Last news in Fakti

7 Май, 2020 18:42 2 266 35

Европа трябва да намери независимост

  • ес-
  • жозеп борел-
  • независимост

Трябва да се търсят различни производства

Европа трябва да намери независимост - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европа трябва да извлече поука и да гарантира стратегическата си независимост. Това заяви върховният европейски представители по външните работи Жозеп Борел, цитиран от France 24.

Отново се посочва фактът, че трябва да има по-широко производство. Важно ще е Европа да има производствени центрове в близост.

Оказва се, че в китайската държава се произвеждат 80% от световното производство на антибиотици, докато на европейска територия не се произвежда парацетамол и няма производство за това. Борел посочи, че това не значи, че всеки трябва да произвежда всичко.

В същото време обаче е важно ЕС да подсигури своето снабдяване. Според него досега се е смятало, че няма значение къде се произвежда даден продукт и че световният пазар осигурява всичко необходимо.

Оказва се, че 80% от активните вещества в европейските лекарства идват от трети страни. Борел предлага да се премести част от производството и да се потърси вариант за партньорство с Африка.

ЕС очаква разговори по темата скоро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим

    18 0 Отговор
    Независимост от Владивосток до Гибралтар.
  • 2 SARS

    20 2 Отговор
    Не получихме доказателства от САЩ за спекулациите за вируса !

    Коментиран от #3

  • 3 Гербав трол

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "SARS":

    Rаlph Bаriс, изcлeдoвaтeл пo инфeкциoзни зaбoлявaния в Унивeрcитeтa нa Ceвeрнa Кaрoлинa в Сhаpеl Hill, минaлaтa ceдмицa (9 нoeмври) публикувa прoучвaнe зa уcилиятa нa cвoя eкип дa рaзрaбoти вируc c пoвърхнocтния прoтeин нa кoрoнaвируca SHС014, oткрит в прилeпитe в Китaй и гръбнaкa нa тoзи, кoйтo причинявa тeжък ocтър рecпирaтoрeн cиндрoм (ТOРC). Хибридният вируc мoжe дa зaрaзи клeткитe нa дихaтeлнитe пътищa нa чoвeкa и дa причини зaбoлявaнe при мишки, coчaт рeзултaтитe oт eкипa, публикувaни в Nаturе Mеdiсinе .

    Рeзултaтитe дeмoнcтрирaт cпocoбнocттa нa пoвърхнocтния прoтeин SHС014 дa ce cвързвa и зaрaзявa чoвeшки клeтки, пoтвърждaвaйки oпaceниятa, чe тoзи вируc - или други кoрoнaвируcи, oткрити в видoвe прилeпи - мoжe дa e в cъcтoяниe дa нaпрaви дирeктeн cкoк нa хoрa, бeз първo дa ce рaзвивa в мeждинeн гocтoприeмник, cъoбщи Nаturе. Тe cъщo тaкa пoднoвявaт дeбaтa дaли тaзи инфoрмaция oпрaвдaвa риcкa oт пoдoбнa рaбoтa. "Aкo нoвия вируc избягa, никoй нe мoжeшe дa прeдвиди трaeктoриятa нa рaзпрocтрaнeниe"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Де Юре

    13 1 Отговор
    То затова ли и европейското образование не става за нищо.Произвежда книжни мислители.
  • 6 Колко пъти ? Един ли, Сто ли ?

    15 1 Отговор
    Ви повтарям - С думи прости ! От ЗАПАДА - Демагогия, Експлоатация , Грабеж - само тегло, мизерия, разсипия и Национални ТРАГЕДИИ ! Отнеха ли НРБ, БНБ, Държавната собственост, Земята, Недрата, Водите , Бреговете, Кадастъра и ХАЗНАТА ? Сега чакаме на милостиня - ако сме "смирени и послушни" поданници ! На Падишаха и Пашата от Банкя !

    Коментиран от #16, #18

  • 7 Хъш

    11 1 Отговор
    Чакайте бе, нали свободният пазар беше всичко, стъпка по стъпка към планова икономика.
  • 8 Докато сме поданици в ЕС

    9 1 Отговор
    Хурката ще лъскаме ! Англия , що казваш излезе ? А? Мълчат ! Защото ЕС е като " Центрофуга за пити с мед". Пускат те на въртележка дорде се "ИЗПРАЗНИШ" до капка ! Живота е бил винаги и преди и сега и тъй за напред - " ДЖУНГЛА !" Ако не грабиш , ще те ограбят! Защо Запада е билбогат - Те Грабеха КОЛОНИИТЕ ПОСВЕТА ! А днес е нашият ред - за да са пак по-добре !
  • 9 Васил

    5 2 Отговор
    Европа си сваля гащите пред Сащ и Китай с тези темпове ще бъде колония на една двете държави
  • 10 Удри, Жорсепче!

    3 0 Отговор
    А така!
  • 11 Наивно е да милим , че ще станем рода

    9 0 Отговор
    Със ЗАПАДА ! Властта на Държавата следва да се контролира и ръководи от НАРОДНА ВЛАСТ а не от 200 партийни банди ! Народа следва дасе обедени в ЕДИНЕН НАРОДЕН ФРОНТ , за да спечели над 51% от местата в ПАРЛАМЕНТА и чрез Референдум да предложи изменения в КОНСТИТУЦИЯТА завъзвръщане Управлението и крупните средства за производство под Държавно ръководство с ръководнатароля на Народният Фронт! В противен случай ще ме ката сираци без баща и майка !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В Брюксел ни управляват тъпаци

    7 0 Отговор
    Талашитените канапета и спални на Запад ги докарват от Китай. А знаете ли колко химически заводи в Испания и Франция пуснаха кепенца и уволниха хиляди работници защото внасят от жълтурите по-евтини суровини с кораби?

