Last news in Fakti

15 Май, 2020 11:47 2 500 6

Румъния влиза в състояние на тревога за 30 дни

  • румъния-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • клаус йоханис

В рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души

Румъния влиза в състояние на тревога за 30 дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на вътрешните работи Марчел Вела съобщи снощи, че се обявява състояние на тревога на национално ниво за период от 30 дни от днес, след като в полунощ изтече извънредното положение в страната, съобщават румънските вестници днес.

Държавният секретар във вътрешното министерство Раед Арафат уточни, че носенето на маски в закритите обществени пространства ще бъде задължително. Това се отнася за обществения транспорт, търговските обекти и работното място, посочва в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

ado.vbg.slave(9);

Удължава се мярката за прекратяване на полетите от и до Австрия, Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Иран, Италия, Великобритания, Нидерландия, Испания, САЩ и Турция за период от 14 дни, добави Арафат. Също така се забранява международният пътнически транспорт към тези страни до 1 юни 2020 г.

Арафат уточни, че лицата, които пристигат от чужбина, независимо от коя страна идват, ще бъдат поставяни под домашна изолация, а не под институционализирана карантина, както беше досега. В случай на нарушаване на изолацията обаче ще им бъде наложена институционализирана карантина.

Той каза също, че в рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други.

От днес се отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки) и църквите, но службите ще се извършват извън храмовете. Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките, пише в. "Журналул национал", цитирайки здравния министър Нелу Татару.

"Адевърул" добавя, че мерките също така препоръчват работа от вкъщи, когато това е възможно. Институциите и компаниите с над 50 служители, където дистанционната работа не е възможна, трябва да организират работното време така, че служителите да пристигат и да си тръгват на три етапа.

В институциите не се разрешава влизането на хора, чиято температура е над 37,3 градуса. Между хората трябва да се спазва дистанция от 2 метра и трябва да се осигури минимална площ от 4 квадратни метра за всяко лице, влизащо в сграда.

"Без глоби до понеделник", отбелязва "Адевърул", като посочва, че решението на Националния комитет за извънредни ситуации, което регламентира мерките в рамките на състоянието на тревога, не предвижда санкции за тези, които не спазват новите правила. Санкциите са предвидени в закон за състоянието на тревога, който бе приет от парламента в сряда и влиза в сила от понеделник, уточнява всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    4 1 Отговор
    Глупостите не спират да ни заливат

    Коментиран от #4

  • 2 ZZorro

    5 2 Отговор
    БГ глупост в румънски вариант.На тези някой им спуска нареждания и всички взимат едни и същи малоумни решения.
  • 3 Фактология

    2 0 Отговор
    Ох.Ние сме в епидемична обстановка, а съседите в състояние на тревога.
  • 4 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо🙄":

    Ами, спри да ги четеш. Поработи малко. Все още, четенето на новини и гледането на брифинги, не е задължително.

    Коментиран от #5

  • 5 Кокорчо🙄

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Не гледам, само тука ги чета, каро им чуя гласчетата и ги видя и ми се гади, имам алергия към политици, лъжливи политици

    Коментиран от #6

  • 6 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кокорчо🙄":

    'би ги у г'зо