Last news in Fakti

11 Май, 2020 11:17 2 588 8

Турция - първа стъпка към новото нормално

  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Жизненоважните мерки към нормализация, включващи отваряне на молове, бръснарници и фризьорски салони, идват след успеха на страната в борбата с вируса

Турция - първа стъпка към новото нормално - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Облекчаването на някои от мерките, въведени с цел ограничаване на епидемията от коронавирус в Турция, е водеща тема на днешния турски печат.

В. "Акшам" окачествява в заглавие облекченията като "Първа стъпка към новото нормално". Според проправителственото издание "жизненоважните мерки" към нормализация, включващи отваряне от днес на молове, бръснарници и фризьорски салони, идват след успеха на страната в борбата с вируса, предава БТА.

Вестникът пояснява, че отварянето на обектите ще стане при допълнителни мерки за безопасност на гражданите - навсякъде в търговските центрове и магазините ще бъдат поставени дезинфектанти, броят на клиентите в моловете ще бъде ограничаван, няма да се позволяват групови разходки, а максималният престой ще бъде сведен до три часа. За клиентите ще бъде осигурено пространство от осем кв.м. на човек, а след всеки клиент пробните ще бъдат почиствани. В бръснарниците и фризьорските салони ще бъде прилагана система с предварително записване на час, клиентите ще бъдат настанявани през едно място, а служителите ще носят маски. Няма обаче да се предлагат козметични услуги като почистване на кожата или грим, на клиентите няма да се поднасят почерпки като чай, кафе и сок, изрежда мерките вестникът.

"Болезнено отваряне на моловете", гласи заглавието по темата на икономическия в. "Дюня". След двумесечно затваряне 436 търговски центрове в Турция отварят врати от днес, пише вестникът. Изданието откроява обаче проблема с високите наеми за търговска площ в моловете, които може да принудят много фирми да се изтеглят и да се насочат към магазини извън тях. Собствениците на компаниите настояват да не се събират наеми за срок от три месеца, а наемът за следващата година да се определя на базата на джирото. Ако не бъде постигната договореност със собствениците на моловете, много фирми са решени да ги напуснат, пише "Дюня". Вестникът уточнява, че решенията ще бъдат взимани от ръководствата на моловете поединично, като много търговски центрове били решени да не прибират наеми за май и юни. Имало и такива, които ще намалят наполовина наема до края на годината. Други обаче не били склонни на отстъпки, посочва "Дюня".

За "Радост от свободата" пише в заглавие днес в. "Коркусуз". Над 65-годишните излязоха вчера навън за четири часа след 50 дни, прекарани вкъщи, пресмята вестникът. Според изданието разрешението да излязат навън е върнало възрастните хора в дните от детството, като те използвали времето между 11 и 15 ч., за да спортуват на съоръженията в парковете, да изнасят своеобразни концерти на открито, да покарат велосипед, да направят слънчеви бани или да се срещнат с близките си.

"Най-големият проблем след коронавируса - три милиона нови безработни", пише днес в. "Айдънлък". Според изданието това е равносметката от щетите, нанесени от мерките срещу разпространението на коронавируса в Турция, поради които много търговски обекти затвориха. Два милиона наброяват регистрираните нови безработни, но броят им ще нарасне с още един милион, ако към тях се прибавят и заетите от сивия сектор, които са загубили работата си, пише вестникът. Според експерти официалната безработица след епидемията от коронавируса може да достигне ниво от около 20 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    10 3 Отговор
    Те са лесни ша са оправят, а нас само ни оправят, нали сме тулупи

    Коментиран от #2

  • 2 Пиши за себе си

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Рошков!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Йолкъ

    9 3 Отговор
    Тези фесове пак ще се оправят. Ние и в ЕС влязохме, пак сме гладни като въшки. Една кадъна няма в Гърция да слугува на гръцките пенсионери, все българки сменят памперсите на гърчолята. Хубаво казаха, че ние сме работещите бедняци.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.