11 Май, 2020 18:11 3 915 52

САЩ отслабват - за сметка на Русия

  • русия-
  • сащ-
  • близкия изток-
  • сирия-
  • башар асад-
  • армия

Дилемата на САЩ тази година ще бъде как и кога да изтеглят американските войски от североизточната част на Сирия

САЩ отслабват - за сметка на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато повечето страни в света са изолирани заради пандемията на новия коронавирус, войните и политическите измами продължават в Близкия изток. На фона на това объркване Русия непрекъснато прогресира в своите дейности, които говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус нарече "злонамерена намеса" в региона, коментират от вестник The Washington Post, предаде агенция "Фокус".

Американската администрация изрази своята загриженост за действията на Русия по-рано по време на необичаен брифинг пред пресата от трима висши служители на Държавния департамент. Хенри Устър, помощник държавен секретар на САЩ за Близкия изток, описа тази загриженост по следния начин: „Кремъл използва военна сила, посредници и дезинформация, за да разшири влиянието си в (Средиземноморието)."

Русия се възползва от обстоятелствата и подхожда към конфликтите в Сирия и Либия изключително опортюнистично, използвайки наемна армия, известна като групата "Вагнер", която се управлява от приятел на президента Владимир Путин. Местните милиции, участващи в тези войни, са изтощени, но опитите за сключване на мирни споразумения се провалят, както в Йемен. В резултат на това може да се случи действително разделение на териториите и на трите държави - и конфликтите да бъдат замразени, поради което тези страни ще останат разпокъсани и уязвими. Русия, най-вероятно, ще се обяви за играч с няколко важни военни бази в Средиземно море, реализирайки вековна си мечта. В Сирия руските войски контролират авиобазата Хмеймим и пристанището на Тартус, а през януари те помогнаха за превземането на авиобазата Ал Гардабия в Либия близо до Сирт.

„Не бива да мислите, че сега Русия ще си събере багажа и ще си тръгне“, каза Устър. Надеждите на Москва да възстанови реда в този проблемен регион се оказаха не по-осъществими от надеждите на САЩ. Не беше възможно да се постигне мир в Сирия в рамките на процеса на преговори в Астана, а преговорите за сключване на подобно руско-турско споразумение за стабилизиране на ситуацията в Либия вероятно също са обречени на неуспех. Нетърпението на Русия, особено по отношение на сирийския президент Башар Асад, е очевидно. Посланикът Александър Аксененко в свой доклад, публикуван миналия месец от Руския съвет по външни работи, разкри корупцията на режима на Асад и "възмущението" на неговите специални служби.

"Недоволството на Русия от Асад очевидно нараства, защото той няма да се подчини", заяви Джеймс Джефри, специален представител на САЩ за Сирия. Но руснаците са в много по-малък риск. Техните човешки загуби и материални разходи са сравнително малки и те оставиха значителна част от мръсната работа на други, като например групата "Вагнер". За САЩ едно малко поощряващо обстоятелство е фактът, че в Ирак проамериканският политик Мустафа ал Кадими, бивш шеф на разузнаването, сформира ново правителство. През юни представители на американското военно командване ще проведат стратегически диалог с него и очакват, че част от американските войски ще останат в Ирак, а техните военни инструктори ще обучават иракските войски. Американските служители смятат, че контингентът ще бъде по-малък от сегашния, възлизащ на пет хил. души, но все пак говорим за хиляди. Саудитска Арабия, исторически най-важният съюзник на САЩ в региона, е в трудна ситуация в резултат на два негативни фактора - пандемията COVID-19 и срива на световните цени на петрола. Саудитските власти обмислят възможността за сериозни съкращения в бюджета, включително евентуалното забавяне на изпълнението на проектите за реформа Saudi Vision 2030, предложени от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Освен това те обсъждат със САЩ и Русия въпроса за допълнителни съкращения в производството на петрол с цел повишаване на цените. Един възможен вариант е малко едностранно намаление на производството в Саудитска Арабия през юли, докато по-значителни намаления на производството са възможни, ако другите големи производители се съгласят с това. Тъй като войнственият Иран представлява по-малка заплаха за Саудитска Арабия, Пентагонът изтегли няколко зенитно-ракетни батареи "Пейтриът", които бяха монтирани набързо в страната миналото лято. Йемен остава територия на опустошителен конфликт, от който Рияд вече иска да се измъкне, но опитите за мирното му уреждане се провалят. Възможно е Рияд да няма друг избор, освен да се присъедини към Обединените арабски емирства и заедно с тях да се споразуменията на действителното разделение на Йемен на северна и южната част.

Дилемата на САЩ тази година ще бъде как и кога да изтеглят американските войски от североизточната част на Сирия. Войските на руския и сирийския режим, които воюват срещу бунтовниците в западната провинция Идлиб се придвижват и на изток. Командването на американските войски вероятно би предпочело да сключи споразумение с Русия за изтеглянето на войските, вместо да води истинска война за територията, която те в крайна сметка възнамеряват да напуснат така или иначе. Либия е страна, в която Русия се бори за властта по най-циничен начин. Тя подкрепя армията на генерал Халифа Хафтар в Бенгази, част от странната коалиция, която включва Обединените арабски емирства, Египет и Франция и се противопоставя на подкрепяното от Турция правителство в Триполи, което разполага с признанието на ООН.

Анализаторите от Близкия изток предполагат, че Русия може да се опита да посредничи за мирно решаване на конфликта в Либия с Турция. Но Либия, подобно на целия регион като цяло, сега изглежда твърде уязвима и разпокъсана, за да може да разчита на всякакви пробиви на дипломатическия фронт и тук, заради замразяването на конфликта, може да настъпи действителното разделение на територията. Русия събира отломките в пост-пандемичния Близък Изток, не толкова за да развие голямата си стратегия, а за да се подиграе на „надутия“ си съперник САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    93 23 Отговор
    А добро утро. Вие сега ли го разбрахте? Който е нападал Русия все с краката напред са го изнасяли.

    Коментиран от #5, #15, #18, #21

  • 2 Гошо

    32 45 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДЪРЖИ НА МИЗЕРИЯ КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ.

    Коментиран от #28, #50

  • 3 EL chochone

    65 18 Отговор
    Русия инвестира в стратегически оръжия, а не в количество! ;)

    Коментиран от #10, #22, #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния софиянец

    37 12 Отговор
    Като се изтеглят и от Европа, тогава ще стане весело. Ще има Руско княжество България и Източна Румелия.
  • 7 В .В.

    26 5 Отговор
    А. ,,нет ,Ниет. Няма да отиваме никъде,дорде у последната радикална чалма не отиде в Ада ..Сащ да правят Кот си искат!!! Пък и пазара на оръжие върви...Немои само американските чифути да лапат тлъсти сделки
  • 8 Мужик

    55 12 Отговор
    Щом като краварите мучат, значи РФ е на правилният път! Тази " Арабска пролет" диктувана от краварите, допринесе за тези граждански войни в региона! А Блек Уотър са сигурно проповедници в расо, ако Вагнер са наемници! Само бой по каските на креватите! В света ще настъпи мир,когато и последният американски войник , се прибере в родината си!
  • 9 Абориген БГ

    36 11 Отговор
    Преразпределяне на света, това става, а вирусът е една огромна измама, все повече САЩ лекари искат истината.

    Извънаредното положение е равнозначно на военно положение - докато не ни ваксинират, тогава светът ще изригне срещу измамата ваксина.

    Опитват се наложат цифрови пари и намаляване на населението, както и контрол. Очаквам насилствено ваксиниране - а може и заразяване на неселението с глобално робство.

    От изхода на тази война зависи бъдещето на света.
  • 10 Русия

    12 31 Отговор

    До коментар #3 от "EL chochone":

    инвестира най-много в тъпи тролове.

    Коментиран от #16, #26

  • 11 Мнение

    34 9 Отговор
    Този вирус не е създаден случайно - вирус от прилеп умира в човешка клетка, а този поразява имунната система като СПИН.

    Никаква ваксина не може да има, както всяка година се появяват нови грипове, и нови ваксини.
    Целта е масова чипизация, хиляди сателитчета излетяха от САЩ за контрол на населението по цифров път.

    Случващото се в момента е чудовищно на световно ниво.

    Коментиран от #24

  • 12 jorj

    12 29 Отговор
    Велика точно толкова, колкото Северна Корея! Кажи ми кои са приятелите ти за да ти кажа какъв си/кола си велик /!!!! ¡!!!! ¡¡!!!!!!
  • 13 Еее

    28 9 Отговор
    Само СССР👍
  • 14 не може да бъде

    38 5 Отговор
    Струва ми се ,че мога да дам обяснение,защо описаните в статията действия на Русия предизвикват толкова тревога и страх.Никога досега руснаците ,с малки изключения ,не са имали постоянни военни бази в чужбина.А САЩ...някои казват 700 бази!!И ги ползват по предназначение т.е.за всякакви цели,даже и там където открито ги пъдят и не могат да ги изпъдят /пример Гуантанамо/!Но наличието на военни бази поне досега е обслужвало много добре интересите на САЩ.И ето руснаците вече започват да взаимстват тази практика -където се настанят и организират военни бази,няма да има излизане -базите ще бъдат,където отношението към тях е приятелско и геополитически обосновано!При това,сега руснаците добре са си научили урока и нито САЩ ,нито НАТО могат да им попречат!Могат само да се примиряват и да наричат тези действия злонамерена намеса!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ххх

    31 5 Отговор
    Е, и ? Сега какво развитие се очертава ? Тука разни американски подлоги колко пъти се разтапяха, разказвайки приказката за избитите вагнеровци и Груз 200. Как 10 - 20 непобедими рамбовци за секунди натръшквали планини от трупове на избити руснаци. Пък то бяха и едни писания американци как пресрещали руските патрули и ги натиквали в калта около пътищата. Пазиха сирийския петрол около Дай Ер Зор, стискаха кокала и сега какво ? Като в приказката за лисицата, враната и сиренцето. И май е въпрос на време Щатите да изплюят сирийското петролно сиренце и да се изнесат с подвити опашки.
  • 18 Един българин

    6 31 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Хубавото за нас е че се отървахме от тези руски боклуци и кракът им никога няма вече да стъпи в България.
  • 19 Ели

    8 34 Отговор
    Където е стъпила Русия никога нищо хубаво не е последвало.

    Коментиран от #31

  • 20 Guest

    6 28 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал-лейтенант от Национална сигурност":

    Дните на русофилите в България са преброени.

    Коментиран от #37

  • 21 Роко

    9 22 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Историята казва друго в руската история има САМО ДВА СЛУЧАЯ КОГАТО НЯКОЙ ГИ Е НАПАДНАЛ (Наполеон и Хитлер) И ТЕ СА ГО ПОБЕДИЛИ, но и в двата случая са били един от многото победители. Всъщност в първия случай не са спечелили НИТО ЕДНО СРАЖЕНИЕ.

    Коментиран от #39

  • 22 Роко

    4 25 Отговор

    До коментар #3 от "EL chochone":

    Ако имаш предвид в малоумни тролове си прав. За 30 години съществуване Русия не е създала едно ново оръжие само прави леки модернизации на съветски в повечето случай неуспешни.
  • 23 Гост

    4 22 Отговор
    Съветският съюз не е освободител, а окупатор.

    Коментиран от #32

  • 24 Роко

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    Явно вече си чипизиран
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Марш

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русия":

    на "Козяк" за шекелите и после бегом с чалмата и шалварите към Анадола.
  • 27 По-добре

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал-лейтенант от Национална сигурност":

    да отиде до Русия отколкото с шепа шекели да се озове в азиатска Турция, където те чакат кюрдите.
  • 28 Тошо

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    А това е много важно . Защото на великите войни на запада като им свърши тоалетната хартия и не излизат на бой.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 тюфлек

    24 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ели":

    И за България ли говориш ? Защото ако не бяха стъпили тук 1877 година и нас нямаше да ни има !
    Къде бяха приятелчетата ти от Англия , Франция,Германия - да дойдат да ни освободят ?

    Коментиран от #48

  • 32 кажи бе окупирания

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ти германец ли си ?
  • 33 Сладък сън

    5 13 Отговор
    Русия става силна и налага санкции на САЩ. Събудете се мурзилки.....
  • 34 дулцинея

    19 2 Отговор
    Краварите се страхуват, че Русия ще разположи елементите за противоракетна отбрана "Нудол", защото тогава те няма да имат шанс да нанесат изпреварващ удар .
    Ракетата "Нудол" — премина над 3 хиляди километра за 17 минути.

    Коментиран от #38

  • 35 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал-лейтенант от Национална сигурност":

    От къде ме гониш бе генерал-лейтенант от Национална сигурност ? Да не би тази държава да е твоя? Не виждам какво сравнение правиш между мен и турците ? Ти май много си си повярвал, че можеш да гониш българи от България само защото изразяват мнение, което не отговаря на твоето? За твое сведение има свобода на словото и вмсеки може да изкаже мнението си, а дали това на теб ти харесва ми е през ... сещаш се нали? Май не можеш да направиш разлика между изказано мнение и "рaбoтeщи индивиди зa чуждa държaвa" ?
    Аз съм чист българин, но ми е много интересно да видя как ти виждаш в днешно време да стане това "oргaнизирaнo напускане на турското малцинство, защото него споменаваш с помоща на държaвнa cигурнocт, aрмиятa, пoлициятa и вътрeшни вoйcки"?
    И кой ти дава право на теб да ме определяш като руcoфил? Това, че изпитвам уважение към тях заради факта, че са ни освободили не означава, че съм русофил. Да изказвам мнение и съм твърдо убеден, че Русия е най мощната във военно отношение страна в света и това според теб ме прави русофил?
    Както един по долу вече ти го е написал "Който сее ветрове ще жъне бури" та да не стане палачинката да се обърне и някой да издири такива като теб, които да отговарят за откровени заплахи, да не говорим, че по Наказателния кодекс това е престъпление генералче.
  • 36 Хектор

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    Така и ще стане!Да се готвят!Америка си отива.......
  • 37 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "Guest":

    А дните на каравбойс като теб в България дали не са преброени?
  • 38 Къде това?

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "дулцинея":

    По картуннетуърк ли?

    Коментиран от #40

  • 39 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Роко":

    "Иcтoриятa кaзвa другo в руcкaтa иcтoрия имa CAМO ДВA CЛУЧAЯ КOГAТO НЯКOЙ ГИ E НAПAДНAЛ (Нaпoлeoн и Хитлeр) И ТE CA ГO ПOБEДИЛИ"

    Я пак, я пак? Ти май имаш нужда от специални медицински грижи ?
  • 40 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Къде това?":

    Ами имаш Гугъл, чукни, прочети, ограмоти се малко, вместо да задаваш тъпи въпроси.
  • 41 не е така

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    Тогава тия "гонячи" ще са първи русофили и ще обвинят теб,и на теб ще търсят сметка.
    Справка;-всичките евротлантици днес в България с комунистите бяха комунисти,днес с евроатлантиците са евроатлантици,а утре...ако дойдат извънземните те ще са извънземни.Такива като тях не може да се очаква да мислят за родината ,те мислят само за собственото си благополучие.И си въртят гъзетата на там,откъдето е келепира.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Генерал-лейтенант от Национална сигурнос

    4 6 Отговор

    До коментар #41 от "не е така":

    Със сигурност обаче няма да сме роми като тебе!
  • 45 Слави Славов

    14 3 Отговор
    Американците,които имат над 400 военни бази в целия свят и подпалиха навсякъде войни и хаос са загрижени за Сирия?!Невероятно,но факт!Кака така,в Сирия да не може да се наложи американска демокрация,как така Русия ще им се пречка на американците?!Странна позиция,но тя може да излъже само крайно глупавите и необразовани хора!Истината ,че САЩ си отиват от политическата сцена и краха им е близък.А подобни лозунги за свобода и демокрация и ние сме слушали,а де факто получихме знаете какво!

    Коментиран от #47

  • 46 Иван

    6 2 Отговор
    В Библията пише че Русия е унищожителката на САЩ.
  • 47 падналия ангел 👿

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Слави Славов":

    800 без базите в Афганистан и Ирак.
  • 48 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "тюфлек":

    Тези приятелчета ПОЗВОЛИХА на Русия да воюва през 1877 година след като Русия се договори с турците,че след една война ще им остави по - голямата част от населените с българи земи. Още през юни 1876 година (когато още димят останките на опожарените български градове и села и обесвеноста в цял свят е възмутена от османските жестокости който дори в Индия предизвикват съчувствие) руския и австрийския императори се разбират да не позволят да има голяма българска държава и че България ще бъде разцепена на две България и Румелия, а за Македония въобще да забравим.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ахмето Д

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Напротив, българите мизерстват още повече - имате 5 града, с общо население 1/10 от Москва, където мизерствате на 70%, в останалата България - всички на 100%.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ахмето Д":

    Иванушка не си слагай турски имена като пишеш глупостите си никой няма да ти повярва. Системата с повтарянето на една лъжа за да стане истина в днешно време не върви.