Last news in Fakti

13 Май, 2020 18:32 2 319 9

Швеция иска да увеличи броя на медиците си в разгара на епидемията

  • швеция-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Ситуацията с грижите за възрастни хора и с недостига на персонал в тази област е критична и това излезе наяве при избухването на епидемията

Швеция иска да увеличи броя на медиците си в разгара на епидемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция обяви днес, че иска да наеме до 10 000 здравни работници и болногледачи на безсрочен договор, за да подобри грижите, предоставяни на възрастните хора, предаде Франс прес.

Ситуацията с грижите за възрастни хора и с недостига на персонал в тази област е критична и това излезе наяве при избухването на епидемията. Решението на властите произтича от споразумение, постигнато между воденото от социалдемократите правителство, основния шведски синдикат на общинските работници Комунал и общинските власти, отговарящи за осигуряване на грижи за възрастните хора.

В Швеция ограниченията, въведени заради коронавируса, са най-гъвкавите в цяла Европа. Страната обаче признава, че се е провалила в защитата на възрастните хора.

От 3400-те смъртни случая, регистрирани от началото на епидемията в монархията, близо половината са станали в домове за стари хора. Към 28 април 90 процента от жертвите бяха хора на най-малко 70 години.

Защитата на възрастните, особено в старческите домове, породи дебати в страната и много хора разкритикуваха условията на труд на персонала им. Синдикатът Комунал казва, че служещите там работят при несигурни условия, отбелязва БТА.

Според негови оценки през март 40 процента от персонала в старческите домове в Стокхолм например е бил съставен от неквалифицирани работници, наети по краткосрочни договори и срещу почасово заплащане. А 23 процента от персонала са временно наети. Всички тези работници не получават заплата, ако си останат у дома при появата и на най-леки симптоми на евентуална зараза.

Днешното споразумение за наемане на допълнителни работници на безсрочен договор последва обявеното от правителството вчера решение да отпусне 2,2 милиарда крони (208 милиона евро) за платено обучение на работното място на персонала в старческите домове, след което тези хора ще бъдат наети на безсрочен договор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    8 3 Отговор
    БГ-то остана без лекари!

    Коментиран от #6

  • 2 Гошо

    4 7 Отговор
    Сега Швеция утре и Швейцария и т.н . Кой до сега ходил на доктор ходил е некой и друг началник ще остане де и тия дето са от здравната каса

    Коментиран от #5

  • 3 Корона вирус. 👑👑👑

    17 8 Отговор
    Охооо в Швеция търсят 10 000 здравни работника, и това са отличниците за пример с борбата срещу COVID -19, и какви са тия 3 400 умрели от пандемията аз казах ли ви бе философи и специалисти че тия ще плачат като разхлабят мерките а вие ми дадохте само минуси е сега разбрахте ли минусите сте вие и посраните шведи.

    Коментиран от #7

  • 4 а туй то

    8 0 Отговор
    Сега е момента наш'те "берачи" да станат гледачи. Пък и при повече късмет, завеждащ инфекциозно отделение.
  • 5 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Някои не е съгласен с мен До година ще видим
  • 6 Лошото предстои

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    По- лошо ще стане, с този откачен Премиер и Парламент!
  • 7 Лошо е да те боли навсякъде

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Твоите мъки ,са бял дерт, трудно е, когато няма как, да го осъзнаеш.
    Това което, човек не го знае, не го боли.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аааааааа....

    1 3 Отговор
    Ами да пратим и ние,например генерал Годжи. Направо ще ги допобърка.