    Коментиран от #22

  • 14 Запитвал ли си СЕ , ЗАЩО ?

    5 0 Отговор
    Днес когато имаме толкоз средства за Информация а народа е много по-безхаберен от времето когато нямахме телефони дори и у дома ? А днес сме с телефон на G-5. Там горе , намазаните, лъскавите , дето немогат да си закопчеят ризти на врата - неискат ти ДА ЗНАЕШ а искат ТИ ДА БЛЕЕШ !
  • 15 fatal bazooka

    6 0 Отговор
    Mon Dieu,Европа направи Китай милонери.А сега да налеем кинти в Африка 👏👎,браво.Единственото позитивно в случая ще е може би ,голямото нашествие от африканци в Европа да спре.Ама като ги знам колко са работни леле...😁.В Китай дисциплина.Нещо не се връзва 😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Света не се е променил !

    3 1 Отговор
    Какъвто е бил от Векове , такъв е и днес . Такъв ще си и остане ! Днешните притежатели на ДЪРЖАВАТА ограбиха народа и за това е НУЖЕН ОРГАНИЗИРАН ОТПОР ! Единен Народен(национален) Фронт ! Иначе - мазната опашка пак ще е за Каишков !
  • 18 Отговорът Е

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Колко пъти ? Един ли, Сто ли ?":

    Турция после Русия. Това не можете да светнете всички русороби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Четох речта на Магарет Тачер 1991ва год

    4 1 Отговор
    Пред участниците в Петролният Институт в Тексас. По въпроса за "Студената война" за която тя обясни , /по паметмоя ,така/: " Защо ние трабваше да победим в тази Студена война СССР и Соцлагера , ЗАЩОТО ако не сторим това , след две три "ПЕТИЛЕТКИ" и с това темпо на развитие , ние ще бъдем притиснати на ПАЗАРА/световният маркет/.С лъжи за Звездни войни , кацане на Луни даваха и правеха мило и драго да се СЛОМИ КОНКУРЕНЦИЯТА ни ! И наивният, добродушният, добронамереният винаги е готов да повярва и прости ! В този СВЯТ - място за наивни няма ! Господ помага но в кисия и в кошара невкарва! НАРОДАТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ЮЗДИТЕ наДържавата в свои ръце ! Иначе , още малко и не ще го има !
  • 21 За жалост - У нас

    3 0 Отговор
    Правдата , Правото и Истината се презирани, пренебрегнати и ПРЕСЛЕДВАНИ ! Не сиразбрал защо ? Който владееэСъзнанието на Масата/НАРОДА/ той печели изборите и пие ШАМПАНСКО ! А народа - едва и водица има !
  • 22 Ти си мислиш така

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "В Брюксел ни управляват тъпаци":

    А ние отиваме при тях а не те при нас.
  • 23 Ти туй дето днес имаш от

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Bxbxn":

    Царско време ли ти е ? "Бялата лястовичка" днес предлагаш, Д.Талев, Каралийчев, Константинов, Елин Пелин -" Сивушка" , Хайтов, П. Вежинов ? Там е написано черно на бяло ! А вас скъпи - к/рва ви е родила ! Роден червей на коруба гнила ! Колко БЛАГОРОДНА е била БКП - пропуснала е змийскототи гнездо - язък !
  • 24 Пако

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гербав трол":

    Дали ще може да разбере какво ми казваш,
    аз лично,се съмнявам...а,ако му кажеш че,сме
    имали-Вагоностроителен завод,Корабостроителници,Завод за електро и
    мотокари,Стоманолеярни,заводи за алуминиеви
    отливки и.ииииии така хиляди заводи и фабрики.
    Хайде сега да ти каже нещастника,какво имаме
    сега!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Пако

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пако":

    какво мУ казваш
  • 26 С НАРОДА нито една партия не се

    3 0 Отговор
    Солидира ! Нито един партиен лидер не говори за Народна Власт и Народна Собственост върху Едрата Индустрия и Селско стопанство, държавна собственост върху Земя, Недра, Води , Брегове и Контрол разпределението на БЛАГАТА . Основна ЦЕЛ - Народа да живее човешки с достойнство и удовлетворение ! НЯМА ДНЕС ТАКАВА ПАРТИЯ с лидер програма и цели! Днес има само ШМЕКЕРИ !
  • 27 Не е ли време да викаме " НЕВОЛЯТА" ?

    2 1 Отговор
    До кога ще чакаме "НЯКОЙ друг да дойде и да ни упрай положението"? Лозето чака само нас.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Туй що направите днес блажен

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Bxbxn":

    От Царя ли ти е ? Червей ! Преди да ти решат съдбата , ще те попитат въпроса от песента на Емил Димитров : " Акоси дал ? Ако си дал ? ......Не си живял напразно!" Но ако не си дал на Държавата , тепърва ще дадеш ! Твоята мама и тарикат ! Съд народе и твърдо !
  • 31 Зяпаш много !

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Бммм":

    Ще си загубиш шашката, главата и фуражката ! Вече си узлял и ти е време за коситба !

    Коментиран от #32

  • 32 Ндннд

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Зяпаш много !":

    Добре...спирам..няма повече..разбрах
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 моля моля

    1 0 Отговор
    тези ``евроценности и демокрацията``са пълен фалш!.....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: