13 Май, 2020 13:49 1 459 1

Икономиката на Великобритания се сви с рекордните 5,8% през март

  • великобритания-
  • икономика-
  • спад-
  • бвп

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се е свил с 2,0%

Британската икономика се сви с рекордните 5,8% през март спрямо февруари, след като коронавирусната криза ескалира и правителството нареди временно да се затвори голяма част от бизнеса в страната, за да се забави разпространението на болестта, показват официални данни в сряда. Това предаде Reuters.

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се е свил с 2,0% спрямо последните три месеца на 2019-а, съобщи Националната статистическа служба във Великобритания.

Това е най-големият тримесечен спад от разгара на финансовата криза в края на 2008-а. Все пак, понижението е по-малко от това, което регистрира еврозоната в периода януари-март. Валутният съюз отчете спад на БВП от 3,8%, но трябва да се отбележи, че някои държавите в него въведоха блокади преди Великобритания.

Данните на Обединеното кралство за април вероятно ще покажат по-голямо понижение в икономическата продукция, отколкото през март, тъй като през целия месец страната беше под карантина.

„Скоростта и мащабите, с които коронавирусът удари икономиката на Великобритания, са безпрецедентни и означават, че спадът през първото тримесечие на 2020-а вероятно ще бъде последван от по-нататъшно и по-сериозно свиване на БВП през второто тримесечие“, каза Сурен Тиру, ръководител на икономическото подразделение в Британската търговска камара.

Миналата седмица Банката на Англия заяви, че икономиката на Обединеното кралство може да се насочи към най-резкия годишен спад на БВП от повече от 300 години. Според централната банка, свиването през 2020-а може да възлиза на 14%, като също така, то може да бъде последвано от потенциален ръст в размер на 15% през 2021-а.

Националната статистическа служба във Великобритания поясни, че секторът на услугите в страната регистрирал спад от рекордните 1,9% през първото тримесечие, като също има съществени сривове в производството и строителството.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърт за ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Местя го
Новини по държави: