Last news in Fakti

7 Май, 2020 17:23 1 609 10

Хашим Тачи: ЕС да третира Косово като независима и суверенна държава

  • косово-
  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • прищина

За Брюксел е приемлива и размяна на територии между двете страни, ако Белград и Прищина се договорят за това

Хашим Тачи: ЕС да третира Косово като независима и суверенна държава - 1
Снимка: Shutterstock

Косовският президент Хашим Тачи заяви днес, че Европейският съюз трябва да третира Косово като независима и суверенна държава, предаде агенция Бета.

"Косово е независима и суверенна държава, призната от мнозинството от страните членки на ЕС, и никой не може да промени тази реалност", каза Тачи пред журналисти, коментирайки участието си на вчерашната видеоконферентна среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Президентът каза, че на срещата е настоял за визова либерализация за косовските граждани, след като, по неговите думи, Прищина е изпълнила всички условия за това. Освен това той поискал да започне процес на интеграция на Косово в ЕС, отбелязва БТА.

Тачи каза, че на срещата е говорил и за диалога със Сърбия, като изразил желание този процес да завърши с правно обвързващо споразумение, предполагащо "взаимно признаване на Косово и Сърбия".

Тачи отказа да коментира изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, че за ЕС е приемлива и размяна на територии между двете страни, ако Белград и Прищина се договорят за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спец част

    2 0 Отговор
    Наистина не се вижда оправия тук. Прешевската долина в Косово, северно Косово в Сърбия и да се свършва с тази мъка.
  • 5 Гост

    9 2 Отговор
    Ми не сте независими. Само територия сте.
  • 6 Реално

    13 2 Отговор
    ЕС разбра каква грешка направи с вас-но няма гръбнака да се опълчи срещу САЩ...иначе на Европа хич не сте и нужни-ама хич
  • 7 Някой

    6 2 Отговор
    Косово и държава хаха да не е 1 април
  • 8 ели

    8 2 Отговор
    Страна изкуствено създаден от кавбоите убийци ,страна която контролира трафика на наркотици - една от главните артерии -но за " цивилизованата Европа " това няма значение това го искат така да бъде кавбоите.Цялата трагедия е там след ВСВ една от най-бедните страни Албания хиляди са били принудени от немотия и глад и са се преселили на днешната територия ,тогава на Й.Б.Тито му казали да ги "пръснат" по цялата Югославия имайки предвид за бъдище да нямат етнически проблеми - а той исхождайки от хумана точка е казал Не! нека да са на едно място за тях ще по лесно да свикнат и дойде време когато разделиха Югославия на парчета и създадоха марионетчна държава покарна служаща на Американците. Ходил съм там но не мисля втори път пак да отида. Тогава строяха м Пршщине Американското посолство зо няколко хиляди персонал ( най-голямата сграда за тогава и нова административна сграда с пари от Европейския фонд имах познат работещ във фирма българска взимала съвсем малка работа тогава)

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баи

    3 2 Отговор
    Откога терористичните фракции имат своя - дьржава