Last news in Fakti

9 Май, 2020 08:32 1 629 46

Европа чества своя празник онлайн

  • европа-
  • празник

Сред главните събития на деня е дебатът на живо с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли

Европа чества своя празник онлайн - 1

Европа ще отбележи по различен начин тази година своя празник заради панденмията с коронавируса. Тъй като тази година традиционният ден на отворените врати не може да се състои, Европейският парламент и другите европейски институции пренасят честванията онлайн.

Сред главните събития на деня е дебатът на живо с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Програмата предвижда интервюта във "Фейсбук" със заместник-председателите на парламента Отмар Карас и Катарина Барли, видео послания от лидерите на политическите групи, виртуално посещение на пленарната зала в Брюксел и експертна дискусия за Робер Шуман и неговата визия за Европа.

На разположение ще бъде и онлайн изложба на предмети от архивите на парламента.

Днешният ден на Европа ще бъде отбелязан и със специално включване на живо в интернет под наслов „Заедно като един - Together as one”, съобщават от министерството на културата.

По време на едночасов стрийминг от Виена деветима изпълнители от страни от Европейския съюз ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, приета за химн на Съюза, за 9 минути, като си предават щафетата и всеки представи своя интерпретация в различен музикален стил.

Началото на живото излъчване е в 12 българско време.

Братята Константин и Александър Владигерови са сред деветимата артисти, които от своите домове ще поздравят гражданите на европейската общност, а стилът им на изпълнение ще бъде балкански джаз и класика.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pepy

    33 25 Отговор
    9 май - ДЕН на ЕВРОПА

    ЕВРОПЕЙЦИ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

    Коментиран от #8

  • 2 Путинофил

    30 23 Отговор
    Въпреки усилията на Решетников Европа става все по обединена. И Българите се изплъзнаха от Кремъл.

    Коментиран от #7, #11, #20

  • 3 Българин

    28 25 Отговор
    Русия е все по изолирана от Европа и си стои там някъде на тъмно и студено.

    Коментиран от #10, #21, #44

  • 4 Гост

    21 22 Отговор
    Откога Европа празнува на 9-ти май? Нейният ден за празнуване бе вчера.

    Коментиран от #9, #12, #14, #46

  • 5 mediator37

    20 10 Отговор
    Хитлер в една от речите си казва "Ако загубим войната Европа ще се превърне в икономическа и културна пустиня." И се оказа прав. Циганизацията и африканизацията на Европа върви с пълна сила. Държавите са задлъжнели на банките. Работещите бели хора са експлоатирани безпощадно. Хомосексуалните малцинства имат права, нормалните хора нямат. Етническите малцинства се разплодяват без да работят, белите хора работят от сутрин до мрак и са бездетни или най-много с 1 дете.
    9 май е най-тъжният ден в историята на Европа и света.
  • 6 А хахахахаха

    26 21 Отговор
    Браво на Европа и Америка. А прехваления комундалсли строй къде фалира,в Маскве да НЕ забравят, че само те имат ядрени ракети.

    Коментиран от #13

  • 7 Румяна Костова

    22 23 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Европа става все по-обединена? Как, ще съгласува единна дата за гей парадите на целия континент? Видяхме обединението по време на вихренето на короновируса, всяка държава е сама за себе си. В Европа разграничението дори и между членовете на ЕС ще се увеличава. Ще има богати европейски държави и бананови такива като България, последна по стандарт на живот в ЕС.

    Коментиран от #27, #45

  • 8 kkk

    25 24 Отговор

    До коментар #1 от "pepy":

    Продажните уфтци е добре да си мълчите- не съществува празник "ден на европа", 9-ти май е само и единствено "День Победы".

    Колкото и да не се харесва на господарите ви Европа в този и вид нямаше да я има изобщо ако Хитлер си беше слушал генералите и беше водил стратегически правилно войната. Тоест за да празнуваш "ден на европа" първо трябва да се отбележи с уважение и преклонени глави пред жертвите омразният ви "День Победы"

    Коментиран от #29

  • 9 оня с коня

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Еса щи го обясня подробно:Европа на 8.Май празнува 9.Май,а на 9.Май празнува Себе си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Не си в час, че от 31 година конците на управлението на нашата държава не се дърпат от Кремъл. То бива човек да изостане, но толкова години да не знаеш в чии банки нашите политици си държат парите и от кого получават заповеди е смешно.
  • 12 pepy

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    "Откога Европа празнува на 9-ти май? Нейният ден за празнуване бе вчера."

    ДЕН на ЕВРОПА - посветен на мира и единството в Европа.

    Вчера /08.05/ е капитулацията на хитлеристка Германия...
  • 13 Дааам

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "А хахахахаха":

    Мен ме е жал, за руснаците над 20милиона жертви са дали. И режима на сталин и ленин най малко два пъти по толкова. А Америка и Европа ги използваха, и облажиха от цялата работа.

    Коментиран от #35

  • 14 Роко

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    За необразованите на 9 май 1950 година е предложено създаване на икономически съюз та затова ЕС празнува на тази дата. На 8 май ДЕНЯТ В КОЙТО ГЕРМАНИЯ КАПИТУЛИРА в нормалните държави отдават почит към загиналите в тази война.
  • 15 Майна

    19 16 Отговор
    На 9.май цяла ЕВРОПА трябеа да отдаде едноминутно мълчание от уважение към паметта на ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ РУСКИ ВОЙНИЦИ..., КОИТО ПОБЕДИХА НАЦИЗМА.. ШАПКИ, ДОЛУУУ....
  • 16 no name no face no number

    11 19 Отговор
    Аз ще празнувам деня на победата в джендътски истории Не участвам.
  • 17 Роко

    12 7 Отговор
    Майна Европа почете паметта на загиналите вчера включително и съветските войници (руските такива са били съюзници на Хитлер). Колкото до победата тя е дело на всички победители не само на една държава както си въобразяваш, но дори и да беше Русия няма нищо общо по това време не е съществувала.

    Коментиран от #19

  • 18 Последния софиянец

    13 15 Отговор
    Няма повод за празнуване. У нас нацистката идеология победи. Целта на Хитлер беше славяните да се редуцират наполовина, а останалите да се превърнат в работни добичета. Днес Меркел успя да изпълни задачата. От 10 млн ни редуцираха на 5 млн и ни превърнаха в германски роби.
  • 19 Дельо хайдутин

    7 12 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    То и Република България е нямало през 1945 година, а е било Царство България. По твоята логика и ние нямаме нищо общо.

    Коментиран от #24

  • 20 СДС поварня

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Ти видя че в новини.бг никой вече не чете и коментара и се премести тук,да ама тук не е фалшивия саийт новини.бг и няма да ти минат номерата
  • 21 ТИР

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Дано Само Русия не врътне Кранчето на Европата,,,

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Роко

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дельо хайдутин":

    Дельо мамин златен дали ще е Царство България или Република България е все България. Виж Ленин (основателя на СССР) и Путин (сегашното вождче на РФ) казват, че Русия и СССР нямат нищо общо (това е причината лозунга в РФ да е "деди воевали", а не е Русия победи). Между другото България е страна загубила войната въпреки хилядите български войници загинали за победата. За това можеш да благодариш на съветския представител на мирните преговори става по негово настояване. Да припомним единствената държава с която България не воюва е СССР (е това ако не го наречеш черна неблагодарност не знам кое е).

    Коментиран от #34

  • 25 Роко

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "ТИР":

    И като го врътне ще умре от глад.
  • 26 Quo vadis

    4 3 Отговор
    Може би 9 май е ден на съвременните керванджии-медиите. Те умело водят три синджира риби.
  • 27 Горбачов

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Оооо, видяхме и мигновената и навременна реакция на Русия и супер адекватната помощ, която изпрати на Италия, нали? Евтин PR и нищо повече... Тия мантри и опорни точки ги знаем - "професор" иво христов ги развива през ден по кабеларките - Европа е разединена, САЩ потъва, идва нов световен ред, краят на либерализма и глобализма е близо... Не е лошо да се повдига духа на червените избиратели, но да се разпространяват небивалици и да се внушава на електоратчето, че "още миг, и ще падне омразния капитализъм" - това граничи с цинизъм. А иначе - честит празник на Европа, българи! Ден на победата честват в Русия. България е в списъка на загубилите войната държави, и то благодарение на СССР. Но аз съм сигурен, че днес много "българи" ще веят червени знамена със сърпове и чукове... Мога само да ги съжалявам...
  • 28 Биде

    6 4 Отговор
    НЕЛЕПО! Само за да не се спомене победата на бившия СССР над Германия се пръкна тоя „ ден”!Америка и Англия имат своето финансово и минимално военно участие в тази страшна война , но жертвите и безпримерния героизъм са от руския народ от младежи до старци, на фронта и тила и е редно да не редактираме истирията и днес да се преклоним пред великия руски народ и милионите жертви които дал и да отбележим ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА ! Всичко друго би било обида и ми напомня за нашето мирно и щастливо съжителствуване 5 века с турците!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    Ох милите неслушани генерали на Хитлер, ако ги беше послушал щеше да победи. То бива глупост ма чак толкова не бива.

    Коментиран от #32

  • 30 Роко

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Биде":

    Приятелю Европа празнува победата (всъщност почете паметта на загиналите) на датата на която се е случила 8 май (тогава Германия капитулира). На 9 май 1945 година не се е случило нищо. Така че хората които се опитват да редактират историята са в Москва. Удобно забравят мръсната роля на Сталин в разпалването на войната и кога СССР се включва във войната 17 септември 1939 година, забравят съвместния парад на съюзните червена и кафява армии в полския град Брест. Кой доставяше на Хитлер всичко от което се нуждаеше, за да воюва (последния ешалон с доставки минава границата в 0:05 часа на 22 юни 1941 година)
  • 31 Аве Адолф Хайлллл

    2 5 Отговор
    Най тъжния ден за Европа , бяха нужни усилията на почти целия свят за да бъде стъпкано икономическото чудо на Германия и да бъдат потъпкани идеалите на Великия фюрер за една обединена Европа на нациите , Европа на равнопоставеност и федерален принцип . Това не се хареса на отвъдокеанската империя на злото, и заедно с кремълската империя направиха всичко възможно да спрат икономическото развитие на Европа . Но въпрек и това, е жив германския дух и Германия си остава икономическия гигант на Европа . Всички останали комунистическо ционистки бръщолевиния са само за заблуда на глупаците ...
  • 32 kkk

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Роко":

    Явно трябва не да ви се казва, а да ви се ЗАПОВЯДВА, та да повторя- ПРОДАЖНИТЕ УФТЦИ ДА НЕ СЕ ОБАЖДАТ. За неизпълнение на пряка заповед се полага прекрасното наказание "бой с пръчки по табаните"

    И друго да повторя:

    Ако некадърният ефрейтор Хитлер беше слушал генералите си които са били минимум 300 пъти по-умни от него (относно военното дело- политиката е друга тема) днес нямаше да има "европа", нямаше да има живи евреи и гнусни м*ангали. За нещастие тогава и нас нямаше да ни има- и ние сме били в списъка ако не баш за изтребление, то за привеждането ни в положение на роби. Съвсем реално с правилна стратегия и добра политика Хитлер е можел да завладее цяла Европа, но простотията да праща войски в Африка и да атакува руснаците с които има договор за ненападение (и руснаците видимо не са очаквали да ги нападнат- не и в онзи момент) му изяжда главата.
    Сега схващаш ли картинката или да дойда и да ти я нарисувам с шутове в г*за?

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дельо хайдутин

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Не сме воювали с СССР щото Хитлер е знаел че няма да дигнем оръжие срещу руснаци. Той е пращал деца и старци на фронта, а оставил такава силна армия като нашата само да охранява тила. Нямал ни е доверие и ако беше победил щеше да се разправи с нас.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зиги

    2 3 Отговор
    Честит ден на победата!
  • 38 курейски дик татор

    0 1 Отговор
    юръп може да прай гей паради,днес честват а НЕ празнуват само три държави :кравария ,английските емирства и раша ,не ги харесвам ,но това са победителите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дельо хайдутин":

    Дельо припомням ПСВ все още съществува Русия (СССР още не я е унищожил, а към СССР българите нямат сантименти, пък и руснаците масово воюват на страната на Хитлер над 1 милион руснаци са доброволци във вермахта) българите нямат никакви сантименти към руснаците и режат и тяхните тикви със същия ентусиазъм както и на англета и франсета. Много странно нямал ни Хитлер доверие, а пък праща ранени германски войници да се лекуват в България
  • 41 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "kkk":

    Пич можеш да дойдеш като се дотксикираш (не з друго просто не обичам да ритам пияни или дрогирани хора). В акта с който Германия обявява война на СССР е обяснено ясно ЗАЩО е обявена войната. В Африка изпраща войски в помощ на съюзника си Италия и там воюва с Англия и Франция с които ако не знаеш тогава е във война
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мдааа

    1 3 Отговор
    С Днем Победы.
    На БЪЛГАРИТЕ които почитат 13700 НАШИ загинали във ВСВ им казвам ГОЛЯМООО НАЗДРАВЕ , ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ, НА ПРАПРАВНУЦИ ДА СЕ РАДВАТЕ. А на другите .......................
    ...
  • 44 fatal bazooka

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Дай боже така да продължи!!! Все по далеко от Европа.Честит празник на всички Европейци.Русоробите малко респект,с драскането тук.Марш обратно в кочината.
  • 45 Хостинг администратор

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Какво трябва да знаете когато четете коментарите тук, като този например под номер 7? Тези коментари се пишат от хора, които са на легло, инвалиди, болни, някой много тежко болни, някои неподвижни на легло, от слепи хора със специални програми, даже от хора които вече са на смъртно легло, а да не изпуснем и психично болни хора като конкретният коментар за когото говорим! Хора които нямат никакъв друг вариант да изкарат няколкостотин лв месечно. Те са продали душите си на политически сили и чужди разузнавания, но това е единственият възможен начин, по който могат да изкарат каквито и да било пари! Пожелавам ви "приятно конструктивно спорене" с тези хора!
  • 46 Хер Ото Флик от Гестапо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Влезте всички в час и вижте каква е реалната ситуация в момента май месец 2020-а година! Америка отива на кино, нейният съюзник Русия също стремително отива на кино, а вие евреите не може да им помогнете ако ще да се съдерете... няма как да им помогнете!!
Новини по държави: