13 Май, 2020 20:13 7 542 15

Експерти: В тези страни ограниченията трябва да продължат

  • китай-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • ваксина-
  • карантина

Учените подчертават, че е необходимо да се разширят възможностите за ежедневни тестове, за да бъдат установени повече нови случаи

Експерти: В тези страни ограниченията трябва да продължат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайски учени направиха сравнителен анализ на развитието на пандемията в над 60 държави по света, съобщи NOVA. Те отделиха 12 от тях, където ще бъде невъзможно да се ограничи епидемията без прилагането на по-строги мерки и увеличаване броя на ежедневните тестове.

Учени под ръковоството на професора по биохимия и молекурялна биология Фу Синмяо са анализирали развитието на епидемията от новия коронавирус в 61 от най-силно засегнатите държави, „за да охарактеризират прогресирането на пандемията във всяка една, което може да подобри готовността на съответната страна и да бъдат оптимизирани ответните мерки“

След сравнителен анализ на броя на ежедневните нови случаи, те разделили проучваните държави на 4 групи.

В първата влизат 22 страни – Китай, Южна Корея, Испания, Италия, Германия, Иран, Швейцария и други, в които през последните 14 дни след пика броят на новозаразените намалява. Във втората група попадат 20 държави, между които Русия, Бразилия, Индия, Украйна, Беларус, Мароко, Кувейт, Еквадор и други, в които „броят на ежедневните случаи се увеличава бързо или бавно с течение на времето“. В третата група са отделени 7 държави с неопределена ситуация – Турция, Панама, Финландия, Колумбия, Южна Африка, Аржентина и Унгария. А в четвъртата група попадат 12 страни в „статичен“ период, при който в продължение на повече от две седмици ежедневният прираст на заразени остава висок. В нея попадат САЩ, Великобритания, Белгия, Нидерландия, Полша, Швеция, Чили, Румъния, Алжир, Молдова, Канада и Филипините.

В анализа се подчертава, че еднаквия брой на новозаразени в продължение на повече от 14 дни е необичайно явление, тъй като инкубационният период на COVID-19 варира от 1 до 14 дни, а средно се движи между 5 и 6 дни. Учените уточняват, че броят на всекидневните тестове в тези държави е значително по-малък, отколкото в страните, в които епидемията намалява, но положителните резултати продължават все още да бъдат високи.

Тези данни показват, че потенциалът за тестване в страни със статична фаза изостава от скоростта на разпространение на епидемията, т.е. броят на потвърдените нови случаи дневно вероятно е по-малък от реалния брой на ежедневните инфекции. По този начин, нерегистрираните или неоткритите случаи на зараза ще се увеличат във времето, което допълнително ще ускори разпространението на вируса и в крайна сметка ще доведе до невъзможността епидемията да бъде спряна, докато вирусът не се разпространи върху цялото население.

Учените подчертават, че е необходимо да се разширят възможностите за ежедневни тестове, за да бъдат установени повече нови случаи и едновременно с това за се затегнат карантинните мерки, за да се намали реалният брой на новозаразените.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 SARS

    18 22 Отговор
    Не трябва да има пред лятото ограничения а само превенция задължителни маски в хотели автобуси и т.н. да се ползва и дезинфектанти за ръце!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кокорчо🙄

    23 18 Отговор

    До коментар #2 от "SARS":

    Сложи си противогаз пий дезинфектанти, пръскай се постоянно и с раундъп, ти ше живееш во всеки веков

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    19 12 Отговор

    До коментар #4 от "Кокорчо🙄":

    А ти може да се гръмнеш още сега, за да не се мъчиш...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миролюб Бенатов

    17 1 Отговор
    Нас ни няма дори и тук дори
  • 8 NikNay

    8 2 Отговор
    Радвам се , че Египет не е в списъка защото ще ми пропадне почивката. . .

    Коментиран от #11

  • 9 Zoia

    10 2 Отговор
    КРАЙ ПОБЪРКА СЕ НАРОДА ...
  • 10 Зайко Байко многознайко

    17 2 Отговор
    Корона вирусът дойде и живецът ни отне! Эатвориха биэнеси, училища, эатвори цялата страна! Седим с жената у дома и не оронваме дори слова! В началните дни останали сами беэгрижно правехме любов и не мислехме дори, че храната ще се намали.Эа сметка на това натрупахме кила! Любовта се оттегли кротко в страни , че вече дотегна ни във теэи дни! Эапочнахме философски да нищим живота, но на привършване е вече и компота! Всеки кротко в стаята се отдели и депресията ни посети, от това състояние по-страшен е само гладът, но теэи раэмисли ще оставя эа другия път!
  • 11 да не си луд

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    за един пущинак населен с крадливи циганета и терористи и някакъв си нахвърлен оронен камънак под формата на пирамида ще си рискуваш живота ли ?
  • 12 Pencho

    3 4 Отговор
    Koronata e edna vurhovna glupost i izmislica...slagaite maschici i rozovi ochilca
  • 13 Peci kupona

    2 1 Отговор
    Пак ли се изказват разни недоучени!
  • 14 Кокорчо да ти го

    4 0 Отговор
    накокори короната. Ако си чел инструкцията раундъпа се взима сутрин вместо чайче, а по обед под форма на аерозолна помпа от градинскатата пръскачка, вечер много сух с лед и маслина! Че четете ги тез инструкции на български, щото хамериканците си бият белина венозно та им сламени са коситв им.
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера, как вируса няма да спре да се разпространява докато не се зарази цалото население и това да се затягат карантинните мерки за да няма новозаразени.