7 Май, 2020 10:14 3 467 7

Коронавирус: Грешки и провали са довели до катастрофата в Бергамо

  • дойче веле-
  • бергамо-
  • грешки-
  • италия-
  • коронавирус-
  • болници

Грешки, умишлено премълчавани факти и провали на здравните власти са довели до катастрофата в Бергамо

Коронавирус: Грешки и провали са довели до катастрофата в Бергамо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Целият драматизъм може да бъде изразен с една статистическа стойност: броят на починалите в Бергамо и едноименната провинция през първите седмици на епидемията е бил с 568% по-голям от обичайния, отбелязва „Зюддойче Цайтунг". От многобройни репортажи на различни медии тогава стана ясно, че нито един друг район в Европа не е толкова тежко засегнат от Ковид-19, колкото Бергамо.

Какъв е бил броят на починалите от коронавирус?

Ново изследване, цитирано от „Зюддойче цайтунг, хвърля светлина по този въпрос. Проучени са били данните за средната смъртност на хората в 6 866 от общо 7 904 италиански общини между 2015 и 2019 година и във времето от 20 февруари до 31 март.

Данните са били сравнени със смъртността през същия период на тази година, когато броят на починалите е бил средно с 25 354 повече, отколкото в годините преди това.

Повечето жертви са от северните райони на страната. Освен Бергамо, другите провинции с най-голямо увеличение на смъртните случаи са били Кремона (+391%), Лоди (+371%), Бреша (+291%), Пиаченца (+264%) и Парма (+208%). В същото време в Централна и в Южна Италия смъртността се е задържала на обичайните си нива.

Наложените в цяла Италия ограничения не само възпрепятстваха разпространението на Ковид-19 в икономически по-слабите райони на страната, но и доведоха до понижаване на смъртността в тях, поради това, че по време на строгата карантина намаляха жертвите от катастрофи или трудови злополуки.

Централният въпрос е каква част от тези 25 354 души действително са починали от Ковид-19. От тях 13 710 фигурират и в статистиките на Гражданската защита. Остават 11 644 души, за които авторите на изследването приемат, че са починали вследствие на коронавируса - пряко или косвено засегнати от него. От своя страна те са били разделени на три групи: хора, починали в старческите домове или вкъщи, които изобщо не са били тествани; пациенти с придружаващи заболявания, при които заразяването с коронавирус е ускорило фатално болестта; и хора, на които им е било отказано лечение, тъй като болниците са били препълнени с пациенти.

Имало е хора, които са можели да бъдат спасени

Властите бяха призовали гражданите без Ковид-19 или такива с леки симптоми да не ходят в болниците, за да не ги претоварват, отбелязва „Зюддойче Зайтунг". Сред тях е имало обаче голям брой пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които при други обстоятелства е можело да бъдат лекувани и спасени.

Значи не всичко е било съдба, заключава изданието и се аргументира така: били са допуснати и много грешки, довели до задълбочаване на кризата. Кметът на Бергамо Джорджо Гори смята, че в началото на епидемията е било допуснато „всеобщо и надпартийно подценяване“ на заплахата от вируса, като той включва и себе си в това число.

Прокурори междувременно проверяват няколко случая от Северна Италия, които ще покажат дали е било само подценяване, или има основания да се смята, че е ставало дума за престъпна небрежност и причиняване на смърт по невнимание. В този случай под съдебна отговорност ще бъдат подведени конкретни служители и политици.

Един скандален случай

Германското издание цитира и случая с болницата „Пезенти Фенароли“ в малкото градче Алцано Ломбардо, недалеч от Бергамо, превърнала се в едно от най-големите огнища на заразата в цяла Италия. Италианско журналистическо разследване установило поредица от нередности в здравното заведение, чието ръководство очевидно е изпълняващо указания на местните здравни власти.

Разбрало се, че ръководството на клиниката не е взело никакви мерки за сигурност и защита, независимо от факта, че там са били разкрити вече първи случаи на инфекция с коронавирус. Нещо повече: не са били извършени крайно необходими неща - не са били изолирани и изпратени в карантина близките на болните от Ковид-19, нито лекарите и болногледачите, работещи на същото място.

И не само това: италианското предаване оповести, че разполага с текста на чат между болногледачи в клиниката, на които шефът на отделението забранил да казват, че има болни от Ковид-19. Никой не бивало да узнае за тях. „В противен случай ще има „наказания", пишело в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щабът е от аматьори

    8 8 Отговор
    Дето има 5G и баца на 60GHz има и умрели. Една нощ интензивно облъчване и хемоглобинът в кръвта ти заминава на кино, а кислородът в кръвта или сатурацията под 70% за 24 часа ако нямаш здраво сърце си с увредено сърце и бели дробове и после еболия / бактериална пневмония.

    Коментиран от #6

  • 2 В .В.

    2 3 Отговор
    Фейк,..Бяха ,,третирани,, по обилно от колеги миротворци...Няма тайни..Няма мистика..
  • 3 дърто опитно зайче

    1 1 Отговор
    В болниците в САЩ за всеки включен към вентилатор са давали по 30000$, колко ли са ги изписвали жабарите от Бергамо.
  • 4 съвет ама не от щаба

    4 3 Отговор
    Като усетите задух и болки в гърдите, бегайте на село.
  • 5 fatal bazooka

    2 1 Отговор
    Италия съвсем изтърва влака.Запрелича много на Мексико.Най-лошото че са в Европа .Не ми е мъчно за тях,да ми прости господ.Сега след тази корона,не ми се мисли каво ще правят.Като се има на в предвит всеки 40% от населението какво работи.
  • 6 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "щабът е от аматьори":

    Тази сутрин си пропуснал да си пиеш хапчетата.
  • 7 Първия

    0 0 Отговор
    Първия за затвора е Джузепе Конте човека на Меркел. Средата на януари обмислят как да блокират икономиката до юни и пренасят над 100 обдишващи апарата от Бергамо в Рим да оборудват правителствена клиника, а за вирус съобщават на 21 февруари. Странно????