Last news in Fakti

14 Май, 2020 12:07 9 089 37

Гърция сключва туристически договор с България

  • гърция-
  • туристи-
  • туризъм-
  • българия-
  • споразумение-
  • коронавирус-
  • коридори

Целта е да се създадат безопасни коридори

Гърция сключва туристически договор с България - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция ще сключи междуправителствени споразумения в областта на туризма с България, Австрия, Израел и Кипър, съобщи гръцката телевизия Skai.

Очаква се към тях да се присъединят и други страни, които се справят по-добре с коронавируса, като Дания, Норвегия, Чехия и Австралия. Целта на двустранните споразумения е да се създадат безопасни коридори, чрез които Гърция да привлича туристите през летния сезон.

В началото на идната седмица се очаква правителството в Атина да представи цялостен план за туризма. В Гърция вече се подготвят за летния туристически сезон, но все още има много неизвестни. Заради коронавирусната пандемия редица страни като Гърция, които посрещат милиони туристи всяко лято, са изправени пред нулев сезон.

Европейската комисия представи пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново след дългомесечно прекъсване при спазване на необходимите санитарни мерки. Веднага щом се установи, че здравната ситуация го позволява, хората трябва да имат възможност да се видят с приятелите и семействата си в собствената си държава от ЕС или в чужбина при спазване на необходимите мерки за безопасност и предпазване.

Свободното движение и трансграничните пътувания са от ключово значение за туризма. Държавите членки успяват да намалят разпространението на вируса и затова общите ограничения на свободното движение следва да се заменят с по-целенасочени мерки. Епидемиологичната обстановка не позволява всеобщото премахване на ограниченията и затова Комисията предлага поетапен и координиран подход, който започва с премахване на контрола между областите или държавите членки с достатъчно сходни епидемиологични ситуации. Подходът трябва също така да бъде гъвкав и да включва възможността за повторно въвеждане на определени мерки, ако епидемиологичната ситуация го изисква, се казва в съобщението на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А договор с

    24 1 Отговор
    коронавируса ще сключат ли? Щом един вирус се неутрализира с междудържавни договори, има нещо гнило във вируса...
  • 2 Иво

    17 36 Отговор
    Не беше ли целта българите да подпомогнат нашият бранш, а не да тръгнат отново към Гърция?

    Коментиран от #6, #11, #24

  • 3 1111111

    25 9 Отговор
    Естествено, че България ще подпише договор с Гърция, все пак българите почиват там. Няма да сключи договор с Румъния, защото румънците почиват на нашето черноморие. Държавната политика от десетилетия е да унищожава и пречи на българския туризъм.

    Коментиран от #9, #33, #34

  • 4 Българан Балкански

    10 14 Отговор
    Ишгърция* ще е новият вулкан на корона вируса, омесвайки заразени от цял свят. Спестовните българи да си носят повече консерви и предпазни антивирусни плувни костюми покриващи човека от глава до пети.

    ______________________
    *Ишгъл австрийският ски курорт, който се превърна в огромно огнище на зараза с коронавирус на хиляди туристи.
  • 5 Факт

    14 7 Отговор
    Да договорят да не ни вкарват в карантина като се приберем в БГто и всеки уикенд ще съм там. А в края на Август на средното пръстче за десет дни.

    Коментиран от #30

  • 6 А бе

    35 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Аз няма да пълня джобовете на анаболни батки по родното черноморие. Отиди например в Св. Константин и Елена да видиш барикадите по улиците и шезлонгите върху бетона и повече няма да искаш и да чуеш за нашите курорти.

    Коментиран от #12

  • 7 Псд

    20 5 Отговор
    Нямам намерение да стоя седмици карантина след като се прибера от чужбина. Нямам и намерение да се тествам за моя сметка за коронавирус за да ме пуснат през граница. Да не съм добитък бре прости управленци?
  • 8 Е сега какво

    7 5 Отговор
    Насила ще ни карат да ходим на почивка в Гърция ли? Оги, евхаристо.......

    Коментиран от #25

  • 9 Uki

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "1111111":

    Не държавата изгони ,Българските туристи от Черно море а самозабравилите се мутри и дирибей.
    По добре на почивка в чужбинА от колкото във фекалника.

