15 Май, 2020 14:43 1 611 8

Кризата в САЩ се дължи на пренебрегването на науката от политиците

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ковид-19-
  • антъни фаучи-
  • карантина

Американците многократно пропускаха най-добрите възможности за превенция и контрол на заразата, което доведе до излизането на епидемията извън контрол

Кризата в САЩ се дължи на пренебрегването на науката от политиците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В публикувана наскоро статия на професор Джън Юнниен от Източноазиатския институт към Националния университет на Сингапур се анализират огромните различия в методите на овладяване на епидемията от новия коронавирус в големите страни на Изток и Запад: „Епидемията се разпространи по целия свят, но резултатите от борбата с вируса са съвсем различни. Как да се подходи към противоречията между политиката и науката безспорно е най-главният въпрос. Ако се намери решение, то епидемията може да бъде контролирана, а социалната икономика няма да понесе трагични загуби."

Той посочва в статията си, че американските власти пренебрегват науката за сметка на политиката, което е една от главните причини за големия провал в борбата с вируса в САЩ.

От избухването на епидемията, антинаучното и антирационално поведение на американските политици непрекъснато се влошаваше. Както посочва г-н Джън, от началото до днес, процесът на справяне с епидемията като че ли е тясно свързан с административната власт. Заради политическите си лични интереси и арогантен стил, американските политици продължават да игнорират предупрежденията на разузнавателните органи, експерти по публично здравеопазване, Световната здравна организация и Китай. Многократно пропускаха най-добрите възможности за превенция и контрол на епидемията, което доведе до излизането на епидемията извън контрол.

Още през януари доктор Хелън Чу отправи предупреждение за епидемията и докладва резултатите от изследвания пред регулаторния орган на САЩ, но ѝ бе заповядано да мълчи. През същия месец, бившият директор на Биомедицинския институт за напреднали изследвания и развитие Рик Брайт многократно предупреждаваше на вътрешни заседания пред високопоставени здравни официални лица да обърнат внимание на въпроса за сериозния недостиг на маски и други материали за медицинска защита, но бе уволнен по необяснима причина.

„Ако политиката пренебрегва науката, е трудно да се намери ефективен начин за защита на живота на гражданите", смята г-н Джън Юнниен. Ако правителството зачита науката, то положителните резултати са гарантирани. Той даде пример с Китай: Решението на централното правителство за „блокиране на град Ухан", предоставяне на помощ между различните провинции, национална мобилизация за превенция и контрол и експедитивно откриване на болници за прием и лечение на пациенти.

Според него, китайското правителство не пречи на науката, а политическите мерки са нейната най-голяма подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    5 1 Отговор
    Тя и у нас се дължи на същото
  • 2 искам да попитам

    4 10 Отговор
    брадавичестото лъжливо джудже мангасъров защо е още на свобода ?

    Коментиран от #6

  • 3 събуден

    3 3 Отговор
    Науката е казан лъжи.
  • 4 Обикновен човек

    3 2 Отговор
    Скоро американците ще измрат от глад ,месо в САЩ няма по магазините ,няма ...магазините им в момента са празни .....тепърва ще става интересно !!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 ГМО краварника

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Обикновен човек":

    Тия си имат месо от ГМО соя милиони тонове, не ги мисли.
  • 6 и аз искам да попитам

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "искам да попитам":

    Защо мафиотите от герберската хунта са още на свобода, както и щаба им както и платените им тролове.
  • 7 Ташун Касапа

    1 3 Отговор
    КОЯ НАУКА,ОНАЗИ ДЕТО ПРОИЗВЕЖДА ВИРУСИ В ЛАБОРАТОРИИ ЗА БИОЛОГИЧНА ВОЙНА.ТАЗИ НАУКА ЛИ?
  • 8 Next

    2 0 Отговор
    А вечната криза в България на какво се дължи? На тикви ли? На пожарни ли? На апартамент-гейт ли? На суджук-гейт ли? Не знам, затова питам.