Last news in Fakti

15 Май, 2020 15:15 1 336 2

ЕС съгласува временна схема за заеми за страните членки в размер 100 млрд. евро

  • ес-
  • икономика-
  • евро-
  • рецесия

Инструментът ще даде възможност на държавите да искат финансова подкрепа от Брюксел при внезапно и рязко нарастване на националните обществени разходи

ЕС съгласува временна схема за заеми за страните членки в размер 100 млрд. евро - 1
Снимка: Shutterstock

Посланиците на страните-членки постигнаха политическо съгласие за временната схема ШУЪР (SURE), която може да осигури заеми в размер на 100 млрд. евро на държавите при благоприятни условия.

Инструментът ще даде възможност на страните-членки да искат финансова подкрепа от ЕС при внезапно и рязко нарастване на националните обществени разходи, какъвто е случаят от 1 февруари. Заемите ще бъдат в помощ на националните схеми за краткосрочна заетост, в т.ч. и за самонаети, както и за мерки за здравето, особено на работните места като отговор на кризата.

Схемата ще бъде на разположение, когато всички страни членки дадат гаранции. След това тя ще действа до 31 декември 2022 година. По предложение на Европейската комисия Съветът може да реши удължаването ѝ с по 6 месеца, ако сериозните икономически проблеми, причинени от пандемията, продължат.

Очаква се решението да бъде одобрено на писмена процедура от Съвета на 19 май.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Празни приказки седесарски

    4 0 Отговор
    В тази криза предстояща, само глупаци като Бойко Борисов могат да си мислят че може да се печатат и да се раздават пари така и всичко ще се оправи че няма проблем идва време в което тези хартии няма да имат покритие а въпросът е че седесарите въобще не го помислиха
  • 2 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ДАНО СЕ РАЗБЕРАТ В СЪЮЗА И ОСОБЕНО ИТАЛИЯ,че чао банбина ще има на всички