • берлин-
  • армия-
  • русия

Спорове около реалността на твърденията

Член на Юнгфолк разказа за "руските зверства" при превземането на Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Героят на статията на Дейвид Кросленд, публикувана в британския Таймс, е 86-годишният берлинчанин Йорг Зонабенд. Този възрастен мъж в детството, както пише авторът, оцелял при нападението на германската столица от съветските войски. Йорг е на 11 години през 1945 година.

Той, като повечето му връстници, по това време членува в Юнгфолк. По-големите деца от Йорг са в Хитлерюгенд /б.р. младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия, просъществувала от 1922 до 1945 година. Юнгфолк се явява детската секция на Хитлерюгенд, с членове от 10 зо 14 години/ Възрастният жител на Берлин сподели спомените си за превземането на Берлин от съветските войски, като фокусира британците върху „зверствата“ на руските войници. Неточности и несъответствия в разказа на г-н Зонабенд могат да бъдат забелязани дори от дилетант в материята.

Там, където Йорг беше позабравил реалната история, британският автор добавяше драматизъм. Вземете например такива думи в статията: Той избягал от бръснещия полет на британски самолет, пазейки се от руските куршуми. Йорг Зонабенд разказва още как руските войници отнели часовници от жителите, как мъртви немски войници лежат на улиците със събути обувки. Споменава и велосипеда си, който руснаците „откраднали“. Що се отнася до изнасилването на берлински жени, според пенсионера „те са се случвали, но той знае за тях само от историите на други, той самият не го е виждал“. Е, Зонабенд също не видя военен трибунал над онези съветски войници, които извършиха престъпления.

Човек може да бъде изненадан (в крайна сметка британците още робуват на известен стереотип), но в коментарите към статията мнозинството от британците, не съчувстват на Йорг и са съгласни с изводите на автора. Един от коментаторите въобще не "симпатизира" на малкия Йорг: Трябва ли да плача, бедно момче, за Хитлерюгенд и нещастния народ, който смаза половината Европа под себе си? Чухте за зверствата на руснаците ... Но за зверствата на германците, разбира се, не са чували?

Друг британец отбеляза, че може да е имало случаи на грабежи и насилие от войници, но извършителите са били строго наказани за тях от съветското командване: "Отделни хора ограбваха и изнасилваха , докато при германците всичко това беше официално и одобрено отгоре".

Друг коментатор предполага, че сред жителите на Берлин в началото на 1945-та цари страх. "В края на краищата много от тях знаели за истинските военни престъпления на германците в окупираните територии на СССР, следователно, те очакват отмъщение от съветските войници: "Милиони немци служиха на Източния фронт. Редовните армейски части редовно извършват военни престъпления срещу цивилни и военнопленници.

Мнозина пишеха до вкъщи и се хвалеха с подвизите си при уволнение, за лечение в болници. Германците се страхуваха от руснаците като от огън - знаеха какво са направили на Източния фронт!", пише в коментарът по статията на Таймс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 95 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лаенето

    165 54 Отговор
    на един фашага.

    Коментиран от #4

  • 2 малко им е било

    184 48 Отговор
    Разликата между американските и руските изнасилвания през ВСВ е само в това, че немкините са пускали срещу пакет Лъки, а братишките понеже са нямали нищо са карали на версия.
  • 3 СЕДНИМИН АКУРА A

    22 17 Отговор
    КоКаЗаКо?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 vvvvv

    232 44 Отговор
    А разказал ли е за зверствата, причинени от баща му. За избиването , преди това на семействата на същите тези войници. На това му се вика хибридна война и пропаганда.

    Коментиран от #99

  • 6 Хахахахахахаха

    201 36 Отговор
    Значи може да стреляте, по заповед на Хитлер, по съветските войници, а после те се държали лошо с вас?! ХАХАХАХАХХАХАХАХАХ добре, че не са били английски войници, че щяха освен да ти ударят два шамара да започнат с профилактиката на простата ти още на 10 годишна възраст.
  • 7 Социализъм

    15 40 Отговор
    Всички буки са общи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 на война като на война

    39 78 Отговор
    Всяка немска жена е била радостна да задоволи морния руски солдат. Неслучайно в похода към Берлин над 2,5 млн немкини на възраст между 12 уи 70г са били онодени.

    Коментиран от #127

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ефрейтора

    70 214 Отговор
    Където е стъпила червената измет даже и трева не никне !!!

    Коментиран от #107, #136

  • 12 !!!

    210 36 Отговор
    Зверовете ли са руснаци?
    Вероятно са озверели и са обезумяли от това,че фашисти са нападнали земити им,убивали и изтезавали децата,родители,жените и старците им?Пет години сопровождат живота им със ужаса и смърта.
    Мен,ако питате,-щеше да правя същото в Берлин.Ама,без съжаление.

    Коментиран от #143

  • 13 Муаха-ха-ха-ха...

    61 18 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    Всеизвестно е ,че си ПРОСТ !

    Коментиран от #17

  • 14 Вакси

    76 203 Отговор
    Смешници, дори и най-големите врагове за немската армия, с цялата невярна пропаганда до днес, не са споменали за изнасилвания и кражби от страна на германските войници. Не е осквернено и културно наследство. Германците бяха велик народ! Не са кокошкари като неграмотните съветски селяни.

    Коментиран от #19, #26, #31, #98, #121, #135

  • 15 Българина

    155 41 Отговор
    Малко им е било на лицемерните фашаги, избили повече от 20 милиона съветски граждани.

