7 Май, 2020 13:49 2 678 13

Първите случаи на коронавирусна пневмония в САЩ и Франция са от края на миналата година

  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • ухан

Редица изследвания сочат към по-ранни от смятаното досега случаи на заразени с COVID-19 в много държави, а СЗО призова за тяхното внимателно проучване

Първите случаи на коронавирусна пневмония в САЩ и Франция са от края на миналата година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента общият брой на потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в света е 3 525 116, от тях 243 540 души са починали а повече от 3,44 милиона са диагностицирани извън Китай. Редица изследвания сочат към по-ранни от смятаното досега случаи на заразени с COVID-19 в много държави, а СЗО призова за тяхното внимателно проучване, предава Радио Китай.

На 5 май телевизия CNN съобщи, че британски учени са извършили генетичен анализ на проби от новия коронавирус, извлечени от 7600 пациенти от цял свят, който е показал, че COVID-19 се разпространява в редица държави от миналата година, а бързото разрастване на епидемията става след първата инфекция. Франсоа Балу от Института по генетика към Лондонския университет, заяви пред CNN: „Този вирус мутира, но това не означава, че се влошава".

Резултатите от изследването на екипа са публикувани в списание „Инфекции, генетика и еволюция" и в анализа към тях пише: „Нашите резултати са в съответствие с предишни оценки. До края на 2019 г. всички генни последователности имат общ прародител, което доказва, че през този период новият коронавирус е навлязъл в човешки приемник".

„Това е нещо ново – казва Балу. – Ние сме уверени в много голяма степен, че вирусът е влязъл в човешкия приемник в края на миналата година".

CNN съобщи също, че лекари от болница в Париж са получили нови доказателства, че пациент, приет през декември 2019 г., е бил заразен с новия коронавирус. Ако тази констатация бъде потвърдена, това ще означава, че COVID-19 се е разпространил във Франция в края на декември 2019 г., един месец по-рано от официалното откриване на случая на 24 януари.

Според съобщения на американски медии, Майкъл Мелхам, кметът на град Белвил в щата Ню Джърси, е заявил тези дни, че е бил заразен с новия коронавирус през ноември 2019 г. Резултатите от направения му тест показват, че той има антитела срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исмет

    7 1 Отговор
    Коронавируса за първи път се появи в България и после се разпространи в целия свят
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бачо Киро

    15 0 Отговор
    Отдавна учени казаха, че още септември 2019 е имало заразени и жертви в САЩ, но са ги приписали на пневмония и не са разследвали сигналите, че е нещо ново, дори са де факто потулени. Лека полека и СЗО натам върви със становището си.

    Коментиран от #8

  • 6 В.В.

    9 0 Отговор
    Ковид ,,,американски чифути,, експериментатори...Откриватели..Тъй беше и с атома..!!!Очарователно .!!!
  • 7 Това означава

    9 0 Отговор
    Това означава,че Китай целенасочено е нарочен за източник на вируса.
  • 8 Атина Палада

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Тогава в САЩ казаха ,че електронните цигари водели до бума на пневмония в САЩ.
  • 9 fatal bazooka

    1 5 Отговор
    Хайде пак глупости.Стига този пациент в Париж от китайски призход ли е ,или е ходил на почивка в Тайланд ?Много франсета ходят там.След като знам какво е здравеопазването тук,не ми се вярва сега да излезе на яве.Веднъж ми се наложи да извикам бърза помощ.Малкият имаше температура и цял ден ревеше,без ефект на лекарството.Вземаха ни в болницата с линейка,премина през абсолютно всички доктори и скенер,ехограф.Кръвна проба всичко за кое се сетите.Накрая се оказа зъбките...24 часа не ни пуснаха.Докато не се увериха че е добре.Та няма как да пропуснат това с короната.И да не го обявят.Първите болни пациенти бяха китайци баща и дъщеря.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Гербав трол

    4 1 Отговор
    Ralph Baric, изследовател по инфекциозни заболявания в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill, миналата седмица (9 ноември) публикува проучване за усилията на своя екип да разработи вирус с повърхностния протеин на коронавируса SHC014, открит в прилепите в Китай и гръбнака на този, който причинява тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Хибридният вирус може да зарази клетките на дихателните пътища на човека и да причини заболяване при мишки, сочат резултатите от екипа, публикувани в Nature Medicine .

    Резултатите демонстрират способността на повърхностния протеин SHC014 да се свързва и заразява човешки клетки, потвърждавайки опасенията, че този вирус - или други коронавируси, открити в видове прилепи - може да е в състояние да направи директен скок на хора, без първо да се развива в междинен гостоприемник, съобщи Nature. Те също така подновяват дебата дали тази информация оправдава риска от подобна работа. "Ако новия вирус избяга, никой не можеше да предвиди траекторията на разпространение"
  • 11 Гербав трол

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "fatal bazooka":

    Горното което съм дал е публикации в научни списания - пак ли си сигурен че първите заразени са китайци.
  • 12 Именно

    0 0 Отговор
    Това (ако е вярно) би било добра новина,
    защото би значело че вирусът заразява доста хора които не развиват сериозни симптоми, тоест тези цифри които гледаме на потвърдените случаи и умрелите в % съотношение от всички заразени (които иначе не се знае колко са точно) са по-малко
  • 13 000

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "fatal bazooka":

    Те всички го пропуснах. Заразата в Европа идва от Австрия. За Китай нулевия пациент е американска военна спортистка. Тя е нулева и за САЩ, защото е американка. Та всичко от нагласено по-нагласено.