16 Май, 2020 13:21 3 616 8

Туроператор: Препоръките за летния сезон са повърхностни и неясни

  • туризъм-
  • туроператор-
  • лято-
  • ек-
  • препоръки-
  • венета табакова

В такива моменти държавата е тази, която трябва да подаде ръка

Туроператор: Препоръките за летния сезон са повърхностни и неясни - 1
Снимка: Shutterstock

За пореден път Еврокомисията показа, че не е в състояние да даде ясни и точни перспективи за страните-членки. Т.нар. препоръки са толкова повърхностни и неясни, че след като ги прочетеш, започваш да се питаш какво точно трябва да правим. Това коментира пред БНР Венета Табакова, мениджър на един от водещите туроператори за България в Австрия.

Туризмът формира пряко или косвено 10 процента от брутния вътрешен продукт на Европа. Той е сред секторите от икономиката, засегнати най-жестоко и непосредствено от затварянето на границите заради коронавирусната пандемия. Следващите седмици и месеци ще са решителни за спасяването на милиони работни места в България и другите европейски страни.

„Всички в нашия туристически бранш очаквахме с нетърпение датата 13 май, надявайки се, че тя ще очертае перспективата и ще даде светлина в тунела. На всички е ясно, че ние не можем да заработим от днес за утре, не сме фризьорски салон или ресторант, в който веднага ще дойдат клиенти“, заяви Венета Табакова. „Нужно е време, за да актуализираме туристическите пакети, груповите и индивидуалните пътувания. Ето защо бе особено важно да имаме яснота сега, за да имаме достатъчно време, за да се подготвим за почти изгубения летен туристически сезон", посочи още тя.

Очакванията – и моите, и на много други колеги вероятно не са оправдани, допълни тя. „Разбрах, че самите държави членки трябва да решават сами за себе си кога, за къде и чрез какви мерки ще отворят границите си. И например австрийският канцлер Себастиан Курц обяви на 14 май, че отваря от 15 юни границите на Австрия за Германия, Швейцария и Лихтенщайн, което съответно спасява голяма част от летния сезон на австрийските колеги“, каза още Венета Табакова. „За никого не е тайна, че браншът остана от днес за утре без работа – точно в месеците, когато интензивно се продават пролетни и летни почивки. Бяхме лишени от възможността да работим. В такива моменти държавата е тази, която трябва чрез извънредни мерки да отговори на извънредните условия и да даде ръка на потъващия бранш“, посочи Табакова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    18 5 Отговор
    А перспективите някой да ви дойде на мутроморието - още по-неясни.

    Коментиран от #7

  • 2 Къде

    15 5 Отговор
    си тръгнала да мериш България с държави като Германия , Швейцария , Лихтенщайн , Австрия и други такива , ма госпожа ? Не стига , че измислените хотелиери от върхушката на БКП и мутрите със заграбване и нула познания от туризъм , станаха такива , а и най - бедната държава в ЕС и пари да им дава ?! От данъците на трудещите се граждани ?
  • 3 Кой68

    16 4 Отговор
    EU просто НЕ иска да поемат отговорност...Уж всичко е обединено,единно и за всички във този "бутафорен" съюз....То и NATO е същото-всеки прави каквото си иска..Според мен въпреки негативите едно време/преди 40г/ във СИВ и Варшавския договор е имало дисциплина и ред.....
  • 4 JEFF

    11 0 Отговор
    Това лято ще карате без рускини.
  • 5 прррц

    17 0 Отговор
    проверяващите само чакат някой да отвори и да почнат рушветите
  • 6 Жълтото и мазно,, изчадие...!

    7 2 Отговор
    Голям кеф...!
  • 7 ееее

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Препоръките за летния сезон са: Стой си в къщи.
  • 8 яяй

    5 0 Отговор
    Г-жата я слушах какво каза по радиото и беше права - от ЕС с пет хиляди думи, коя от коя по-безсмислени и завъртяни са казали - оправяте се кой как може. Както винаги. ЕС - голяма измама. Едно преточване на пари, ама не за всеки.