    Коментиран от #22, #113

  • 16 Буда

    149 24 Отговор
    Тъпи и ненужни статии.
    Германците са правили зверства и е нормално да се случи отмъщение. Както беше отбелязал един немски офицер: не е възможно да спечелим, защото те търсят отмъщение , а не борба. Не пипай мечката и няма да те гази
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лекар БГ

    115 19 Отговор
    Никой не е канил руснаците в Берлин.
    Както и никой не канил Веремахта и СС в Минск,Киев,Смоленск и стотици други села и градове на СССР тогава.
    Просто,"унтерменш",понесли цялата трагедия на тоталната война за оцеляване,са си го върнали на нацистите.Колкото и учудена,и потресена да е била бабата на фрау Меркел.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 2684

    121 23 Отговор
    Да да да. Те немците преди това са били мили и отзивчиви окупатори :-)).
    27 млн. руснаци умират от немският щик!
    А иначе е много странно хич не се говори за американските поразии след десанта в нормандия и то срещу французи, които уж са съюзници. Два месеца америте са в Нормандия и изнасилват, грабят и убиват. Франция е окупирана и у управлявана от 3 000 американски администратори. Американците пускат около 10 млрд. франка в обръщение издадени забележете от "ФОРД НОКС". - След края на войната това е основанието да им приберат златото . Който не вярва да се поразрови внимателно в историята. Има в последствие издадени над 100 смъртни присъди на американски войници за убийства и изнасилвания на френски граждани.
  • 21 немско юйгенс

    104 19 Отговор
    Ако е имало зверства, такива каквити германските нацисти са извършвали на съветска и полска територия, немското юйгенсче, едва ли щеше да остане жив, за да разказва спомени.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    106 21 Отговор
    Тоя , Йорг добре че не е бил в концелагер на неговите сънародници да види звердствата на германците ,Те не са сваляли часовници , само златните пломби.Как може да побликувате такава сататия, дори не е дочетох.

    Коментиран от #114

  • 24 Вакси

    48 114 Отговор
    По време на немското настъпление на Изток, в Полша се водят едноседмични сражения около най-големия средновековен замък в Европа. Въпреки това, Дори и един немски куршум не е изстрелян по него. За разлика от немците, по време на съветското настъпление, замъкът е сринат от тежката руска артилерия. Просто един "малък" пример.

    Коментиран от #37, #48, #108

  • 25 Дали има

    106 19 Отговор
    Дали има жив руски. който и да е, да разкаже за благородството на немският вермахт-агресор, колко благородно се е отнасял с населението в окупираните територии. А САЩ само колко благородно хвърлиха 2 атомни бомби върху японски градове и колко благородно облъчиха хиляди Японци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И друг разказ

    76 11 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    Много се говори,че на руснаците давали водка преди атака,но знае ли се какво са давали на немските войници? Давали са им наркотици и то по официално регламентирани дажби. Целта е била като почне настъпление по 2-3- дни да не се уморяват и да не им се приспива. На повечето войници дажбата не им е стигала и са пишели писма на домашните да им изпратят от семейството допълнително. А за руснаците алкохлът си има много прозаичен мотив - руснаците са тръгвали в атака гладни на празен стомах и с дезинфекциран от водката стомах. Това е била войнишка практика научена от зор - на празен стомах и с алкохол в стомаха шансът да не получиш възпаление при раняване в стомаха е бил по-голям. Тепърва сега излизат данни под сурдинка за десетки хиляди нацисти и нацистки семейства самоубили от страх при разгрома на нацизма.

    Коментиран от #33, #73

  • 29 Говедороб

    29 12 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    С на Хитлер и Сороспиите зверствата?
  • 30 Руските свине

    33 86 Отговор
    Навсякъде са се държали така брутално. Дори в България и Югославия където и ма на 2000 изнасилени. История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11)

    Коментиран от #32, #36

  • 31 Последния софиянец

    73 33 Отговор

    До коментар #14 от "Вакси":

    Баба ми ми разказваше че немците са им взели всичката храна и палта за Източния фронт. Без да сме във война са гладували и ходели голи посред зима.

    Коментиран от #35, #56, #128

  • 32 всеки си носи кръста

    39 17 Отговор

    До коментар #30 от "Руските свине":

    Все доказани поддръжници на нацистите.

    Коментиран от #38

  • 33 Истината

    53 10 Отговор

    До коментар #28 от "И друг разказ":

    А знаеш ли, че за германските картечари е имало специални санаториуми, в които да ги лекуват от стреса получаван от гледката на хилядите руски трупове пред позициите им?
  • 34 асад

    58 17 Отговор
    да изгарят живи хора и да ги морят в газови камери,хуманно ли е?
    А сега брадатите "демократи" да режат глави?
  • 35 разкази много

    45 47 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    Моя пък дядо имаше велосипед с орела със схвастиката, даден на баща му от немски войник за ч кокошка, а когато са минали братушките, целия курник е заминал.

    Коментиран от #42, #125

  • 36 Дельо хайдутин

    42 18 Отговор

    До коментар #30 от "Руските свине":

    20 000 000 в СССР, срещу 123 човека в България.

    Коментиран от #40

  • 37 Има поговорка байо

    34 7 Отговор

    До коментар #24 от "Вакси":

    Със съжаление я пиша: "Дай на българина власт и той ще се държи, като в окупирана държава (цитирам дядо си, лека му пръст)". През война едва ли се спазва Христовата заръка :ако ти ударят (променено) тупаник по тялото, обърни се да те ударят и от другата страна. Но лично към теб - НИЩО ЛИЧНО. Това мислиш, това пишеш!

    Коментиран от #47

  • 38 Истината

    34 20 Отговор

    До коментар #32 от "всеки си носи кръста":

    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.

    Коментиран от #44

  • 39 брус

    23 12 Отговор
    Гнусна статия.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 фффффффффффф

    37 10 Отговор
    Дори по съветските филми някога показваха как руски войници свалят обувките на убити руснаци. Не виждам защо да не свалят обувките на убити немци. Ако се прочетат книгите на руски писатели след ВСВ навсякъде се споменава как руснаците са носели от войната трофейни часовници и други вещи.
    Известният на всички герой от войната генерал Жуков дори докарва в СССР цял вагон с трофеи от Германия - картини старинни мебели и други неща. Да се влачи от Германия е било масово явление. Специално Жуков е прекалил и е трябвало да дава обяснение на пред съветския военен Щаб. Предполагам другите просто са му завидяли.

    Коментиран от #45

  • 42 Последния софиянец

    43 17 Отговор

    До коментар #35 от "разкази много":

    Да се обират хората в полза на немците е било държавна политика. Която между другото се провежда и от сегашното правителство.

    Коментиран от #129

  • 43 Русороб

    18 62 Отговор
    Жалки нещастни руски свине

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Последния софиянец

    46 16 Отговор

    До коментар #41 от "фффффффффффф":

    Немците са обрали всички европейски музеи.
  • 46 Лудогорец8

    33 10 Отговор
    Нека тия да разкажат преди това за окопацуята над петербург
  • 47 Вакси

    32 32 Отговор

    До коментар #37 от "Има поговорка байо":

    Пиша само исторически факти. Дори не изразявам мнение. Винаги съм симпатизирал на Русия, но това не променя фактите. От немската армия, до съветските колхозници, разликата е няколко космоса. Дори Жуков сам признава как обезврежда минни полета, със собствената си пехота. А ако откажат, ги разстрелват собствените им картечари. Затова и жертвите им са толкова.

    Коментиран от #134

  • 48 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    38 14 Отговор

    До коментар #24 от "Вакси":

    не го знам тоя замък, който вероятно е построен от поляците като крепостни на някой немски феодал, но знам, че немците излизайки от Варшава, не са оставили камък върху камък, а за населението няма нищо да пиша. Червената армия, е стояла на стан на няколко километра от Варшава без да настъпват, за което и до сега поляците пищят и обвиняват руснаците, че не са ги отървали от зверствата на SS.

    Коментиран от #59, #61

  • 49 Сигурно

    25 31 Отговор

    До коментар #43 от "Русороб":

    Баща ти е бил пиян руснак, а майка ти му е пуснала по партийна линия.
    Трудно ли ти е да й простиш?

    Коментиран от #50

  • 50 Русороб

    12 30 Отговор

    До коментар #49 от "Сигурно":

    Това ли ти роди пилешкото мозъче?!

    Коментиран от #58

  • 51 Дельо хайдутин

    25 13 Отговор

    До коментар #40 от "Руските свине":

    Затова са спечелили. Винаги печели по безжалостния пълководец. И Наполеон е имал винаги по големи загуби от противника, но побеждавал. Печели този който е готов да се жертва.
  • 52 да би мирно седяло

    40 15 Отговор
    Фашагите още малко и ще се изкарат жертви .
  • 53 Злобюл

    60 9 Отговор
    А някой няма ли да разкаже за зверствата и издевателствата на българските политици последните 30 години над собствения им народ? Това се нарича успешно прилаган геноцид над българите, за сметка на други етноси, които с простотията си и определянето им за принадлежност към други народи са идеалния човешки ресурс, удобен за управлението и техните господари от запад. За 500 години турците не са ни затрили, въпреки че са имали тази възможност, сегашните ни управляващи за 50 години ще го сторят.
  • 54 Юсуффф

    32 11 Отговор
    вестник Таймс,едни от топ създателите на фейк нюз. САЩ кацнали на Луната ама с помощта на мисирките от подобни медии.
  • 55 А ти

    17 10 Отговор

    До коментар #40 от "Руските свине":

    От каква свиня си роден?
  • 56 Вакси

    20 7 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    А на мен моята ми разказваше, че немците давали на конете си бонбони и те като деца ходели при войниците, защото давали и на тях.
  • 57 до Лудогорец

    24 32 Отговор
    Направи справка с историята.
    Петербург никога не е бил окупиран. Той е бил обсаден от немците, но в града не са влизали. А руското население е умирало от глад, защото хранителни доставки са давали основно на военните, а народа да мре. Имаше даже описание някъде, че на висшите военни в Петербург да доставяни даже сладкиши и портокали.
    Отношението на политиците им към народа е било като към роби.

    Коментиран от #60, #88

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Последния софиянец

    29 12 Отговор

    До коментар #48 от "ХАХАХАХАХАХАХАХ":

    Нямаш си представа от военна тактика. Големи градове като Варшава се превземат с обсада и глад. При пряк щурм настава касапница по улиците и нападателите понасят огромни загуби. Точно това е коствало войната на Хитлер при Сталинград.

    Коментиран от #75

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вакси

    13 6 Отговор

    До коментар #48 от "ХАХАХАХАХАХАХАХ":

    Имаш Гугъл. Вземи прочети и научи кой е замъкът! Нат Гео също има филм за това.

    Коментиран от #82, #104

  • 62 Лев Рябичев

    44 15 Отговор
    „Поемам към щаба на армията, разположил се зад село Ново Дугино. На крайпътния насип лежи мъртво момче, после научавам, че се опитало да бяга, а германците му отрязали ушите и носа. В селото, около три коли се тълпят нашите генерали и офицери. Вдясно от пътя догаря колхозният хамбар. Генералите и офицерите са пристигнали от щаба на фронта и съставят протокол за престъпленията на германските окупатори. Отстъпвайки те подгонили всички старци, баби, момичета и деца, заключили ги в хамбара, залели покрива с бензин и го запалили. Изгорели всички обитатели на селцето.

    Стоя край пътя, гледам как войниците изнасят от димящата купчина черни греди и пепел обгорелите трупове на деца, момичета и старци и в главата ми се върти фразата: „Смърт на германските окупатори!“ Как са могли? Та това не са хора! Ние ще победим, на всяка цена ще ги открием. Такива не бива да живеят.
  • 63 Лев Рябичев

    27 12 Отговор


    „Февруари 1945 г. Източна Прусия…

    Радистът пак носи заповед за настъпление. Трябва да осигурим връзките на зенитно-артилерийска бригада. Вървим шест километра. Навлизаме в Траутенау. Свечерява се. Влизаме в крайната къща. Там са наши артилеристи, но съвсем не от нашата бригада и даже не от нашата 31-ва армия. Селцето се състои от двайсетина къщи.

    Пресичаме улицата. Влизаме в следващата къща. Три големи стаи, две мъртви жени и три мъртви момичета, полите на всички са обърнати над главите им, а между краката им с дъното навън стърчат празни винени бутилки. Вървя покрай стената на къщата, стигам до втора врата, коридор, пак врата и две свързани стаи. На всеки креват, а те са общо три лежат мъртви жени с разчекнати крака и навряни между тях бутилки…
  • 64 Лев Рябичев

    17 9 Отговор



    „Застигаме цивилното население, бягащо от напуснатите от германската армия източнопруски градове Голдап и Инстербург. На каруци, на коли, пеш, старци, жени, деца, големи патриархални семейства бавно пъплят на Запад, задръстват всички пътища и магистрали.

    Нашите танкисти, пехотинци, артилеристи, свързочници са ги изтласкали от шосето, преобърнали са в канавките натоварените им каруци с покъщина, с вързопи, куфари, прогонили са настрана старците и децата и в целия този хаос от хора, коне и коли, забравили за дълг, срам и чест, не мислещи за отстъпващите без бой германски подразделения, с хиляди са връхлетели жените и момичетата.

    Коментиран от #124

  • 65 Лев Рябичев

    22 9 Отговор
    Жени, майки и техните дъщери са нахвърляни една до друга вляво и вдясно по протежение на цялото шосе, и всяка от тях е обградена от кикотеща се тълпа мъжаги със спуснати гащи.

    Облени в кръв, губещи съзнание ги отмъкват настрани, децата, които се хвърлят на помощ на майките си ги разстрелват на място. Кикот, квичящо хилене, смях, викове, стенания. А командирите на тези войници, майори, полковници стоят на шосето, едни се подсмиват, други даже дирижират, насочват — играят ролята на регулировчици. Явен е стремежът всичките им войници да се включат, да не остане никой, който да не е поучаствал. Този адски смъртоносен групов секс няма нищо общо с мъст над проклетите окупатори.

    Коментиран от #80

  • 66 Лев Рябичев

    17 7 Отговор
    Това е вакханалия на всепозволеността, на безнаказаността, тук цари обезличеността и жестоката логика на обезумялата тълпа. Потресен седя в кабината на камиона, моят шофьор Демидов припва да се нареди и той на опашка, а на мен пред очите ми е Картаген на Флобер. Сега разбирам, че войната съвсем няма да оправдае всичко.

    Накрая и полковникът, този, който току що дирижираше, не издържа и сам си проправя път в тълпата, а майорът отстрелва един по един свидетелите, истерически тръшкащите се и крещящи деца и старци.

    — Приключвай! По колите!

    Коментиран от #76, #92

  • 67 Отто фон Бисмарк

    35 13 Отговор
    Зная стотици начини, да изкарам руската мечка от бърлогата и, но нито един, за да я върна обратно! Четете историята , млади ми сороспийчета!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Кирил

    24 26 Отговор
    В България също окупационната съветска армия върши насилия,побоища,изнасилвания,кражби,алкохолизъм в такива размери,че дори Георги Димитров се принуждава да пише на Сталин.

    Коментиран от #78

  • 70 Наблюдател

    38 15 Отговор
    Каквото са си постлали германците във Втората Световна Война са си го получили! Даже им е малко ! Бързо май забравиха какво пък те са вършели в бившия Съветски Съюз, както и в окупирана Европа! Очевидно се разчита на къса Историческа памет!
  • 71 Ю Кортес

    17 19 Отговор
    И едните и другите са били агресори и окупатори.В първите две години са съюзници.
  • 72 бай танас

    53 13 Отговор
    Какви зверства са това бе - да гепиш часовника на труп или да му свалиш обувките... и чат - пат като си много загорел от боя да треснеш някое немско гадже! Я пишете за зверствата на османлиите - как варят кафе на корема на човек, как се побива на кол - как се разпъва между коне как се дере жив човек, как се вади бебе от корема на жена, режат се органи и тн! Пишете малко за тях и дайте публичност!
  • 73 Близо

    29 4 Отговор

    До коментар #28 от "И друг разказ":

    Малка поправка . На руснаците не са давали водка преди атака , а питеен спирт . На германските войници са давали амфетамини , които са слагали в шоколада . С амфетамини се е друсал и лудият фюрер , поставян му с инжекции от личният му доктор Морел, които са го превърнали във физическа , и психическа развалина.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ХАХАХАХАХАХАХА

    9 8 Отговор

    До коментар #59 от "Последния софиянец":

    не те знам къФ софиянец си, но чети история! Не ми разправяй общи лафове от времето на лъковете и стрелите!!!
  • 76 справедлив

    14 3 Отговор

    До коментар #66 от "Лев Рябичев":

    Война все спишет. Воспоминания офицера-связиста 31 армии. 1941-1945

    Леонид Рябичев
  • 77 Госта

    26 21 Отговор
    Единствената грешка е,че Хитлер не довърши дапочнатото,първо трябваше да изтрие Англия от картата,по-късно и пияндурниците!!!

    Коментиран от #105

  • 78 Кириле...

    17 7 Отговор

    До коментар #69 от "Кирил":

    Не знам какво си чул. Такикива като теб взимат за истина това което са чули. Историята за влизането на червената армия в България не я знаеш. "разказвали" са ти нещо. За да имаш мнение трябва много да си чел. Да, имало е и малко, такива случаи. Но не знаеш, че повечето за които се е разбрал, моментален военен съд и разстел. Но това не го знаеш. Германците а България са имали подобни случки, въпреки че сме съюзници. Но и те са били наказвани. Много трябва да научиш!!
  • 79 Отодзо

    15 17 Отговор
    Какво е интересното . При първият досег на руската армия с германските територии , а именно "Силезия " руските войници подлагат територията на геноцид , и мародерство . Руснаците заварват двуетажни спретнати къщи , обзаведени с модернистични мебели и покъщнина . И когато руснаците минават преди това през изгорялата на пепел тяхна европейска част , и семейство , или близък убит от германците , те се отдават на погроми , и отмъщение . В Ялта съюзниците се договарят СССР да бъде обезвъзмезден с това което намери на германска територия . всеки руски войник има право на колет към родното място до 5 килограма месечно , а за офицер 10килограма. Изпращат се обувки, посуда, покъщнина. Това е за кратко . зачита се нова заповед , нещо в стил За честа , за морала на червената армия , и че ще се разстрелва за мародерство , и други престъпления петнящи името на руският войник . След заповедта истъпленията срещу населението видимо намаляват. В Берлин и околностите ги посреща Фолкштурма - население от 10 години , и старци на 50-60 години въоръжено основно с Панцерфауст , първообраза на РПГ-то което остава 4-ма мъртви в танка . за радост на руснаците , то има само 30 метра обхват , и танка разстрелва укритието и сградата от далече.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 В.В.

    21 13 Отговор
    Изперкал фашист...Баш хибридна....Аз също ще ви бъхта яко ,ако влезете у дома неканени. ...И на туй отгоре,което сторихте ...На дръвника...
  • 82 Балконский

    16 12 Отговор

    До коментар #61 от "Вакси":

    Чуал съм за монтекзино но знам че руснаците са спасили краков
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 антикомунист

    24 26 Отговор
    Всичко е ясно и всеизвесно но подобре щеше да бъде ако руснаците не бяха окупирали България и дали власта шепа червени терористи и техните подлоги!

    Коментиран от #85

  • 85 Последния софиянец

    33 18 Отговор

    До коментар #84 от "антикомунист":

    Щеше да е добре и 1989 г американците да не бяха окупирали България. Ама кой ни пита.
  • 86 Xxx

    13 17 Отговор
    Я кажете ще има ли маршировка на 9 ти или още не ви пускат да излизате то бърлогите?? Ние вече одиме по кръчми!!:):)
  • 87 Нова

    21 10 Отговор
    Даже не го прочетох този пасквил. Значи наш дедо Киро дементен, а този с всичкия си акъл! Или е с бистра памет и ясен ум? Като гледам амер. филми за военни виждам колко са великодушни и така им вярвам нямате си на идея
  • 88 Отодзо

    11 12 Отговор

    До коментар #57 от "до Лудогорец":

    Разликата между цивилното и военно население се изразявало само в дажбите на хляб 250 гр. на войник , и работник 150 на гражданин, макар и да има моменти дажбите да паднат на 125гр. , и това в комбинация с лютият студ , и лошото качество на хляба , в голямата си част дървесни стърготини и целулоза, вдигат смъртността . Руски генерал прави следният експеримент , каква е готовността на войника вследствие на продължителното гладуване . Кара ги да тичат през голо поле , и наблюдава резултата . Силите им стигат между 300 и 500 метра.
  • 89 Бонев

    39 14 Отговор
    На този немец ще му кажа само, че при окупацията на Съветската територия, без никакъв повод даден от руснаците, фибрите немци да запалили 623 села заедно с руснаците вътре! Да не говорим за Ленинград. Е питам аз, идва швабата който те смята за подчовек, избива семейството ти с песен на уста и придължава да безчинства. И какво правиш, прощаваш му и забравяш????? Да не плачат швабите защо никой не ги е канил в Русия. Получиха това което заслужават!!!! Даже много се отърваха след войната! 3 000 есесовците от Das Reuh са се отървали без съд и присъда, избили хиляди руснаци, французи и италианци!!! Малко са били трепани, бити и какво ли не швабите!!! Защо са подкрепяли Хитлер когато завзема Австрия, Полша, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Гърция, Литва, Латвия и Естония? Защо са го подкрепяли когато бомбардират Лондон, Манчестър и др? И сега този плаче, чак ме натъжи!!! Малко, наистина малко им е било от руснаците!!!!
  • 90 БРЦК

