Last news in Fakti

11 Май, 2020 13:58 2 415 11

САЩ готвят нова атака срещу Китай: Опитват се да хакнат данни за ваксината!

  • сащ-
  • китай-
  • вирус-
  • ваксина-
  • ухан-
  • ковид-19

Поне десет държави са пренасочили свои военни и разузнавателни хакери за събиране на каквато информация могат за начините, по които други страни реагират на коронавируса

САЩ готвят нова атака срещу Китай: Опитват се да хакнат данни за ваксината! - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ се готвят да обвинят Китай в опит да хакне данни за ваксината за новия коронавирус, пише в. "Ню Йорк таймс".

ФБР и министерството на вътрешната сигурност подготвят публикуване на предупреждение, че най-умелите хакери и шпиони на Китай се стремят да откраднат американски научни изследвания за разработване на ваксини и лечения за новия коронавирус. Тези усилия са част от засилване на киберкражбите и кибератаките от държави, които се стремят да извлекат предимства от пандемията, пише изданието, предава БТА.

Над десет държави са пренасочили свои военни и разузнавателни хакери за събиране на каквато информация могат за начините, по които други страни реагират на коронавируса. Дори американски съюзници като Южна Корея и страни, които не привличат внимание с киберумения като Виетнам внезапно са пренасочили държавните си хакери да се съсредоточат върху свързана с вируса информация, казват частни охранителни фирми.

В чернова на публичното предупреждение, което според официални лица ще бъде оповестено в близките дни, се казва, че Китай се стреми да се сдобие "чрез незаконни средства с ценна интелектуална собственост и данни за общественото здравеопазване, свързани с ваксини, лечения и тестове". В него се набляга на киберкражби и действия от "нетрадиционни актьори" - евфемизъм за учените и студенти, които според правителството на Тръмп са задействани да крадат данни от академични заведения и частни лаборатории, пише в. "Ню Йорк таймс".

Икономически съветници на Тръмп прогнозират, че безработицата в САЩ може да надхвърли 20 процента, пише в. "Вашингтон пост".

Двама от водещите икономически съветници на президента Тръмп вчера прогнозираха, че безработицата ще нарасне заради епидемията от новия коронавирус в САЩ, като един от тях предрече, че равнището ѝ ще надхвърли 20 процента следващия месец, пише изданието.

Изявленията на икономическия съветник в Белия дом Кевин Хасет и финансовия министър Стивън Мнучин бяха направени три дни, след като министерството на труда съобщи за 14,7 процента равнище на безработицата в САЩ, най-високото от Голямата депресия през 30-те години.

Хасет заяви за Си Би Ес, че очаква безработицата да надхвърли 20 процента през юни и добави, че никой не знае кога хората, които са изгубили работните си места, ще могат да се върнат на работа.

Мнучин пък заяви за Фокс нюз, че очаква второто тримесечие на тази година да е с още по-лоши икономически показатели от първото. Той все пак изрази оптимизъм, че трудовият пазар ще започне да се възстановява от септември и повтори призивите на Тръмп за поетапно възобновяване на икономическата дейност, пише в. "Вашингтон пост".

Кризата с новия коронавирус разпалва напрежения за мигрантския труд в Европа, пише в. "Гардиън".

Земеделците са застрашени от загуба на реколтите си, но популистите се стремят да експлоатират страховете, че чужденци ще вземат работата на местните хора, пише британският вестник.

От Ирландия до Италия и от Германия до Румъния растат напреженията по въпроса дали работници мигранти трябва да прекосяват границите за бране на земеделска продукция и ако да, колко и при какви условия.

Приемащите страни се разкъсват между страха от загуба на реколти, страха от внасяне на зараза и съществуващия отпреди пандемията страх от чужденци, които вземат работата на местните жители. Популистите усещат благодатни възможности в обстановка на влошаване на икономиката, което втвърдява политическите линии на сблъсъци.

Този страх е двупосочен. Мигрантите се боят от експлоатация и неадекватни предпазни мерки срещу новия коронавирус, заради които да се заразят и да пренесат болестта у дома и така потенциално да подронят относителния успех на източноевропейските страни да удължат разпространението на вируса, пише вестникът, който сред примерите си споменава случай с български работници.

Ирландия отдавна се гордее с гостоприемството си към чуждестранните работници, но един спор от миналия месец изложи на показ съществуващи напрежения. Премиерът Лио Варадкар разкритикува плодовата компания "Кийлингс" от Дъблин, че е докарала със самолетни полети 189 българи да берат ягоди и призова да се преразгледат правилата за защита на извънредното положение в Ирландия. Варадкар не спомена, че броени седмици преди това се беше присъединил към призива на останалите лидери от ЕС да се съхранят правата за пресичане на граници на земеделските работници, отбелязва "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Age

    20 5 Отговор
    Ех, Съединените щати-к'ви бяха, к'ви станаха, иначе на Китай се смеят, че били крали.
  • 2 Гербав трол

    11 1 Отговор
    Rаlph Bаriс, изcлeдoвaтeл пo инфeкциoзни зaбoлявaния в Унивeрcитeтa нa Ceвeрнa Кaрoлинa в Сhаpеl Hill, минaлaтa ceдмицa (9 нoeмври) публикувa прoучвaнe зa уcилиятa нa cвoя eкип дa рaзрaбoти вируc c пoвърхнocтния прoтeин нa кoрoнaвируca SHС014, oткрит в прилeпитe в Китaй и гръбнaкa нa тoзи, кoйтo причинявa тeжък ocтър рecпирaтoрeн cиндрoм (ТOРC). Хибридният вируc мoжe дa зaрaзи клeткитe нa дихaтeлнитe пътищa нa чoвeкa и дa причини зaбoлявaнe при мишки, coчaт рeзултaтитe oт eкипa, публикувaни в Nаturе Mеdiсinе .

    Рeзултaтитe дeмoнcтрирaт cпocoбнocттa нa пoвърхнocтния прoтeин SHС014 дa ce cвързвa и зaрaзявa чoвeшки клeтки, пoтвърждaвaйки oпaceниятa, чe тoзи вируc - или други кoрoнaвируcи, oткрити във видoвe прилeпи - мoжe дa e в cъcтoяниe дa нaпрaви дирeктeн cкoк нa хoрa, бeз първo дa ce рaзвивa в мeждинeн гocтoприeмник, cъoбщи Nаturе. Тe cъщo тaкa пoднoвявaт дeбaтa дaли тaзи инфoрмaция oпрaвдaвa риcкa oт пoдoбнa рaбoтa. "Aкo нoвия вируc избягa, никoй нe мoжe дa прeдвиди трaeктoриятa му нa рaзпрocтрaнeниe"
  • 3 говедофоб

    10 3 Отговор
    Като че ли най-големите крадци САЩ правят нещо друго, та трябва пак да четем мученето им какво бил правел Китай...
  • 4 Обикновен човек

    16 1 Отговор
    Как ще хакнат китайците нещо което не съществува ???Какво ще хакнат ?Вакума в главите на тъпите американци ли ще хакнат?????
  • 5 Най големия крадец

    12 1 Отговор
    Крадеца вика дръж крадеца
  • 6 Въпрос???

    4 0 Отговор
    Миналата седмица обвинението срещу Китай беше ,че не са споделили важна информация за коронавируса ,сега че шпионират ваксина която още я няма. Лично мен ме притеснява въпроса има ли НАТО разузнаване и контраразузнаване??? Ако има и си върши работата за което и ние плащаме всичко е ок и статията може да се озаглави "Китай са лоши" ако няма си е ....проблем!
  • 7 Обикновен овчар

    3 0 Отговор
    Като остарее алчния вълк единак става за смях на кучетата ,глудницата обаче остава!
  • 8 емо

    4 0 Отговор
    Всички държавни лаборатории и частни фирми работят върху коронвируса -лекарство и ваксина. Тези Американски свине си мислят ,че " ако някой по-рано от тях ( В случай Китай) намери лекарството или ваксината " ще започнат " основателните " претенции че технологията е " открадната" от тях.Тези престъпници последно време страдат от неизлечимата болест " шизофрени" стах че някой ще им направи лошо истината е това " Световно з ло" с всеки изминат ден губи " доминиращата си рол я " на Световен жандарм" и е в истерия.
  • 9 po-znaesht

    1 0 Отговор
    Ех Толя,толя!!/за автора-Анатоли!!/..И ти не се научи да пишеш,а точно тук се опитваш,КОЕТО НЕ Е РЕДНО!! Защото заглавието на статията СВЪРЗВА "АТАКАТА НА САЩ" С ПОСЛЕДВАЩОТО ТВЪРДЕНИЕ-ЧЕ СЕ "ГОТВЯТ ДА ОТКРАДНАТ ДАННИ"! И,ОТ ТАКА КОНСТРУИРАНОТО ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯТА ,СЕ РАЗБИРА,ЧЕ САЩ СЕ ОПИТВАТ ДА ОТКРАДНАТ ДАННИ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сащ де вол

    1 0 Отговор
    Крадеца съди,ограбения.Презокеански шашмалъци