8 Май, 2020 13:45 1 732 5

Учени от САЩ: Хидрохлорохинът няма доказан ефект срещу COVID-19

  • хидрохлорохин-
  • сащ-
  • учени-
  • коронавирус-
  • лечение-
  • пациенти

Проучването е осъществено в американски болници

Учени от САЩ: Хидрохлорохинът няма доказан ефект срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Използването на хидрохлорохина, лекарство, което се прилага срещу маларията, не е нито подобрило, нито влошило в някаква степен състоянието на пациенти, болни от COVID-19 в тежко състояние, установи изследване, цитирано от AFP.

Проучването е осъществено в американски болници. "Рискът от интубиране или от смърт не е намален при пациенти, които са били на лечение с хидрохлорохин. Резултатите бяха същите като при тежко болните, които не бяха на това лекарство", констатира изследването.

То е било финансирано от американския Национален институт по здравеопазване. Изпитанията са били проведени в Презвитерианската болница в Ню Йорк и в медицинския център "Ървинг" към Колумбийския университет. Общо 811 пациенти са получили по две дози от 600 милиграма хидрохлорохин в първия ден, след което по 400 милиграма дневно в продължение на четири денонощия.

Контролна група от 565 пациенти не ползвали медикамента. Според специалистите резултатите от тяхното проучване не подкрепят масовото използване на това лечение, освен при провеждането на отделни клинични изпитания. Президентът Тръмп на няколко пъти препоръча лекарството хидрохлорохин при лечението на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова

    13 2 Отговор
    Не само, че е доказано, ами във Франция лекуват всички с него! Международни убийци като Тони Фаучи обаче закриха хидрохлорохина, защото първо - струва стотинки, и второ - ще изчакат йедна две години епидемията да се разпространи достатъчно много, за да започнат да продават ваксини!
  • 2 lyubo

    3 1 Отговор
    да бе а гела
  • 3 слаботоков

    4 3 Отговор
    Абе Тръмп нали ви каза да пиете белина бе!!! Може и сода каустик и ще се оправите 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄 Скапани и тъпи кравари! 😄😄😄😄😄😄
  • 4 Рошко

    2 0 Отговор
    За краварите всичко евтино ефективно и което ме могат да го имат е отровно и трябва да се забрани,
  • 5 Баи

    0 0 Отговор
    Ние затова започнахме да го внасяме - защото са установили , че е без ефект