14 Май, 2020 12:52 3 463 8

Франция: Неприемливо е европейска фирма да даде първите си ваксини на САЩ

  • ваксина-
  • sanofi-
  • сащ-
  • франция-
  • коронавирус

Ръководството на компанията обяви, че ще даде приоритет на американския пазар

Франция: Неприемливо е европейска фирма да даде първите си ваксини на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френското правителство предупреди, че би било "неприемливо", ако фармацевтичният гигант Sanofi запази първата си партида готови ваксини за COVID-19 за САЩ, след като ръководството на компанията обяви, че ще даде приоритет първо на американския пазар, предава AFP, съобщи агенция "Фокус".

"За нас би било неприемливо, ако има привилегирован достъп (до ваксините) за тази или онази страна по финансови причини", каза заместник-министърът на финансите Агнес Пание-Рунаше пред Sud Radio. Британският изпълнителен директор на компанията Пол Хъдсън заяви на 13 май, че ако усилията на компанията да разработи ваксина се увенчаят с успех, той първо ще снабди правителството на САЩ, защото са "готови да поемат този риск", след като Вашингтон удължи партньорството си с тях тази година.

"Така ще бъде, защото те са посветени на това да се опитат да защитят населението си, да рестартират икономиката си", каза той пред американската медия Bloomberg. Компанията още не е започнала изпитанията на своите ваксини и се очаква те да са разработени най-рано в края 2021 г. Проектът е финансиран от програма на американското министерство на здравеопазването.

Въпреки това коментарите на Хъдсън предизвикаха гневни реакции сред френските здравни власти, защото Sanofi през последните години е получила и десетки милиони евро от Франция. Пание-Рунаше заяви, че веднага се е свързала с ръководството на компанията и оттам са я уверили, че "ваксината ще е достъпна във всяка държава и очевидно във Франция също, защото те имат фабрики тук".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каквото каже господаря

    18 0 Отговор
    Това е. Ако не слушкаш и мислиш първо за народа си ставаш диктатор и я преврат, я нещо друго...
  • 2 Солидарни със секса

    3 4 Отговор
    Не купувайте нищо, от тези негодници, те може да са пуснали и Короната, та да не ги съдят, Америте.
    Европейската солидарност, е най-вече при готените гаджета Българки ,другото е за брак.
  • 3 Рев от робите

    16 3 Отговор
    Реакцията на Франция е като на не гъра брал бананите на пшантацията към колонизатора, защо за него е кората на банана а към шефа месестото? Ето така се чувстваме и ние вече 30г. Вземате ни младите и златото и образовани а ни оствяте селтаците и ци га ните. Така работи глобализма на САЩ! Докато има 150 бази в Европа скапания ЕС си е 450 млн колония, тлъста но глупава офсъ за стригане.
  • 4 Госあ

    12 4 Отговор
    Тръгнали да се занимават с потомци на престъпници и проститутки вместо с цивилизация на повече от 6000 години. Истината се нарича Евразия.
  • 5 Stéphanie

    17 0 Отговор
    Да тестват първо Америка -моите уважения .Аз като по-умна ще чакам.Не бързам с тази ваксина ,не съм лабораторен хамстер.
  • 6 Мапуто Мозамбик

    9 0 Отговор
    Краварите като са много технологични защо сами не си разработят ваксина ?

    Коментиран от #7

  • 7 Мечтата на много хора е Америка.

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мапуто Мозамбик":

    Там са микс от гений и деградирали хора. За франсетата е по-различно, обичат си държавата,добре платени.Не се адаптират в друга държава 90%се връщат.Липсва им специалист от Франция. БЦЖ всксината е френска.....беше въпрос на време Франция да намери отговор.
  • 8 Смех

    4 1 Отговор
    Че кой чака на тия Санофи изобщо.