11 Май, 2020 17:56 3 629 9

В пренаселени мухлясали общежития: Източноевропейци масово се заразиха с коронавирус

  • дойче веле-
  • германия-
  • коронавирус-
  • източноевропейци-
  • общежития-
  • косфелд

Над 200 души от кланицата "Вестфлайш" в Косфелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия, са заразени с коронавирус

50-годишният мъж не желае да каже името си, само споделя, че е от румънския град Сибиу. Застанал е пред една порутена двуетажна сграда в село Розендал, за която казва, че е под карантина заради коронавирус.

Човекът почти не говори немски, нито пък английски и очевидно не разбира какво точно означава карантина - а именно да си останеш вкъщи. Носи хартиена предпазна маска, но тя виси на врата му. Заедно с множество свои сънародници той работи в съседния град Косфелд за кланицата "Вестфлайш", която временно бе затворена от властите.

Тази мярка бе предприета, след като стана известно, че голям брой чуждестранни работници на фирмата са тествани положително за коронавирус. По последни данни става дума за 230 души, сред които много румънци, а навярно и българи или поляци.

Никой не иска да поеме отговорност

Румънският работник не може или не иска да каже с колко други свои сънародници живее в къщата. След известно колебание казва, че навярно са 12, но можело и да са повече. На сградата няма никакви означения, че е под карантина. Имената върху табелките на пощенските кутии са румънски. През това време един от обитателите на общежитието се прибира с пакет яйца под мишница – супермаркетът е съвсем наблизо.

„Никой не се чувства действително отговорен за защитата на чуждестранните работници", казва Ане-Моника Шпалек, говорителка на фракцията на Зелените в Косфелд. „Властите в общините, в окръга и в провинция Северен Рейн-Вестфалия само си прехвърлят проблемите едни на други", казва Шпалек. Думите ѝ се отнасят и до договорите, сключени от фирма „Вестфлайш“ с подизпълнители от Източна и Югоизточна Европа. „Здравните служби в Германия се намесват, чак когато някой се разболее", твърди представителката на Зелените.

Тя посочва и друго: „Вестфлайш“ е прехвърлила отговорността по настаняването на чужденците на подизпълнителите, а те едва ли винаги се придържат към законовите разпоредби - например към мерките за защита от инфекция в общежитията. Във въпросните разпоредби е написано, че всеки работник би трябвало да има самостоятелна стая, а заразените да бъдат своевременно изолирани. Има и още изисквания към работодателите: на служителите под карантина, като тези в Розендал, трябва да се доставят хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

Докато разговаряме с представителката на Зелените, пристига бус с представители на местните служби по труда и здравната служба, които очевидно смятат да правят тестове на работниците. „Малко са закъснели", казва един местен жител. Впоследствие става ясно, че са взети 952 проби на служители във „Вестфлайш“. Във фирмата работят общо 1200 души.

"Изключително бедни хора"

Местна жителка, която живее срещу общежитието на румънците, споделя, че ѝ е много жал за чуждестранните работници от „Вестфлайш“: „Това са изключително бедни хора, които са настанени в мизерни жилища и са обект на експлоатация." Друг местен жител разказва, че много хора от селото вече не посещавали близкия супермаркет, за да не се натъкнат на заразени румънци.

Местният католически пастор Петер Косен е отишъл да протестира пред главния вход на „Вестфлайш“ и казва, че „нещастието е било предвидимо". Тъй като много от чуждестранните работници са настанени в „пренаселени мухлясали общежития и коптори“. В тези места няма как да се спазва дистанция, което важи и за „претъпканите автобуси, с които работниците се извозват до фабриката“. Пасторът държи плакат, на който пише: „Прекратете модерното робство!".

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И всички тези

    36 8 Отговор
    заразени хукнаха към Родината в която никога нямаше да се върнат за да сеят зараза и да се лекуват безплатно за тях и платено от нас. И това под благосклонния поглед на Боко и измекярите от щаба.

    Коментиран от #8

  • 2 Гадни шваби

    35 0 Отговор
    Немската бюрокрация и полицейщина могат да смажат за един ден най малкото отклонение от законите и правилата АКО ПОЖЕЛАЯТ. в случая явно печалбите на мес(т)ния феодал са по важни от някакви си презряни източноевропейци
  • 3 Реално

    32 0 Отговор
    Е нали това беше ОСНОВНАТА цел в приемането на Източна Нвропа в ЕС...-евтина работна ръка-не претендираща за никакви права....-а просто да изкарат за комат хляб за семействата си.
  • 4 Комуниста

    35 1 Отговор
    За източно европейските работници мухлясали общежития за африканците от северна Африка квартири наети от общините на свободен наем е това е Германия седесарчета вашата приятелка от ЕС!
  • 5 Ми да работат като искат

    13 3 Отговор
    Заразени , ама работят, нама карантина няма , почивка.
    Този работодател плаща, горе долу, колкото в България ,като им
    махнеш разходите.
    На кому оная работа, търсят в Германия.
    Сигурно спят, като кокошките по 10 -тина в стая ,и короната е факт.
  • 6 Ю Кортес

    11 0 Отговор
    По тия кланници и най пропадналия мигрант от Сомалия и Афганистан не отива да работи.Също и жените си не пускат да работят.И за какво,нали си има бели роби от източна Европа.
  • 7 Панов

    10 0 Отговор
    Явно на германците това им е политиката,мюслитата да им оправят демографията,a нашите да работят за мюслитата и германските пенсионери.
  • 8 no name no face no number

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "И всички тези":

    Кво роптаеш бе да не са отишли навън от добро а, ти горд ли си че служиш на господаря тиква?Явно да ами слугувай си му, но не отнемай правото да пътуват и родина от хората излезли поради отчаянието от настъпилата промяна след 89, от мутренските години след това от безидейното сменяне на спасители след това някои оправяха българският народ за 800 дена накои по бързо но всички го оправяха и този актуалният мистър фейсбук също така че те са навън поради празнотата вътре в родината.Някога дом на велик народ, а днес на мисирки и 80 % де...ли така ви описват управляващите ви явно ви кефи и явно е истина
  • 9 Еее

    1 0 Отговор
    Никой не е отишъл там от добро. Поклон пред тези обикновени, работливи хора. Собствениците са за съд. Но източноевропейците няма да умрат поради много причини.