Last news in Fakti

16 Май, 2020 07:20 3 233 24

Как чакането на опашка изкарва най-доброто в човека

  • aleteia-
  • коронавирус-
  • добродетели-
  • християнски добродетели-
  • опашка-
  • търпение

Имаме нужда от вяра в тези извънредни времена

Как чакането на опашка изкарва най-доброто в човека - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Едно от многото неудобства, които пандемията от COVID-19 внесе в ежедневието ни, е пълната промяна в навиците за пазаруване. Преди пандемията пазаруването можеше да се превърне в удоволствие, но вече не е така, пише Aleteia.org.

Заради коронавирусната пандемия, която обхвана целия свят, пазаруването се превърна в подреден маратон, който се нуждае от също толкова подготовка, колкото за истински такъв. Вече се изисква подготовка, преди човек да отиде да пазарува, било то и до хранителния магазин.

За да се спазват стриктните мерки, наложени от повечето държави, е необходимо човек да носи маска и ръкавици. Нужно е постоянно дезинфекциране. След това следва психологическият стрес от гледката на дългата опашка, извила се пред набелязания магазин. След като човек се нареди на опашката, той трябва да избере и подходящо разстояние от човека пред него, за да се избегне възможността от заразяване. В тази обстановка човек трябва да погледне към себе си, към християнските добродетели, които да изкарат най-доброто от него:

Търпение. Раздразнението от висенето на опашка няма да помогне никому, затова трябва да се отдадем на тази добродетел – търпението. Тя невинаги е лесно осъществима, но е полезна.

Смирение. Чакането другите да бъдат обслужени може да бъде смиряващо изживяване, особено ако сте свикнали да получавате веднага това, което искате.

Великодушие. Може да отстъпите своето място на някой, който наистина се нуждае от това – било то възрастен човек или бременна жена.

Вяра. Имате нужда от вяра – не само да вярвате, че ще преминете през това изпитание, но и от това, че Бог винаги е с нас.

Любов. Това наистина е време да обичате ближния си на опашката и да се грижите за него, спазвайки дистанция и показвайки любезност. Цялото това преживяване с чакането на опашка всъщност може да е полезно, за да практикувате своите християнски добродетели!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    19 3 Отговор
    Е затова по бай Тошово време имаше опашки за банани.Просто ни направи малко по- добри и човечни.Соросоидите пак са в нафталина.

    Коментиран от #4

  • 2 Съкратен поради кризата

    18 1 Отговор
    И най важното е дали имаш пари. Щото Сачева я чакам три месеца и още нищо не е дала. Явно не е християнка.

    Коментиран от #6

  • 3 Behemoth

    8 2 Отговор
    Лелееее,това ме разтърси....дълбоко!
  • 4 Последния софиянец

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    Имаше опашки за ЕВТИНИ банани, по 60 стотинки килото. И сега ако пуснат на тая цена ще има опашки. Иначе в показния магазин имаше постоянно по 2 лв килото. Ама на хората им се виждаха скъпи. Стига сте лъгали децата. Изчакайте да умрат всички които помнят и тогава лъжете.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Алиса

    13 1 Отговор
    Който си им християнски добродетели не му трябва магазинна опашка, че да ги проявява. На мен лично коронната карантина ми помогна да разбера как чудесно мога да мина без шопинга с приятелки за ненужни скъпи парцалки.Още се дивя като отворя гардероба си, който пръска по шевовете, с какъв акъл сам накупила толкова дрехи миналата година.
  • 6 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съкратен поради кризата":

    Чета в сръбското Интернет пространство, че словашкото правителство е дало по 2000 Евро на всеки свой пълнолетен гражданин. Не зная дали е истина или фейк. Те сърбите сравняват обещанията на Вучич за 100 Евро на всеки, които сега няма да се изплащат на всеки, а само на пенсионерите, значителна част от които са гласуващи за Вучич, а от техните редици се пръкват така наречените сандвичари, които Вучич събира от цялата страна и превозва с автобуси там, където има митинг в негова поддръжка. И разбира се ги черпи с по един сандвич.

    Коментиран от #7

  • 7 Дельо хайдутин

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    А протестиращите пред нашия парламент ги угощават с палки по главите. ХА ХА ХА!
  • 8 НххххххМ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    При цялото ми уважение...България не е само София: може би в показните магазини в София е имало постоянно банани, макар и скъпи, но в другите градове си нямаше - постоянни бяха портокалите, мандарините...Бананите ги пускаха рядко , дори и в показните/ или както им казвахме "скъпите"/ магазини.

    Коментиран от #9

  • 9 Последния софиянец

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "НххххххМ":

    Затова всички селски маймуни дойдохте при нас. За банани. ХА ХА ХА ХА! За един банан продадохте бащиното огнище.

    Коментиран от #10, #11, #19

  • 10 НххххххМ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Оффф, не знам какво дават другите правителства, ама нашето да вземе да даде по едни няколкостотин лева да си накупим нови дрешки, че след два месеца седене по диваните и от ежедневния стрес след брифингите, надебеляхмееее... докато влезем във форма, само с анцузи ли да ходим
  • 11 НххххххМ

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Еееее не така с рогата де! Не съм от село, а от град, макар че ми се иска да си имам къщичка на село. Не съм изоставила родния си град - макар че ми се е налагало заради образованието или заради работата временно да поживея на друго място, с нетрпение съм чакала да изтече времето, за да се върна...Сещам се за една мисъл на Хемингуей: "Всичко, което не е край морето, е провинция."...
  • 12 Към авторката

    10 0 Отговор
    Боже, с каква готовност и вдъхновение прегръщате и най-идиотските и безсмислени изтезания над вас и околните!!! Та вие просто сте идеалната овца!
  • 13 Бананите,

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    В София, се пускаха, два , три дни, преди нова година! Па твърдението Ви, че постоянно имаше, банани на Дондуков и Стамболийски , е лъжа! Защо

    Коментиран от #15

  • 14 Три кашона банани,

    2 1 Отговор
    Купих една година, защото ми ги бяха запазили и продадоха , от задният вход! Иначе се продаваха, по килограм, на клиент! Трясва на кантара “ Сашо Кофарджиев” и бегаш...

    Коментиран от #16

  • 15 Последния софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бананите,":

    Абе при онова изобилие от родни плодове струващи стотинки кой ще им яде гнилите банани. И плодовете бяха сладки и вкусни, зрели на корен и слънце. А не вносни зелени и гумени. Такъв златен век скоро няма да има. Ние си поживяхме, ама ми е жал за децата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бананите

    3 1 Отговор
    През соца струваха 1,2 лева! До преоценки не се стигаше! Дори фирмите, за ягоди и череши, се прибираха, законно, от продавачите! Но имаше конфитюр , от шипки, в дървени касетки, истински.
  • 18 След като ТЖ

    1 2 Отговор
    Построи плодохранилището, във с. Волуяк, плодовете бяха на восъчна зрялост, недозрели.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Туршии и консерви,

    4 0 Отговор
    Се продаваха, зимата. А опашките за плодове бяха още преди да дойде стоката! Факт! Изобилие в Щутгарт, от български плодове.
  • 21 мъдрец

    9 1 Отговор
    Марче, Атанасова, пожелавам на теб, и всички твои роднини до девето коляно и поне 10 поколения напред, преди всичко, да чакате по опашки, където и да се намирате по света. опашките на които чакате, да са ДЪЛГИ и да изкарват най доброто от РОДАТА ТИ! Амин! П.П. защо толкова олигоф*рения има по медиите, със специален капан ли ги хващате в гората
  • 22 Хаджиментов

    3 2 Отговор
    Спомням си как ме облагородяваше висенето по опашки по соц-време. Особено ако някой ме предредеше или дефицитната стока свършеше току под носа ми. Тогава облагородяването беше системно и повсеместно и се изразяваше в познаване на всички роднини (предимно от женски пол) на облагородителите, най-детайлно познаване на анатомията на същите тези облагородители и всички техни роднини до девето коляно, както и изучаване на чужди езичи (предимно балкански) за да можеш да изразяваш благодарността си поне по 40 минути, без да се повтаряш...
  • 23 Гост

    3 0 Отговор
    Питам аз, сега оттук нататък така ли ще бъде? За да посетя 2 магазина в един ден, трябва да си взема един ден отпуск?!
  • 24 лъжи

    0 0 Отговор
    дрън дрън , глупости.Изнервящо е, особено зимата на студа , където има вероятност да се разболееш повече, не лъжете хората.