    31 14 Отговор
    Пак глупости отФАШЛАНДИЯ .На война като на война А за световна война..... Ами окупациите на градове в Русия жертвите на Русия ..... Аз не крия ВИВА РУСИЯ ЗАЩОТО САМО ТЯ Е ПОДАВАЛА БРАТСКА РЪКА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 91 Ясно е

    27 8 Отговор
    Идва 9 май - капитулацията на Германия
  • 92 Gost

    28 9 Отговор

    До коментар #66 от "Лев Рябичев":

    За твоите цитати ние си имаме поговорки Каквото повикало това се обадило а Конфуций даже го е написал Не прави на друг това което не изкаш да ти бъде направено на теб самият. За руснаците техните действия се явяват последствие (предизвикан договор)
  • 93 Славян

    27 10 Отговор
    Самите германски жени са казвали по това време по добре руснак върху корема от колкото американец в небето.
  • 94 Грух

    26 9 Отговор
    Слава на Русия !
  • 95 Novus ordo seclorum

    36 8 Отговор
    Аз ли нещо не съм наред или какво? Имаш си подписан пакт за ненападение. Изведнъж отсрещната страна по една или друга причина ти спретва една Барбароса. Вкарват те във война в която почти всички хора губят близък, семейство, а и цели родове биват затрити. Въпреки това, успяваш да се изправиш и изтикваш натрапника до собствения му дом. Е странно ли е че докато си го водиш към тях го наритваш? Или се очаква руснаците успели да спрат Нацистката военна машина, всъщност да се окажат пацифисти и след като си погребат милионите жертви да изпратят немците с хляб и сол и покана скорошно гостуване?
  • 96 Мим

    32 10 Отговор
    Ами вършили големи престъпления на изток ,какво очакват ,даги галят с перце ли,малко им е за това и техните извръщения из Русия..
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пако

    23 9 Отговор

    До коментар #5 от "vvvvv":

    Пропуснал е също,как са изкормвани бременни
    рускини,и палени къщите по селата
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 666666

    26 8 Отговор
    Защото немците са били цвете за мирисане.Има една поговорка:"Каквото повикало такова се обадило "!
  • 102 Пако

    24 7 Отговор

    До коментар #100 от "ПЛАМЕН ИВАНОВ":

    Особено върху земята на нашествениците,
    дръзнали да вършат зверства по руските земи..
  • 103 VVV

    20 7 Отговор
    А знаете ли колко време руснаците са хранили берлинчани. След превземането на Берлин не е имало храна и руснаците са хранили германците ;) Освен това не са разстрелвали военно пленци като германците. Бесилиса само престъпници есесовци.Но руснаците са били мародери ;)Както и наще войници ;)
  • 104 ХАХАХАХАХАХА

    16 7 Отговор

    До коментар #61 от "Вакси":

    Виж ся, дреме ми на дедовия кой е замъкът! Ти ЗЕми прочети малко история за военните събития и жертвите на Вермахта в Полша и после ми пиши за камъните и тухлите, по които толкова се прехласваш.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Опа

    24 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ефрейтора":

    Ефрейторче поинтерасувай се поне малко от История. Нещо за SS отряди на смъртта, нещо за Освиенциум за изгорени села и избити хора до крак и не само в Русия а и в Франция чел ли си? Айде малко по реално да гледаме на нещата
  • 108 Опа

    13 5 Отговор

    До коментар #24 от "Вакси":

    А бе умник те са превзели цялата Полша за една седмица ти за някакъв замък ми дрънкаш. И това там където го пишеш (Нат Гео) много много не им вярвай особено за Втората Световна
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 без име

    13 7 Отговор
    За изнасилванията е вярно,затова е и бума на бебетата в Германия 1945г ,затова и казват,че германците и руснаците са така омешани,че не се знае кой германец е потомък на руснак...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Стоев

    14 7 Отговор
    Смърт на фашизма свобода на народа!
  • 113 Роко

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Българина":

    Пич опресни си данните отдавна 20-те милиона влязоха в историята. За 9 май 2019 година верните цифри бяха 27 милиона червеноармейци и общо съветски граждани 44 милиона. Колко са за този 9 май ще разберем до няколко дни но едно е сигурно ще бъдат повече.

    Коментиран от #119

  • 114 Роко

    10 15 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Що не прочетеш ЗАЩО Сталин уволни Жуков? Трябва да признаем че това е повода но в заповедта пише "за мародерство в особенно големи размери" (не че върна ограбеното). Пък тогава се възмущавай на приказките на Йорг за часовниците (всъщност можеш да видиш и снимки на потомците на червеноармейците от чеченските войни, Грузия, Донбас).
  • 115 падналия ангел

    21 4 Отговор
    Моята баба ми го е разказвал, а тя мразеше новата власт, така че няма причина да не и вярвам. Минават руски войски през града, баба ми била изкарала да продава пред къщата плодове и зеленчуци. Един руски войник взел една щайга и бабето се развикала. Дошъл някакъв офицер, разбрал какво е станало и разтрелял пред бабата войника. Баба ми каза, че ако е знаела какво ще се случи нямала да гъкне.
  • 116 Бадженака

    14 7 Отговор
    Абе не като да ти вземат коронките и татуировките за абажури. Покрай часовника по един к*р да им теглят е трябвало
  • 117 гост35

    19 5 Отговор
    При отстъплението си от СССР, Вермахта са изпълнявали заповед "Изгорена земя" (да изгорят всички села, ниви, мостове...), за да забавят настъплението на Съветите. Та какво ли са видели войниците ,които са влезли в Берлин...

    Коментиран от #118

  • 118 Какво ли са видели руските очи

    18 4 Отговор

    До коментар #117 от "гост35":

    Това е прословутият план "Бюфел" на Модел . При всяко германско отстъпление , да се оставя изпепелена земя , взривени мостове, стълбове , ЖП линии, пътища , семафори . След германеца всичко трябва да е в състояние на " Каменен Прах" . Отравят се кладенците,водоизточниците ,взривяват се язовирните стени , минират се подходите . Разстелват се съдове и цистерни които могат да послужат за нещо. Това се извършва с немска педантичност. За останалото цивилно население , е най-тежко . Защото плана "Бюфел" при отстъпление разглежда всеки цивилен , като партизанин , или помагащ на партизаните . Не са пожалени дори децата и старците . И както казва един немски офицер - Ние веднага ги пускахме да си ходят , само ,че на небето. За което на Модел му се издава присъда на военно-престъпник , но той не дочаква правосъдие , и попаднал в края на войната в обкръжение се застрелва в главата.
  • 119 Gost

    12 8 Отговор

    До коментар #113 от "Роко":

    Там където си прочел това пише също че американците са освободили Аушвиц така ли е обаче ако Сталин е имал 27милйона войници за два три месеца е щял да влезе в Берлин тези баснички които разправя че на един немски войник се падат по двадесет и седем руски въоръжени с една пушка и с патрон и половина за нея го има само в американските филми. Че немците са избили десетки милйони руснаци никой не го отрича за това и са си заслужили съдбата."Каквото повикало това се обадило" а в сегашно време тук ти и още един двама анищо чудно да си само ти под различни никове от януари месец насам ежедневно трепеш по шестотин хиляди руснака та е чудно как има още живи руснаци единственото обеснение че Путин притежава калъп за руснаци и по цял ден и нощ щрака на него на 9май чакаме да ни съобщи каква е новата цифра за ВСВ и сегашната ако може в кой холивудски филм си го видял.
  • 120 Ако

    11 5 Отговор
    30 000 села и 1500 градове са изпепелили немците в СССР. За убитите може да се спори за различните методики на броене,но материалните загуби са преброени. Ако трябваше да държат пленниците докато възстановят унищоженото,тоооо....и досега трябваше да има пленници в Русия.
  • 121 Вакса,Ей пак си писал Глупости, ама

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Вакси":

    На търкалета! Нямало кражби от страна на германските войници.-Ти сигурен ли си или Да? По време на Война Всички влачат и Крадат , и едните и другите.
    В Българско това се случва и без да има такава.
    "Не било осквернено и културно наследство."- Ай стига Ве' ,това Сериозно ли? Ти, за "Кехрибарената стая"слушал ли си? Всичко вътре е от Янтар и злато.
    Първо едните е завличат и оглозгват, после другите... и те така.
    Немците даже цели композиции с пръст пренасят от техните приятели Хохолите от Украйна-тъ.
    Взимат -Хумуса най горния тънък и плодородна слой.
    След края на ВСВ пък обратно те хохалите , карат стотици немски военнопленици да им работят за хляб и вода-да градят град Киев ( и живота нов)-нищожно малко са се върнали от тях обратно след 10-12 год.
    Германците били велик народ?! Всички Народи са Велики, братчет , Те за това са НАРОДИ а Не сбирщина на някой етнос и племенна.
    Не били кокошкари като неграмотните съветски селяни.-Пак Глупост.
    Живял съм години наред и познавам добре Народопсихологията на западния немският Селянин.( Има разлика между източния и западния) Западния плаща по висок данък , заради Обединението ГДР&ФРГ.
    Та тия твой немски селяни са "Чисти коне с капаци",в живота си може до отиде един единствен път до окръжния град. Живота му минава единствено в работа и сама работа, скучно и без Радост и никаква забава. Няма да чуеш герлотия' и привечер селата са пусти и безлюдени -така живеят тия немски твой кравари и свинари.
    Парите са

    Коментиран от #132

  • 122 Продължение на -121

    8 3 Отговор
    Парите са единствено -техния Господ Бог.
    Честни са, и работохолици.
  • 123 ДОКО

    5 7 Отговор
    АМИ НАПРАВЕТЕ И ФИЛМ ЗА НЕМСКИТЕ ЗВЕРСТВА..

    Коментиран от #133

  • 124 Gost

    7 7 Отговор

    До коментар #64 от "Лев Рябичев":

    Да да точно така е и един мармот завиваше със станиол шоколад. А немските войници в Русия раздаваха на всяка мома по един карамфил и един шоколад Милка. А милйоните руснаци бяха избити от Марсиянците.а на тези в концлагерите германците са сервира ли одбрани ястия джолан. с манатарка и пържоли с гъби и да ги прокарват са им доставяли отлежали качествени вина и шампанско на маси с бели покривки и ваза с цветя. Лично щурмбанфюрер им ги е сервира. Ако не вярваш попитай двете баби на пазара Кирков все пак те са били свидетели на онова време ако не вярваш на бабите попитай сирийците какво правят американците с петрола им.
  • 125 КОЧА

    10 11 Отговор

    До коментар #35 от "разкази много":

    А моята баба ми каза че германците като дошли в селото на децата давали шоколади. А руснаците като диваци гонели кокошките по двора да вземат яйцето от задника и.
  • 126 Хинко

    11 3 Отговор
    Извод никога не трябва да се повтаря войната.Тези които я търсят се надяват да им се размине . Обикновено народа го отнася.Не се вързвайте на политиците няма хуманна война или хуманни бомби.
  • 127 Мисля си

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "на война като на война":

    Дано имаш сестра, дъщеря, внучка- да им се върне! Ти не си човешко същество
  • 128 Мисля си

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    Че доста лъжеш. Немците на път за източния фронт не са минавали оттук и не са били разквартирувани, та да ходят по къщите. През България са минавали за на юг- окомплектовани, моторизирани или с влак и са спирали само за релокация. Някои са били на лечение. По- късно оттук са минали изтеглящите се части и хептен не им е било до палтото на баба ти.
    Руснаците са имали основание за гняв към немците, но допълнително са били озлобени като са видяли колко по-добре устроена е цяла Европа. Това е било поколение, узтастнало сред революцията, надъхано, че другите са зле и мрат да правят революционни строят социализъм. Като видяли, че в Германия работници и селяни живеят в прилични къщи и спят с юргани от пух, това някак особено ги озверявало . Има спомени на руснаци, не си измислям. И в България, Румъния, балтийските държави е било така- руснаците най- се нажалявали като дойде ред да си ходят. Баща ми е разказвал за есента на 1944г. в Сливен- тъкмо бил минал гроздоберът, по къщите сортират гроздето, правят вино и руснаците гледали облещено изобилието, а някои български младежи като им казвали, че сега и ние ще строим комунизъм, те след предпазливо оглеждане, казвали да не се радваме за това!
  • 129 И аз да кажа

    7 8 Отговор

    До коментар #42 от "Последния софиянец":

    Това са глупости. Правени са доставки за немската армия, които са били платени. Виж, 1944-47г. за да изхранят близо
    700 000 съветска окупационна армия е имало наряди- от всеки земеделски стопанин се е изисквало немалко количество жито, независимо че може да не си производител. Дядо ми, който имал лозя и градини, купувал жито да издължи за да хранят руснаците; а за да вземе син камък за пръскане (който изчезнал от магазините, така е при соца) са си дали медните съдове! А че сега храним чужда държава е мега-нахално да се твърди!
  • 130 И аз да кажа

    5 5 Отговор

    До коментар #68 от "Бай Ото от Крефелд.":

    Ами не е вярно. Освен това Меркел съумя да накара 350000 от новите емигранти да работят и плащат данъци. Така че ме подценявайте леля ти Меркел. Тя е висока череша за вас! Съвременното пушечно месо е данъкоплатецът, а ако погледнеш Евростат ще видиш, че Европа има отрицателен прираст, така че не се изказвайте така категорично.
  • 131 Митьо

    7 5 Отговор
    Абсолютно съм съгласен, че германците са намерили това, което са търсили. Друго ме учуди - тия инглиши бая инталагентни излезоа - знаят за Втората световна, развитието на бойните действия, дейността на Вермахта и SS.
  • 132 Хаджиментов

    7 8 Отговор

    До коментар #121 от "Вакса,Ей пак си писал Глупости, ама":

    Ха-ха,
    Кехлибарената тая е направена в Прусия и подарена на Петър 1, а след това немците са си я взели.
    Говориш какво са взели немците. А не казваш, че руснаците изнасят цели заводи зеадно с машини, суровини, материали, документация и дори специалисти. На това е базирано икономическото им развитие след войната, а след като тези изделия остаряват морално и стават неефективни, икономиката им започва да буксува и рухва. Малка част, като ракетната им индустрия успява да се развие.
    Крали са заводи не само от Германия, а отвсякъде, откъдето са минали, включително от България.

    Коментиран от #138

  • 133 Митко

    2 2 Отговор

    До коментар #123 от "ДОКО":

    Филмът се казва ,,Иди и виж,,
  • 134 Сссс

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Вакси":

    Гледай малко документални филми, английски, американски, не са руски,ще разбереш що за паплач са били немците, недомасленико
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Tup40

    0 2 Отговор

    До коментар #132 от "Хаджиментов":

    Кой завод са откраднали от България?
  • 139 незнайко

    0 2 Отговор
    Докога ще се занимаваме с ХИТЛЕРИСТИТЕ ? Кой нападна РУСИЯ ? Кой мина през цяла ЕВРОПА да се мъчи да завладява Русия ? След като това не се случи МИЖАТУРКИТЕ АНГЛИЧАНИ И САЩ правят втория фронт за да СПРАТ РУСНАЦИТЕ !!! ИСТОРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ !!!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 иванушка

    0 1 Отговор
    Ясно е че, при превземането на Берлин, са извършени зверства. Така е при всяка война. Въпроса е защо , точно сега и точно за превземането на Берлин се говори, а не за 1870 г, когато пруската армия завзема Париж, за 1812 г , когато Наполеон превзема Москва. На мен ми е най интересно ,какво ще кажат украинците за превземането на Киев през 1941 г.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: