Last news in Fakti

7 Май, 2020 12:50 2 114 3

Доставиха ядрено гориво за Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

  • беларус-
  • ядрено гориво-
  • атомна енергетика-
  • росатом-
  • русия-
  • енергоблок

Доставката на свежо ядрено гориво е знаково събитие при изграждането на всяка АЕЦ

Доставиха ядрено гориво за Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На площадката на изграждащия се Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 бе доставена първата партида руско ядрено гориво – топлоотделящи сборки с нискообогатен уран.

Генерален проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ – АСЕ. Беларуската АЕЦ, с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение „три плюс“, който напълно отговаря на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

„Доставката на свежо ядрено гориво е знаково събитие при изграждането на всяка АЕЦ, още повече за Беларус, за която това е първи атомен енергоблок. Поздравявам нашите беларуски колеги, с които заедно извървяхме пътя към това постижение. Това е моментът, с който започва обратното броене до въвеждането на енергоблока в експлоатация“, заяви вицепрезидентът на АСЕ и директор за изграждане на Беларуската АЕЦ Виталий Полянин.

По думите му заедно с изпълнителните организации, Министерство на извънредните ситуации и Държавният атомен надзор на Беларус, е извършена колосална работа за осигуряване на задължителните условия за зареждане на горивото – въведени са в експлоатация необходимите обекти, системи и оборудване, които осигуряват приемането на свежо ядрено гориво и безопасното му съхранение, включително и обектите за противоаварийна готовност и физическа защита на енергоблока.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шундурко

    2 2 Отговор
    е сега съм спокоен пия една ракия и лягам ,е това инфо чакахме,чакахме
  • 2 Инфо

    0 4 Отговор
    Факти много стриктно ни информира за търговските операции на Росатом. Преди два дни ни съобщи, че Украйна е закупила ядрено гориво от РФ, днес за Беларус ... Утре може да ни информират за Горна Волта ?
  • 3 Хиновски

    3 0 Отговор
    Защото Русия прави добрини!
    За какво да пишат!? За грабителски договори, издръжка на чужда армия и бази за своя сметка или за войни "за демокрация", налагани не избирани "президенти" и определяне на чужди територии и столици?!?!?!
    Божкеее, божке....
Новини по държави: