Last news in Fakti

7 Май, 2020 16:55 15 727 18

Оценка: Ние сме участници в Третата световна война

  • сащ-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп описа пандемията като "удар срещу страната, по-лош от атаката срещу Пърл Харбър и терористичните нападения от 11-и септември"

Оценка: Ние сме участници в Третата световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проучване тази седмица показва, че американците са против отварянето на ресторанти, магазини и други бизнеси на фона на постепенното връщане към нормалния живот в някои щати. Допитването на "Вашингтон пост" и Университета на Мериленд показва продължаващия страх от заразяване с Covid-19 и нагласи за още по-мрачна картина.

Междувременно президентът Доналд Тръмп описа пандемията като "удар срещу страната, по-лош от атаката срещу Пърл Харбър и терористичните нападения от 11-и септември".

Жертвите на вируса в САЩ са над 73 000.

За контраадмирал от запаса д-р Сюзън Блументал ние сме участници в Третата световна война, която повечето американци водят не срещу враг в чужбина, а у дома, спазвайки указания за социална дистанция. Тя казва, че не трябва да губим надежда, като някои от причините за притеснение са свързани с решения на политическата сцена.

"Много обезпокояващо е, че до 10-и май 43 щата имат планове да отворят частично или напълно бизнесите си. Това прави нас, учените, изключително тревожни, защото се притесняваме, че с това отваряне ще има скок в инфекциите и смъртните случаи. Все още нямаме достатъчно маски за лице, дезинфектанти, машини за обдишване. В болници в различни части на страната има опасно изчерпване на запасите. Това поставя както здравните работници, така и пациентите в риск. Все едно да изпратите войници на бойното поле без шлемове и броня".

На бойното поле в момента сме изправени пред невидим враг. Подобен враг човечеството е срещало и преди. Жертвите на инфекциозни болести са повече от тези по време на големи военни конфликти. Отговорът според Блументал се крие в тясно сътрудничество между технологичните фирми и работещите в общественото здравеопазване. Нужно е и осъзнаване на степента на предизвикателствата и постоянно наблюдение.

"Това, до което се стигна, е намаляване във финансирането на тези агенции. Преди да удари пандемията, бюджетът за Центровете за контрол и превенция на заболяванията беше орязан в голяма степен. Комисията за обществено здраве, от която част са оказващите първа помощ, беше сполетяна от съкращения на 30-40 процента от персонала. Това, от което имаме нужда, е в Съвета по национална сигурност, в миналото имаше такова нещо, координатор по глобална здравна сигурност – някой, чиято работа е да мисли по тези теми всеки ден. Не забравяйте, че в един взаимосвързан свят разпространението на една болест е само на един полет разстояние".

Именно поради тази причина страните наложиха рестрикции при пътуване, рестрикции, които за експерти би трябвало да продължат.

"Не мисля, че засега сме наясно, защото все още анализираме модела. Очевидно всеки иска нещата да са както преди, но все още не знаем достатъчно за естествената история на тази конкретна болест, за да направим такова предсказание. Например, научаваме, че Covid-19 е бил тук може би по-рано, отколкото смятахме. Помислете само как 40 хиляди всеки ден идват в САЩ от Китай. Това е голям брой хора, които са пристигнали преди затварянето на границата. Все още има много да научим и да направим много повече модели, преди да се вземе това решение".

До момента, в който обществото се върне към нормалното, ще се следи внимателно информацията от властите. В САЩ президентът Доналд Тръмп доскоро провеждаше редовни брифинги за пандемията. Някои местни телевизии прекъсваха програмата си, за да предават пряко, а други отказваха да правят това с обвинение, че Тръмп използва момента за предизборна пропаганда. В крайна сметка медицинско лице - доктор Антън Фаучи, водещ здравен експерт на администрацията, получи завидния рейтинг на одобрение от 74 процента.

"Според мен хората имат нужда от достоверна информация. Това е нещо, което научихме от нападенията с антракс у нас. Имаме нужда от лекари, на които вярваме, които ни казват истината за това какво се случва, колко са случаите, какво ни очаква. В противен случай ще породиш страх и страхът води до объркване, изпращане на смесени послания и няма постоянство. Имаше слухове, че групата към Белия дом за справяне с коронавируса ще се разпусне, сега разбирам, че това няма да се случи. Много е важно да имаме обединени действия на цялото правителство".

Към момента усилията са насочени към тестване, спазване на социална дистанция и намиране на тези, които са били в контакт със заразен, а когато пандемията отшуми, ще очакваме политици и експерти да обединят сили, да анализират случилото се и да са готови за следващата инфекциозна криза.