    Коментиран от #10

  • 10 Факт

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Uki":

    Точно държавата е отговорна!!!
  • 11 123

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Кой български бизнес дето бетонира дюните и морето ни .
    Когато съм ходил на морето на българите гледаха с пренебрежение и плащахме два пъти по скъпи пакети от германци и англичани , да си ги чакат тях аз повече там няма да се върна.
    Отивам на ГЪРЦИЯ
  • 12 1111111111

    11 26 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Между св.Влас и Равда, това са Сл. Бряг и Несебър, в тия 4 курорта през лятото в разгара има 500 000туриста. Сложи още 50-60000 души персонал. Всичкия този народ изяжда и изпива тонове и тонове храна, безалкохолни,алкохоли и т.н. Сам си представи, колко отрасъла в БГ се хранят от туризма само там. Колко животновъди, земеделци и куп други хора. Черноморието ни храни много българи, са съжаление се хранят от чужденците, защото нашите са по гръцкото черноморие. Тази година можеше от солидарност да не отидат там, но като гледам пак ще са там и ще хранят гръцкия народ.

    Коментиран от #17

  • 13 абе

    11 25 Отговор
    Щом ще ходите там,ще има и карантина ! Не щем нова зараза,зарад кефа на някои безотговорни егоисти!!!!!!!ЯСНО?!!!!!
  • 14 Процесор Вучков

    21 3 Отговор
    В Гърция сме отново

    Коментиран от #18

  • 15 Селяндур

    22 4 Отговор
    Аз на родното ни Лайноморие вече 5та година няма да ходя... Надути цени, троен стандарт, арогантно отношение и мерене на пачки... А накрая за подарък в инфекциозното отделение... Айде благодаря!
    Отделно и обстоятелството , че голяма част от родните курорти са точно в ръцете на управляващата мафия...
  • 16 юояажо

    7 20 Отговор
    Аз нямам представа какво е гръцкото черноморие, но миналото лято в Сл.Бряг се запознах с чехкини отседнали в тризвезден хотел у нас, Всяка година те ходели Испания, Палма Де Маьорка в Португалия, веднъж и в Гърция. Казаха, че в Гърция такава хубава плажна ивица няма, само чакъл. Казаха че плажа на Сл.Бряг не отстъпва по нищо на този в Палма Де Маьорка, най-добрия курорт в Европа. А хотела им 3 звезди отговарял на 5 звезди в Гърция. Толкова по въпроса за Гърция и България. Който иска Гръцки чакъл на двойна цена да си ходи. А защо имаме скъпи шезлонги? Питайте властта, плажа на Сл.Бряг е отдаден на концесия за 1600000лв а плажа в Гърция за 4000 евро на година на концесионера.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Пишман земеделец

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "1111111111":

    Храни, друг път...храни тарикати и разбойници. Миналата година отивам при един Хотелиер ( Фиеста апартаменти- името нарочно съм променил малко) и му нося касетка домашни домати, от ония, розовите, дето са напраскани отгоре. Абе от тях става най-хубавата салата..Искам да пласирам през сезона доматите от моята градина (около 3дк)....и знаеш ли каква оферта ми извади тариката, а....40ст/кг. Фактурираме 0,30ст. и разликата да си сложи в джоба....та така ни изхранва родния туризъм, вашта....ти си знаеш. А тези домати под 1,2лв/кг на едро няма да ти дам и да ги помиришеш. Набивай турски пластмасови боклуци, зеле от Македония и дини от Полша и после ми обяснявай че подпомагаш родната икономика...гиди дърво нечегарено...
  • 18 Бг турист

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Процесор Вучков":

    Там смееее....
  • 19 Мутафчийски

    5 9 Отговор
    Няма да сключват...Българите само на черноморието. Други въпроси?
  • 20 Туриста с хладилната чанта

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "юояажо":

    Тия ги разправяй на някой друг....щом са чехкини и селската бара може да им се стори като Ибиса. А много лесно мога да те светна за поне 30 плажа с много по-добър пясък от родното гов..оморие, ама ще налетят хуните веднага с мазните вестници..има Гугъл карти, сам виж и тогава ги разправяй тия смешки. Бе ти ептен на глупави ли ни правиш, или ти харесва да се плачикаш в отходната яма на Европа, а..Ма какво ли те питам, явно си свикнал да плуваш в л..ната..Все пак, няма лошо и да си изкараш добре....патриоте.
  • 21 Бг турист

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "юояажо":

    Между другото, да те светна, щото май си много зле с географията- в Гърция няма Черноморие, там е Беломорието, Йонийско и Критско море-всичките са части от Средиземноморието...така че нищо чудно, че си нямаш понятие от гръчкото черноморие, а и имаш инфо от първо ръка..Явно си добре с чешкия език, или се разбирахте с мимики на руски, може би??
  • 22 111111111111111

    8 3 Отговор
    Помните ли писмото на британеца за Българите публикувано в БГ ВОЙС. Там нарича българите най-големите И.Д.И.О.Т.И в света, човека не е виждал друг народ, който да мрази всичко българско и родно. Че там човека визира точно ей такива и.д.и.о.т.ч.е.т.а като този отгоре, за българското лайномории и т.н. Та правилно те е преценил човека. Пропуснах да кажа, че тия хора се мислят и за тарикати, ама такива тарикати, които сами се прецакват. Също каза, че имаме природа за каквато британците могат да мечтаят а българските и.д.и.о.т.и харесват всичко чужда, въпреки, че не може да се мери с нашето. Напиши в гугъл ""Британец с унищожителен коментар: Има ли по-прост народ от българския?"" и веднага ще се разпознаеш.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 1234

    9 2 Отговор
    А нашата молба за туристически договор с Русия на Козяк ли да я подадем или в Лангли, щото преди герб ставаше без молба! Чакам кмета на Бъргас и Варна да ходят до Москава да молят за турсити, ако не следващите протести ще са пред съответните кметства
  • 24 Свети Влас

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Само руснаци.Българите нямат пари.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ичко

    4 2 Отговор
    Честно казано започивка едва ли ще имам излишни но на Александруполис бих отишъл няколко пъти без преспиване на плаж.

    Коментиран от #29

  • 28 Бг турист

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "111111111111111":

    Абе верно го е казал аХгличанина ( грешката е правилна)---страхотна природа, даже в излишък, затова такива като тебе решиха да освинят пейзажа.Не вярваш ли...ми току що прочетох статията че сте подкарали и ''Иракли'' с бетоновозите...А такива като тебе наглеци сте в основата на всичко....но винаги идва ред човек да си плаща за грешките. Сега ревете, ама ''га ядахте кифтетата не ривахти''...що така, а? Айде чао...и да ти кажа..гади ми се от такива псевдопатриотарчета като тебе......
  • 29 Хотелиерчето

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ичко":

    Иди, няма да съжаляваш. При всички случаи ще е по-добре от родното лай но морие.Приятно прекарване

    Коментиран от #32

  • 30 Факте, Фактеее

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Драги гражданино, вече целокупният български народ ще спи спокойно, че е осведомен за ваканционните ти планове и "завидния" ти срандарт да си турист "на Гърция". Олекна ми просто, няма вече да те мисля!!! Хахахаха...
  • 31 mediator37

    1 2 Отговор
    Гръцките коридори ги знаем. На всеки 20 километра по магистралите им - диоди. Ясо, Гут морген, Кальа и все пари искат. Таман се позасилиш и оооп- опашка на диода. Брадясваш да чакаш. Бъркай в жабката, чети табелки, колко пари ще ти оскубят, протягай се, подавай. И никакви табели нямат. Като се загубиш три-четири пъти, се научаваш. Девет дена осем часа докато стигнеш. А пък в пари... Мерси.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хелиос

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1111111":

    Румънците са на всякъде,дали ще дойдат това е отделен въпрос?
  • 34 Хелиос

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1111111":

    Румънците са на всякъде,дали ще дойдат това е отделе55н въпрос?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИБН ЕБН АЛ хххаааамилллл

    0 1 Отговор
    Тъпациии
  • 37 Българан Балкански

    3 0 Отговор
    Благодарение на ЕС, НАТО, всеки може да ходи където ще на море. Северна Гърция е изгодна за по-бедните туристи. И това е много хубаво.