Last news in Fakti

7 Май, 2020 21:30 2 755 12

10 милиона литра бира станаха жертва на Covid-19

  • франция-
  • бира-
  • ковид-19

Френските профсъюзи от бранша се обръщат към правителството за помощ в унищожаването на продукта с изтекъл срок на годност

10 милиона литра бира станаха жертва на Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мащабните ограничения, въведени заради пандемията от коронавируса, засегнаха сериозно пивоварите във Франция, които бяха принудени да изхвърлят поне 10 милиона литра от пенливата напитка заради резкия спад в търсенето, съобщава БТА.

Данните бяха оповестени от Асоциацията на пивоварите във Франция след съвещание с участието на представители на 300 предприятия, които държат 98 процента от френския пазар.

Затварянето на кафенета, ресторанти, прекратяването на туристическата дейност и отмяната на всички фестивали и панаири доведе до изтичане на срока на годност на над 10 милиона литра бира, основно в бъчви, се посочва в комюнике на браншовата организация, цитирано от в. "Ле-з-еко". Унищожаването на тази бира ще доведе до значителни разходи за пивоварите.

Профсъюзите от бранша се обръщат към правителството за помощ в унищожаването на продукта с изтекъл срок на годност по примера на европейските винопроизводители, които отправиха подобно искане към Брюксел.

Пивововарите отбелязват в искането си, че макар 10 милиона литра да не са толкова много на фона на първоначално планираните за производство през 2020 година 22,5 милиона хектолитра, за някои компании това може да се окаже прекалено много.

Към края на април около 25% от пивоварите в страната напълно спряха работа, а други 40% намалиха производството си поне с 60 %.

Общо 70 на сто от пивоварите обявиха спад на приходите си с 50% след 15 март. Половината от предприятията успяха да получат помощ от държавата.

От 17 март във Франция беше въведена карантина, за да се спре разпространението на коронавируса. На 28 април премиерът на Франция Едуар Филип представи пред Националното събрание план за постепенно излизане от изолацията. Не се очаква обаче ресторантите да отворят по-рано от 2 юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    14 1 Отговор
    ПРЕПРАЩАЙ В БЪЛГАРИЯ...ХУБАВА ЛОША ВСИЧКО СЕ КОНСУМИРА...КАКВО СА 10 МИЛИОНА ЛИТРА..
  • 2 5 процента ДДС

    9 1 Отговор
    Дайте бирата насам, да не става зян.
  • 3 котарак

    7 0 Отговор
    Кофти новина! Направо ми съсипа вечерта.
  • 4 1111

    3 1 Отговор
    Поне да бяха викнали поп да я опеят тая бира бе.. това си е направя грях!
  • 5 Кор за германя

    4 0 Отговор
    Утре на горубляне. Чисто нова внос от франция
  • 6 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Абе, от Америка получихме досега един кораб мухлясала царевица, защо сега да не получим цистерни с бира, па било то и с изтекъл срок. Помня и при посещението на Клаус Кинкел ни доставиха от Германия лекарства с изтекъл срок. Медицинските лица на летището се чудеха, какво да правят, а немците отговориха, че още могат да се ползват. За аборигени но вземат.
  • 7 Поне гй дайте

    2 0 Отговор
    като подарък на накоя друга дъжава
  • 8 Давай насам

    3 0 Отговор
    Давай насам веднага в казана после преварка и домашарка......така ще е по лека карантинатааааа.
  • 9 НОЩ

    2 0 Отговор
    Има пик, има цък, абе ужс.. Бирата зиан утиде.. Извънредно положение!
  • 10 ДА ВА И У ФРАНСЕТАТА КУХИ

    1 1 Отговор
    ТОЛКОВА ЛИ ВЕ МОЖАХТЕ НАВРЕМЕ ДА СЕ УСЕТИТЕ И ДА Я СПАСИТЕ ТАЗИ БИРА ВЕ...ЕЙ ГОЛЕМИ ГЯВОЛИ СЕ ПИШЕТЕ САМОЛЕТИ С ХОРА ВРЪЩАТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖИТЕТЕ ПРОСТАШКИ С ХОРАТА АМИ ХАК ДА ВИ Е И ОЩЕ МНОГО ТАКИВА НЕЩА ДА ВИ СЕ СЛУЧВАТ...РАБИИШЛИ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ироничен

    1 1 Отговор
    Вие за бирена ракия не сте ли чували!
    Преварявайте!