"Както веднъж бащата на медицината Хипократ е казал: "Превенцията е за предпочитане пред лечението". Трябва да инвестираме в изграждане на инфраструктура за постоянна готовност за пандемия и издръжлива здравни системи в Америка и по света. Ние спешно имаме нужда от национален и глобален план, който координира ключови компоненти от действията на държавата и частния сектор. Трябва да продължим подкрепата си за Световната здравна организация, която играе важна международна роля, като обединява различни страни за споделяна на най-добрите практики".

Сюзън Блументал e здравен експерт с опит във федералната администрация от над две десетилетия. Тя е била в екип на четири американски президента. Блументал участва в семинар на базираната във Вашингтон фондация "Нова Америка" (New America).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 открили топлата вода

    22 3 Отговор
    Още от 2001г
  • 2 Ръмпези

    52 6 Отговор
    АРЕ СТИГА СТЕ ПЛАКАЛИ И ВИЕ...ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМ РОБУВАТ И ВСЕ НЕДОВОЛНИ...ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА...САМО СЛУШАЙ БИСЕРИ...
  • 3 слаботоков

    62 4 Отговор
    Да пият белина и сода каустик и ще се оправят!😄😄
  • 4 Иуда Искариот

    38 0 Отговор
    Щом го е казала каката с име Блументал,хич не и вярвам.Шалом!
  • 5 Трудовакъ

    41 3 Отговор
    Най - обикновена коронапсихоза. Нагнетява се злоумишлено коронаистерия. На контраадмирал от запаса д-р Сюзън Блументал ако нещо не и е ясно, да направи посещение в Швеция, там ще й обяснят всичко. Ако има все пак неясноти,да взема самолета и да каца в Минск, там хората на президента Лукашенко ще й разяснят подробно всичко, от игла до конец, при това напълно безплатно, да няма притеснения...
  • 6 Гост

    31 3 Отговор
    Хайде, хайде.... Върви в пълна сила световното промиване на мозъци! Защо не пуснете статията за президента на Танзания, където наредил да с направи ПСР тест на....коза и плод папая, като на пробите посочили човешки имена и същите... излезли "положителни" за Ковид?! Ако това не е фалшива новина, значи е грандиозен световен скандал!
  • 7 Гост

    41 4 Отговор
    Ето готово. Най-злата за света страна вече си има скалъпено от самата нея основание да започне инвазия. Така както сами си събориха кулите близнаци за да си създадат несъществуващ враг, така и сега Китай им бил пуснал вируса. А реално всичко си е техен спектакъл, вирусът също!..
  • 8 Монгола

    30 3 Отговор
    Е малко война и при тях няма само експорт на война да правят! Вече реве, а още нищо не са видели!

    Коментиран от #12

  • 9 Изводи

    33 1 Отговор
    В две БГ телевизии Антония Първанова - евродепутат през 2009г. разказва как още тогава СЗО са искали да обявят пандемия, заради появата на Св. грип. Да, но номерът не минал. Е сега мина.

    Коментиран от #17

  • 10 другарят

    29 4 Отговор
    Този адмирал-кравар, е казал това защото никога не е участвал в истинска война! При следващият сезонен вирус или грип пак ли ще наложите такива мерки бре лицемери жалки, или ще се направите че нищо няма?
  • 11 ела

    23 2 Отговор
    Тези престъпници си мислеха, че както винаги даже и Третата Световна Война ще е извън Америка навсякъде но не и при тях и Пак ще бъдат победители особено последните 30 години "сеят" смърт,страх,разрушение,смърт, навсякъде кръв и сълзи „Знaeтe ли кoлкo пъти Китaй e вoювaл oт 1979 г. дoceгa? Никoлкo. A ниe cмe пocтoяннo във вoйнa“, кaзвa Джими Кaртър, цитирaн oт "Нюзуийк". Тoй дoпълвa, чe CAЩ ca ce рaдвaли eдвa нa 16 гoдини мирeн живoт в cвoятa 242-гoдишнa иcтoрия, кoeтo прeвръщa cтрaнaтa в „нaй-вoeннoлюбивaтa нaция в иcтoриятa нa cвeтa.“ Никой няма да се осмели срещу тях защото те са готови да използват цялата си военна индутрия ( ще бъдат заменени боеголовките на всички ракети с ядрени започвайки от подводниците и корабите няма да има с конвенционална боеголовка) ако някой се осмелил да го направи ще бъде унищожена и изведнъж невидимия " врагът" неочаквано е дошъл при тях .( за сведение руснаците добавиха към военната си дактрина следното; при масирен или единичен ракет удар да бъдат използвани ракети за асиметричен удар с ядрени боеголовки)
  • 12 Иван

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Монгола":

    Кaквo трябвa дa знaeтe, кoгaтo рeшитe дa чeтeтe кoмeнтaритe тук. Виe прoвeждaтe ''кoнcтруктивeн cпoр'' c инвaлиди, бoлни и тeжкo бoлни хoрa, oкoлo 60% oт кoмeнтирaщитe тук, пoвeчeтo oт кoитo ca нeпoдвижни, нa лeглo, някoй oт тях и нa cмъртнo лeглo, кoитo ca прoдaли душитe cи нa пoлитичecки cили и чужди рaзузнaвaния, нo тoвa e eдинcтвeния нaчин дa изкaрaт някoлкocтoтин лeвa мeceчнo. Cлeдвaщитe 35%, c кoитo прoвeждaтe ''кoнcтруктивeн cпoр'' ca нaeмници, кoитo гo прaвят cрeщу 2500-3500 мeceчнo и тo гaрaнтирaни пaри и кoитo нe cтaвaт зa нищo другo зaщoтo ca нecпocoбни дa изкaрaт пaри чрeз другa ''рaбoтa'' и нямaт кaквoтo и дa билo oбрaзoвaниe, пoвeчeтo oт мaлцинcтвaтa. Мoжe дa ги ocтaвим бeз зaплaти aкo нe чeтeм кoмeнтaритe и нe кoмeнтирaмe, кoeтo e грях зa първитe 60% зaщoтo щe умрaт oт глaд. Тeзи, кoитo ce зaнимaвaт c дeйнocттa дa чeтaт и трият вcичкaтa тaзи клoaкa и мърcoтия, aкo гo прaвят cрeщу пo-мaлкo oт 10 000 нa мeceц знaчи вeчe ca зa кaрлукoвo прeждeврeмeннo.,..4% ca нa зaплaти към пocoлcтвaтa и 1% cмe cлучaйнo пoпaднaли тук. Пoжeлaвaм ви ''кoнcтруктивнo cпoрeнe'' c тeзи хoрa….
  • 13 Грух

    6 1 Отговор
    Хвърлянето на бомби и криенето после на далечен континент вече не върви ! Хахаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 hахах

    5 0 Отговор
    И Дракона,и Баба Меца прекрасно разбраха,че трябва в геополитически план,задължително да са заедно.Така счупиха мераците на кравефермата за планетарен доминант със силата на оръжието,и с денонощното печатане на зелени тапети,с който заливат планетата. Дракона ,като мъдър,древен народ знае,че ако не е с Мецана,в определен момент обора ще му скочи отвсякъде,предимно от европейските си пудели,и ще му нанесе непоправими щети.Мецана е друга порода.Тя има достатъчно сила,самичка да унищожи за броени минути всичките сателитни послушковци в европа,но и самия им командир от Обористан.Удар срещу Дракона,ще бъде блокиран и от двете супер сили.Евентуален опит срещу Мецана също ще ги консолидира за ответен удар срещу всички.Защото Дракона разбира,че ако остане неутрален,следващата цел е той.Трета световна война,в познатия ни вариант от предишните две войни,не може и няма да има.Тя вече е започнала отдвна,но в икономика,индустрия и финанси. Обора е обречен да загуби,защото със печатница на тапети,не се получава.Светът се пробужда,и търси други варианти за финансови разплащания и търговия.Въпрос на време.
  • 16 Дядо Йоцо

    2 0 Отговор
    Да поговорим ,,очичките"на г-жата със големите пагони. На 09Ноември 2015г.е публикуван Доклад пред Научната Общност , за Откриване На Нов Вирус , изключително агресивен , със голям инкубационен период , приблизително 14дни.Липсва антивирусна защита , Бързо се разпространява , може да се исползва и като БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ.Откритието е направено от Научен колектив:-12Американски учени , 2 Китайски и 1Швейцарски учен във Лабораторията ,,ГЛАВСТЪН" на Тексаския Университет.Изследвснията са Финансирани от:-ПЕНТАГОНА , ФЕДЕРАЛНИ АГЕНЦИИ , и ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ.Така че , нека не се прави на ЩИПАНА ГОСПОЖИЦА , Коя Кокошка е ,,Снесла Мръсния ВИРУС.
  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Изводи":

    А ваксината, приготвена за свински грип се оказа, че трайно уврежда здравето на хората. Изеха я от европейските държави и я пласираха в Африка. Ама и там населението вече не е глупаво, настркико се е срещу СЗО и Бил Гейтс.
    Действителността е такава, че след всяка масова ваксинация на този континент избива сериозна епидемия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.