7 Май, 2020 17:29 3 183 15

Северна Македония е готова да преговаря с ЕС

  • северна македония-
  • оливер спасовски-
  • ес

Страната подкрепя споразуменията със съседите

Северна Македония е готова да преговаря с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония е готова да започне преговори с ЕС по новата програма за това. Това заяви македонският премиер Оливер Спасовски, цитиран от Нова Македония.

Премиерът е заявил това по време на срещата между ЕС и Западните Балкани. Обяви се, че Преспанското споразумение с Гърция и договорът за добросъседство с България, са македонският принос за общо европейско бъдеще.

Премиерът смята, че споразуменията трябва да се изпълняват с обща воля. В това число влизат и действията на Гърция и България.

Страната вече получи зелена светлина за започването на преговори за членство в ЕС. Там обаче продължават да искат подкрепа за идентичността на македонския език.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че на този етап няма идея какво споразумение може да се постигне с Косово. Сърбия трябва да намери споразумение, за да има възможност за влизане в ЕС.

Той благодари на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и премиера на България Бойко Борисов, които са казали добри думи за неговата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Александър Северномакедонски

    19 4 Отговор
    В северна македония се говори югозападен Български .

    Коментиран от #9

  • 3 Мим

    14 2 Отговор
    Ами те готови за преговори с Европа,ама не казват нищо,за преговори и съгласие с България,хитри макета,искат да ни прецакат и с език и с история,а и с Гоцето и други личности.Ако тук се съгласят с нас тогава могат да мислят за Европа,ама едва ли,само дават 1 напред 2 назад..
  • 4 Мдаааа

    15 2 Отговор
    Всяко маке трябва да препише 100 пъти четирилогията на Димитър Талев. Може би тогава ще разберат кои са. Що се отнася до ЕС- вето от България.
  • 5 Крали Марко

    8 2 Отговор
    Много съществен принос има Северна македония за общото европийско бъдеще - Преспанското споразумение с Гърция и добросъседско с нас - в Брюксел вече ще спят по-спокойно. Нямам търпение Северна македония да влезе в ЕС и да го председателства - представям си оцъкления поглед на Фон дер Лайен пред паметниците в центъра на Скопие(люлката на съвременната цивилизация).
  • 6 Софиянец

    1 7 Отговор
    Дано им дойде акъла, трябва да влезнат в ЕС
  • 7 Е щом са готови

    9 1 Отговор
    Ще ги сложим в чакалнята за 20 години, че да поизтрезнеят!

    Коментиран от #8

  • 8 Гоце Делчев

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Е щом са готови":

    Малко са 20 години...
  • 9 Не не

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Александър Северномакедонски":

    Говори се северно македонски!

    Коментиран от #11

  • 10 Гоце

    6 2 Отговор
    След 20 години ако продължават да разказват хуморески за Александър Македонски и да строят бутафорни кукли в центъра на Скопие ще ядът шиптирския жезъл.

    Коментиран от #12

  • 11 Дааааа

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не не":

    И в Австрия - австрийски, в Канада -канадски ,в Бразилия - бразилски, в Австралия - австралийски , в Панама- панамски, в Нова Зеландия- новозеландски, в тайван - тайвански , в САЩ- сащтски , в Либия - либийски,в Аржентина - аржентински и така нататък и така нататък.
  • 12 Яне

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гоце":

    Така се лекуват комплекси.
  • 13 Македонци..

    6 1 Отговор
    Ще ви изчакаме да ,проговорите на Албански който, признавате , за разлика на БЪЛГАРСКИЯ , и докато не разберете че кражба на история е лошо нещо... Европа... през крив макарон .
  • 14 Готин

    6 0 Отговор
    Я, виж ти! Същественият принос на РСМ бил, че се съгласили на споразумение с Гърция и България. Иначе, ЕС ,,пропадаше,,!!! Типични шопско поведение. ,,Добре, че ти ям от баницата, щото иначе ще ходиш гладен,,. Логика на паразита.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: