Last news in Fakti

11 Май, 2020 15:15 2 406 9

Има връзка между промените в климата и новите болести

  • глобалното затопляне-
  • климат-
  • пандемия-
  • коронавирус

Незаконната търговия с диви животни унищожава природата и води до разпространение на нови патогени

Има връзка между промените в климата и новите болести - 1
Снимка: Shutterstock

Човешката дейност променя много природата. Има връзка между природните процеси и здравето на човека. Това мнение изрази пред БНР Веселина Кавръкова, изпълнителен директор за България на Световния фонд за дивата природа WWF.

"Изменили сме 3/4 от сушата и 2/3 от океана, така че да обслужва нашите нужди. Планетата почти не е дива вече", каза Веселина Кавръкова.

В предаването "Хоризонт до обед" тя заяви, че вижда пряка връзка между промените в климата, загубата на биоразнообразие и отключването на нови болести.

"Обезслесяването, безогледните сечи, използването на водите отвъд капацитета на речните екосистеми, унищожаването на дивия свят водят до промени в климата и до драстична загуба на биоразнообразие", коментира Кавръкова.

Незаконната търговия с диви животни и продукти от тях е четвъртият по големина незаконен трафик след оръжията, наркотиците и трафика на хора и се оценява от 7 до 23 милиарда долара годишно. Незаконната търговия с диви животни унищожава природата и води до разпространение на нови патогени.

"Незаконната търговия с диви животни, най-вече в тропическите региони, е огромен проблем. WWF в световен мащаб работи много интензивно за неговото ограничаване и премахване. Сега имаме голям призив за няколко критични пазара за незаконна продажба на диви животни в Азия, те да бъдат затворени и постепенно да се върви към премахването на този проблем и в други части на света", подчерта Кавръкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига глупости

    5 14 Отговор
    Човек влияе на тая огромна земя, колкото мравуняк на целостта на жилещен блок. Да не говорим, че в никакъв случай нямаме 7,5 млрд, както ни представят, най много 4 4,5 млрд да сме и бързо намаляваме.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хан Сол

    4 0 Отговор
    А може ли някакви доказателства относно тезата ви? Искрено съм любопитен
  • 4 Тая па

    4 0 Отговор
    Да го каже на капиталистите. Кво го казва на хората. Тия, които работят за капиталистите, ги яършат тия неща
  • 5 Кожухаров

    2 3 Отговор
    Не е проблемът в дивите животни а в топенето на ледовете. Има много щамове замръзнали в леда . Щамове от преди хиляди години за които ние сега нямаме имунитет !
  • 6 Госあ

    1 2 Отговор
    Разбира се, че има. Резките промени във времето също имат връзка. Статистически доказано и публикувано. И баба ми знае, освен това, че годините с най топли зими и резки промени във времето водят до най големи грипни епидемии.
  • 7 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "стига глупости":

    😂 баце, ти знаеш ли, че термитите ядат цели къщи ?
  • 8 русофил ислямист

    1 0 Отговор
    Ако искате да спасите Земята обесете се незабавно, като преди това прережете гърлата на децата си, за жена си ще се сетите сами, а родителите ви после ще пукта сами. Така че Моля действайте!
  • 9 Един

    0 0 Отговор
    "Панта рей" , пич! Нищо ново!!!