13 Май, 2020 20:25 1 792 6

Горските пожари край Чернобилската АЕЦ са напълно потушени

  • чернобил-
  • аец-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Украинските власти уверяват, че радиационната обстановка в зоната е стабилна и показателите за радиационния фон не превишават допустимите величини

Горските пожари край Чернобилската АЕЦ са напълно потушени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Горските пожари в забранената зона около Чернобилската АЕЦ в Украйна са напълно ликвидирани, каза във видеообръщение днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС.

Той добави, че се е подобрила и пожароопасната обстановка в Житомирска област, където са потушени повечето местни огнища.

Горските пожари в зоната около ядрената централа на стотина километра северно от Киев започнаха на 4 април, припомня БТА.

Огънят унищожи и 12 села, чиито жители бяха евакуирани след аварията в АЕЦ-а през април 1986 г. Пожари възникнаха и на територията на две украински области - Киевска и Житомирска. Сред версиите за възникването на пожарите следствието разглежда и умишлени палежи.

През цялото време, докато се водеше борбата с пожарите, украинските власти уверяваха, че радиационната обстановка в чернобилската зона, а също и в Киев, е стабилна, и че показателите за радиационния фон не превишават допустимите величини.

Зеленски обяви също, че вторият етап от отмяната на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Украйна ще започне на 22 май. Облекченията ще се отнасят за провеждането на спортни състезания, работата на хотелите и провеждането на изпити за външно оценяване в училищата.

Президентът призова украинците да продължат да носят маски и да спазват другите установени санитарно-хигиенни норми. Той добави, че подновяването на работата на авиационния и железопътния транспорт ще бъде възможно "само когато страната изпълни конкретни показатели".

Към днешна дата в Украйна са регистрирани 16 425 случая на Covid-19, а починалите до момента са 439.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АКАДЕМИК КУРЧАТОВ ЦЕЛИЯ СВЕТИ

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Украинските власти уверяват, че радиационната обстановка в зоната е стабилна и показателите за радиационния фон не превишават допустимите величини

    Ама естеествено ,че така ще кажат - то остава и да кажат ,че радиационната обстановка е хиляда пъти над допустимите безопасни стойности и гледай кво стааа тогазззз !!!!!!!!!!!
  • 2 Гошо

    7 0 Отговор
    Голема работа са това украинците ,въпреки дъждовете успяха да загасят пожара
  • 3 прррц

    2 1 Отговор
    щаба нямали да потвърди по-късно с извънреден брифинг?
  • 4 Закривайте

    2 1 Отговор
    Усрайна! Чеп за зеле не става от усрайнците.

    Коментиран от #6

  • 5 В .В.

    2 0 Отговор
    Един старец от Чернигов,1993г ,ми каза,че ,,аварията,,от Припят не е авария,а саботаж...Тогава,не му обърнах внимание. ....
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Закривайте":

    От украинската власт нищо не става. Сред обикновените хора има достатъчно адекватни, както навсякъде по света. Но тях няма да видите в парламента и на други ръководни постове. Украйна се ръководи от интернационална група мошеници, които взимат своите решения и пушат законите на страната под диктовка от САЩ.
Новини по държави: