Last news in Fakti

11 Май, 2020 14:36 7 844 59

Доказателства за зверствата на Асад и Русия в Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • русия-
  • идлиб-
  • алепо

Сирийските правителствени войски и техните руски съюзници целенасочено са извършвали военни удари срещу болници и училища

Доказателства за зверствата на Асад и Русия в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никога няма да узнаем цялата истина за зверствата, извършени във войната в Сирия. Но сега "Амнести" представи доклад, в който очевидци разказват за жестокостите, извършени от войските на Асад и руските им съюзници.

Сирийските правителствени войски и техните руски съюзници целенасочено са извършвали военни удари срещу болници и училища в Сирия, твърди в свой доклад правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“. В месеците от май 2019 до февруари 2020 руските и сирийските войски са провели най-малко 18 такива нападения в северозападната част на страната, където все още се води гражданска война.

Очевидци разказват за жестокостите

Докладът, който е дълъг 40 страници, черпи информацията си от интервюта с над 70 очевидци, сред които лекари, бежанци, учители, представители на хуманитарни организации, сътрудници на ООН. По поръчение на „Амнести“ експерти са анализирали освен това информация от снимков и видео материал, сателитни данни, електронни информационни потоци и сведения от наблюдението на самолетни полети. Правозащитниците са отправили съответните запитвания и към представителите на Русия и Сирия в ООН, но не са получили никакъв отговор на своите обвинения.

„Амнести“ твърди, че сред извършените най-малко 18 нападения срещу болници и училища сирийската армия поне два пъти е използвала международно забранените касетъчни бомби. В доклада се съобщава освен това за въздушни нападения, извършени от сирийската и от руската авиации. Според „Амнести“, налице са „сериозни нарушения на международното хуманитарно право“. Към дългия списък се добавят още престъпления срещу човечността и военни престъпления. Правозащитниците твърдят, че тези престъпления са част от "типичната методика" на президента Асад и неговото правителство, утвърдила се през над деветте години гражданска война.

От Сирия многократно се съобщава, че въздушните удари, нанасяни от руската и сирийската авиации, разрушават болници и други важни инфраструктурни обекти. Както е известно, Русия е ключовият военен съюзник на сирийското правителство в гражданската война. През 2015 година Русия започна нападенията си срещу териториите, контролирани от бунтовниците - предимно ислямисти. Тъкмо с руска помощ сирийското правителство успя да си възвърне контрола над важни региони.

"Пред очите ми убиха дете"

„Чувствах се толкова безпомощен“, разказва пред „Амнести“ лекар, който в края на януари е оцелял по време на въздушна атака срещу болница в провинция Идлиб. Той съобщава, че при това нападение били убити 11 цивилни граждани, включително и негов колега-медик. „Моят колега и приятел береше душа, отвън пищяха жени и деца, всички бяхме парализирани“, разказва лекарят и добавя, че служителите на гражданската отбрана в продължение на дни разчиствали развалините на жилищните сгради около болницата, за да извадят труповете.

Пред правозащитниците учителка от Идлиб разказва как в края на февруари била ранена от касетъчна бомба. И как пред очите ѝ бил убит неин ученик. "Толкова добре познавам звука на касетъчните бомби. Чуваш поредица от малки експлозии. Сякаш вали дъжд, само дето от небето падат не капки, а гранатни осколки."

В сирийската война, започнала преди повече от девет години, са загинали вече над 380 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ташун Касапа

    123 23 Отговор
    Американците света вода ненапита.Длъжен ли съм да вярвам на пропаганди.

    Коментиран от #50

  • 3 Тъп комунист

    30 56 Отговор
    Това не е вярно! Путин е най добрия !
  • 4 ZZorro

    119 18 Отговор
    По поръчение на „Амнести“ експерти....-като прочетеш само този пазаж и ти става ясно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 иванчо

    80 13 Отговор
    Това са най-истинските новини ,които съм чел през живота си ,защото видях Путин и Асад да убиват пеленачета с усмивка на лицето !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    76 5 Отговор
    Претоплена манджа.Но на война е така,западните моралисти да отидат да покажат на място как трябва да се воюва.И да побързат,преди войната да потропа в добре уредената демократична къща,че гостите идат!
  • 9 Нормално

    10 32 Отговор
    За тях
  • 10 Да живее Америка!

    9 39 Отговор
    ислямизъм = култура = хуманизъм

    Коментиран от #27

  • 11 SAAB

    39 2 Отговор
    Подлога / баснописец -лизач / :)
    Хващай парцала и на колене да триеш ....пода !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Отхлаби вируса и

    70 8 Отговор
    Започват да облъчват от нпо-тата. А къде са правата на суверенна Сирия? За Амнести права имат терористи, джехадисти, окупатори и агресори, но не е сирийците.
  • 14 ъъъъ

    69 7 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Пак белите каски, хахаха затова в Сирия няма корона вирус и всички са професори, на всеки жител по 5 болници и по 5 училища. Мине не мине ден злия Путин лично бомби я болница я училище. Ататоли смени плочата тая е 10 годишна.
  • 15 Димо

    49 7 Отговор
    Къде са доказателствата? интервюта с над 70 очевидци? Могат да ги направят в офиса за 1 час.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 goni

    36 6 Отговор
    За съжаление доклада е цензуриран! Не е побликувана най-важната част! Руснаците са направили коцентрионни лагери в които са вкарани всички, които не са ариици! Там трудът ги е направил свободни, а енергията от пещите е екологично чиста!
  • 18 Аятолах Ердогани

    47 9 Отговор
    Путин не е добър човек, пречи на Ердоган да стане халиф на Ислямска държава от Атлантическия бряг до Индийския океан. Само САЩ и НАТО разбират визията на този световен лидер и му помагат.
  • 19 Военните удари

    44 5 Отговор
    са по изоставени сгради в които няма останали нито ученици нито болни и лекари ... а само ислямисти и платени наемници
  • 20 Гост

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    А американците в Ирак?
  • 21 План

    5 26 Отговор
    Какво има да знаете. Русия, Китай, Турция и бог знае още кой е в кюпа, искат евтини почивки. Ердоган урежда най-ниските цени (изкуствено обезценяване) и сега взима контрол над оставащата плажна ивица в Сирия (+ охранява територия на сащ), което е идеално продължение на курортите му. Гонят терористите и сирийците за да е спокойно за почивка. С минус 8 м. население останалите шепа бизнесмени отдавна са се продали под натиска ... курортите са непокътнати , там война няма и са готови за действие.
    Браво на Ердоган ... това е лидера на 21 век... мина дори Ченгиз.. едно е да водиш 30 м варвари срещу малобройни държави ..друго е да снабдиш модерни оръжия в наше време и да опонираш великите сили. Турците сега не съзнават , но до 20 години ще са фрашкани с пари , а Гърция ще гледа отстрани ;)

    Коментиран от #29

  • 22 PAKA

    40 6 Отговор
    Аз разрушението на Рака и избиването на всички от хуманните американски снаряди и ракети къде е статията от НъПъОту

    Коментиран от #35

  • 23 против тебе

    14 13 Отговор

    До коментар #5 от "Неоосманизъм":

    Марш в Сибир да береш съчки!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Невеста

    28 5 Отговор
    Що така не ви вервам
  • 26 Руските свине

    13 39 Отговор
    Навсякъде се държат като диваци и варвари!
  • 27 Зози

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Да живее Америка!":

    Хаахаха.. Култура и хуманизъм.. Хааахахааа.. Ритам от смях.. Ти ходжа ли си или шегаджия.. Хаахаха ааа.
  • 28 Амнести

    21 5 Отговор
    Пропуснахме да кажем, че още са пуснали коронавируса в света. Абе стига вече доказателства. Почвайте да бомбите Асад
  • 29 Още..

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "План":

    ..един болник..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Идва време да се плаща

    6 18 Отговор
    Съвсем скоро Путин ще хвърли Асад за изкупителна жертва.

    Коментиран от #42

  • 32 Бай Манчо

    28 7 Отговор
    след като Руснаците и редовната армия спряха ритуалните рязания на глави , фалшивите атаки с хлор и стрелба по сватби и погребения от съюзниците , на амнести им се привидяха взривявания на болници и училища , само да им напомня , че техните питомци слагаха в клетки пленниците по покривите на обществените сгради (включително болници и училища) за да не ги бомбят , а след това ако случайно започнат да губят битката сами ги взривяваха и показваха като жертви на редовната армия - Време е джихадистите да се прибират в родните си европейски страни и да оставят Сирия да се възстанови , а янките да спрат да крадат петрола им .
  • 33 Нео

    9 22 Отговор
    Нито на Путин, нито на Асад им дреме за сирийците. Важна е властта!

    Коментиран от #46, #48

  • 34 Барчо

    29 4 Отговор
    През Втората световна са сринати от англо-американските удари са: 24 болници, 40 училища, 14 черкви, 42 фурни, 8 кинотеатъра, 10 002 жилищни кооперации и къщи, 1684 частни магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 288 обществени учреждения, тежко са увредени или опожарени огромен брой други. Близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. Това са статистически факти без мнения. Някой обаче да забелязва нещо твърде нередно? Аз забелязвам, че няма нито една разрушена казарма или военен обект. От бомбандировките има убити около 50-70 военни и над 4 000 цивилни мирни жители. Най-добре е тия двете нации да си затварят устите, защото щом ги отворят от там излизат само миризливи неща. Що се отнася до руснаците и сирийците те ползват същия тип бомби, както и американците.
  • 35 Барчо

    29 3 Отговор

    До коментар #22 от "PAKA":

    Гледах един клип как бомбят Рака. От небето се изсипваха бомби, които се взривяваха на можи би 100 - 200 метра височина и се разпръскваха в безброй малки бомби, които докато падаха оставяха пушечна диря. Не е останал и квадратен метър в града, който да не е засегнат. Въобще това сигурно е хуманна бомбандировка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Румяна Костова

    26 3 Отговор
    Много интересно, в Рака, където вилняха американските войски подобно разследване не е направено, там няма оцелели болници и училища от американските бомби. Стайков да се осъзнае, че пише статиите си не за третокласници, а за хора, които си задават. въпроси. И кога припълзвха тези представители на ООН в Сирия, след като многократно са отказвали на Русия и Сирия да дойдат на място, тъй като получавали данни за Сирия дистанционно. След като имат доказателства да ги изложат в нужните институции, а не да си чешат езиците в медиите. Или ще минат с номера,, Имаме доказателства, ама на никого няма да ги покажем.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПИСАЧИ

    27 5 Отговор
    Алооо, платените журналя! Кажете нещо и за зверствата наамериканците във Виетнам, в Корея, в Северна Америка и съдбата на индианците, за Гражданската война..... Ама какво пък, нали има кой да чете по някоя статика тука. Цък-прижеждат ти 5 стотинки....
  • 40 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "против тебе":

    Не така грубо, имайте малко милост, Неоосманизъм има много нежна душа.
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 2 Отговор
    Престъплението е, че ИДИЛ са използвали като "ЖИВ ЩИТ" болници и училища....

    Коментиран от #45

  • 42 Иван

    16 3 Отговор

    До коментар #31 от "Идва време да се плаща":

    Путин е известен с това, че той своите не предава. Което не винаги е за добро, но какво да се прави, характер
  • 43 Кико

    4 15 Отговор
    А Димитри Медведев где? Заслужен отдих в САЩ! (имел здравословни проблем)
  • 44 Максим

    18 4 Отговор
    Доказателствата на Стайков за геноцида на руснаците и сирийците е някаква снимка с развалини на сграда около която се движат хора.За толкова тъпи ли ни има? Като е уверен, че руснаците предимно в Сирия имат за цел да убиват жени и деца да ни представи някоя сателитна снимка, някой клип как те се целят само в цивилни, училища и болници. Ако човек се осланя на логиката, Русия е в Сирия, за да се справи с терористите, те заедно с американците владеят газовите находища. Защо им е на руснаците да хабят бомби и патрони срещу изнъченото и бедно население, с чиято смърт не печелят нищо?
  • 45 Бачо Киро

    17 2 Отговор

    До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Даже не е жив щит. Те са си техни. Нали не мислиш, че има неутрални в зоните управлявани от ИДИЛ? Който не е с тях отдавна се е изнесъл. Сега джихадисти дават интервюта моля ти се... Когато американците бомбеха регистрирани болници на Лекари без граници, всичко е наред... За останалите училища и сватби пък да не говорим... Дори атентат в Ирак спретнаха, което си е чиста проба тероризъм.
  • 46 Хи их хи

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Нео":

    Радвай се, че не им дреме и за теб, че току виж си се превърнал в ударена болница.
  • 47 Двойника на Вовата

    13 2 Отговор
    Ония подържаните от Запада се криеха в джамии, болници и училища. Бяха ги превърнали в щабове и оръжейни складове.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ив. Павлов

    12 1 Отговор
    Амнести наслушал съм се на вашите тарикатлъци.Идил квартируват в бивши училища.А забравих Афганистан където краварите изтрепаха свадби болници и наши войници.
  • 50 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ташун Касапа":

    Иначе ако са американците ще е вярно нали?
  • 51 Транзистор

    11 1 Отговор
    Само ми се губи информацията по медиите, че американците в момента прехвърлят членове на Ислямска държава от Сирия в Ирак, за да създават хаос и да оправдаят присъствието си. Обвиненията са от официални иракски представители и са базирани на видео материали и свидетелства от граждани в пограничните райони. Но това до българските медии дори не стигна. Но който се интересува може да си го открие по ключови думи в Гугъл. Например Iraq american transfer daesh. Използват ги, същите, които обезглавяват, отвличат, унищожават всичко и всеки, който не им е по канона, взривяват исторически и културни бекти на хиляди години (като Палмира).
  • 52 Пройчо

    5 0 Отговор
    Това като онези избитите с газ, дето не знаеха, че ги снимат и мърдаха под чаршафите ли. Спомняте ли си обезглавени те мирни хора, а живо изгорени те!
  • 53 Дарина

    4 1 Отговор
    Факти не толерира обиди и спам. Ами мисирки на министъра, не ви ли се струва, че този материал е спам и обидно написан? тоест някоя мъжка мисирка е тръгнала от спам да прави новина с обиди към държави. Къде са ви снимките от самите места? кой ви предаде тази информация? Подлоги на САЩ сте, а ако смятате това за обидно, значи сте мисирки на хранилка
  • 54 Стига ва

    5 0 Отговор
    Обеднен уран като в Югославия?!)) Аааааа сетихме се - поливане с маркучи и миене от зарин!!! Де гиди кравешки изцепки де
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 опитен

    2 0 Отговор
    Най- продажната НПО - АМНЕСТИ ! Лъжат и изопачават като за световно .
  • 58 САЩ СА АНГЕЛИ

    1 0 Отговор
    ЗА САЩ НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА -- ВЪВ ВИЕТНАМ ХИРОШИМА И НАГАСАКИ -- СЪЩО
  • 59 УБИЙЦИ

    1 0 Отговор
    400 000 ТОНА СА БОМБИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН ХВЪРЛЕНИ В ЮГОСЛАВИЯ НАД МИЛИОН СА ДОКАЗАНИТЕ РАКОВО ЗАРАЗЕНИ МЪРТЪВЦИ В СЪРБИЯ -- ЦЕЛИ РЕГИОНИ ВЕЧЕ НЯМАТ ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ НА ВОЙНАТА
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания