16 Май, 2020 13:50 10 764 30

Македонският консул в София твърди, че македонците са българи

  • северна македония-
  • консул-
  • македонци-
  • александър панев-
  • българи

Историческите спорове продължават

Македонският консул в София твърди, че македонците са българи - 1
Снимка: Shutterstock

За македонския консул в София Александър Панев, който е кадър на министъра на външните работи Никола Димитров, македонците са българи и част от съвременната българска държава. Той вярва, наред с други неща, че тази кръвна връзка е установена преди стотици години, пише близкото до ВМРО-ДПМНЕ македонско издание “Курир“, цитирано от агенция "Фокус".

Панев публично изразява подобни възгледи в социалните мрежи, като не взема предвид, че е консул и представител на Северна Македония. Освен това той свободно разпространява обиди срещу сръбския народ в дискусията, както и заплахи срещу хората, с които дискутира. Вечер.мк установява, че Панев, за събеседника, който му се противопоставя в дискусията във Фейсбук, е пуснал жалба до македонското МВР с искане той да бъде строго наказан с уволнение, защото според него той представлява заплаха за всеки български гражданин и е заплашил лично него, както и членовете на неговото семейство. Но също така това пречи на евроатлантическата интеграция на страната ни.

Въпреки че има открити подозрения за злоупотреба със служебно положение, въпросът е дали Панев е имал разрешение от кабинета на министър Димитров публично да изразява мнението си, знаейки, че трима други дипломати са наказани за публични изяви, без да ги съгласуват с Димитров? Тази процедура повдига друг въпрос, това ли са възгледите на министър Димитров, или лично на консул Панев, точно в периода, когато България отрича съществуването на македонския език, както и съществуването на македонци преди 1944 година?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що е Маке е Бг

    31 5 Отговор
    Твърдя, че наденицата е Маке, ае някой да ме обори по въпроса хихи :D
  • 2 Знаеш ли го, кой, какъв е..?!

    11 5 Отговор
    Загадки, колко щеш...!
  • 3 Трендафилка Немска

    28 14 Отговор
    Гледа човека да изкара и той за български паспорт, като свърши мандата да ходи по европа. Що македонски цигани и албанци станаха българи и въртят геврека в Германия, че той ли да си остави магаренцето!
  • 4 Умря Немска

    23 2 Отговор
    Отдавна а македонците се смятат за ,, голямата,, работа и с тях отдавна е свършено...!
  • 5 Небахтин Ебезатри

    25 7 Отговор
    Колкото "македонци" съм срещал в чужбина, почти всичките са албанци, турци и цигани. Смятайте значи каква мегацигания е тая дупка там. Айде пускайте ги по живо, по здраво и да се оправят как могат.
  • 6 Вече не знам

    29 5 Отговор
    Преди седмица говорих с един Македонски албанец, от албанска Македония!! Питам го -Чий е Гоце Делчев! Отговаря ми! - Па наш е, албанец е бил човека!
  • 7 Македонците са говорили на старогръцки

    26 5 Отговор
    Те се изселили с идването на българи и славяни във вътрешностите на Византия! Откъде накъде, българския им език ще е македонски?

    Коментиран от #14

  • 8 Мим

    21 1 Отговор
    Този консул ,правилно се е ориентирал,но дано да е истинска позицията му,иначе е прав в изказването ..

    Коментиран от #28

  • 9 балкански варварин

    15 3 Отговор
    сърбите ще подскочат сега
  • 10 Хаха

    8 0 Отговор
    Да българи от друга държава наречена северна македония, която много време се отцепи и нямаха търпение да се отцепят от югославия. Оставете ги намира счупеното не се лепи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГЕРБ Народните милионери

    13 1 Отговор
    Италианският лингвист Витторе Пизани пише през 1957 година: "Македонският език - това е изкуствено понятие, измислено основно с политически цели. Нека да припомним също така и официалната позиция на Гърция, че така нареченият "македонски език" не съществува и той има изкуствена природа. Днес чух по радиото една журналистка и общественичка от западната ни съседка да казва, че България нямала такова съществено влияние в Европейския съюз и че нямало да може да попречи на приемането в него на Северна Македония. И ако Европейският съюз наистина неглижира позицията на страната ни, това ще бъде най-яркото доказателство за лицемерието и неефективността на този съюз.
  • 13 Браво на Александър Панев!

    13 2 Отговор
    Човека е разбрал истината и истината го е направила свободен. Ние сме признали първи Македония като независима държава и новата история след 1944 г. Като изхвърлят македонизма,като конструкция на държавата,макетата ще тръгнат напред. Не може да влизат в ЕС с лъжи и полуистини и да се трови сътрудничеството и атмосферата в съюза. Тогава трябва да се помага на новата държава!
  • 14 Геогрсфската област Македония е

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македонците са говорили на старогръцки":

    била римска провинция и никога не е имало македонски народ. Това е като да кажеш,че една част от бившите югославяни са далманци,защото населяват Далмация.

    Коментиран от #19

  • 15 1945

    6 0 Отговор
    Горко им на сънародните ни там, ако мутрьо тиквенов и там се насади да ги "управлява". Хей, нали са наши хора, аз викам ние вече затънахме, ама поне тях да спасим и да викаме, че са някакъв друг народ. Що трябва да се мъчат като нас? Я вижте, че на тях държавата е платила на хората парични обезщетения, оти им е наложила извънредно положение, а при нас мутрьо граби яко.

    Коментиран от #16

  • 16 Мутрьо е временно явление,който

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "1945":

    си мисли,че е вечен,като Т.Живков,Чаушеску,Кадафи,Садам и мн.други. Дано и краят не му е като тях/“вечните”/,но народите си остават.
  • 17 ...

    5 6 Отговор
    Българите имат мераци за Македония , а дори не могат и със сегашната територия да се справят...

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Порно

    13 0 Отговор
    Явно за макетата още е тежко престъпление да кажеш нещо срещу Сърбия.
  • 19 Просто пиша за остатъка

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Геогрсфската област Македония е":

    Ако въобще е имало такъв, на македонците на Александър! Защото днешните македонци, са славяно-българи заселени там от нашите царе!
  • 20 La Isla Bonita

    6 0 Отговор
    Колкото повече настояваме да ги наричаме македонци и Македония, толкова повече ще настояват, че са отделна етническа група и говорят македонски. Някой мислил ли е за това ???
  • 21 така така

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Какви българи?? Управляват ни власи, още от времето на Тодор.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    7 0 Отговор
    Каквито искат да се пишат македонците- ако искат да са гърци, араби, турци нека са.На картата на Османската империя от преди 300 години са показани всички националности и тяхното разположение,къде има повече концентрирано от едно население и къде има смесени и македонски етнос няма в македонската част са Българи, гърци, албанци, цигани и турци. Оправете си вашата държава македонците да си се оправят както могат и да правят каквото знаят, насила хубост не става.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
  • 26 Бaлкaнcки

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "така така":

    Т.нар. Б-ия е под ярема на сърбомански шопи, имащи се за потделна "шопска нация", в едно с БКП-побългарили се влашки цигани (начело с "идола" им Тато, Бато-авджиата, свинаря Гергов, ......)!

    Коментиран от #27

  • 27 Цигaньop-кoмyнизмa

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бaлкaнcки":

    Когато Б-ия я яхват БКП-пoбългaрили ce влaшки цигaни ("идoлa" Замфир Яшар - Тато, известен и като Тодор Живков - Янко, Кубъдънъ Бaтo-aвджиятa, ......) в едно със cърбoмaнcки шoпи (имaщи ce зa oтдeлнa "шoпcкa нaция"), винаги е завършва с КАТАСТРОФИ (няколко пъти от 1962 до 1989, и още няколко пъти от 1989 до 2020) - морални, икономически, финансови, социални, ..... защото краденето с насилие, лъженето и измамата, простотията и некадърността, националната измяна за оставаннето на власт в Б-ия, са превърнати в безотговорни и нанаказуеми "НАЦИОНАЛНИ ИДЕАЛИ"! Тато затова е мразел македонците - не се съгласявали с лъженето, измамата, краденето, простотията, некадърността и националната измяна, като са използвали насилието за наказването им! И е повел курс на МАКЕДОНОФОБИЯ на "новата българска единна социалистическа нация" (от 1963), превърната в партийно-идеологически "БИЗНЕС" (с много бюджетни пари, облаги, кариери, ....), ДС-приватизиран след 1990 с всичките му догми, клишета и пропагандно-контрабандни канали! С влизането на М-ния в НАТО и ЕС се слага край на тоя вече "БИЗНЕС" в частна полза и затова, а и заради някои чижбински интереси на Балканите, влaшкo-цигaнcкo-шoпcкитe екземпляри, свръх-наедряващи от тоя "БИЗНЕС", правят всякакви провокации и "научни", "принципни" и "националнo-отговорни" мръстни трикове - за да продължат съществуването на "БИЗНЕСА" и източването на бюджетни милиарди за него! А на зомбираните фенове на "БИЗНЕСА" им оства само лаенето, св

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Перо

    0 0 Отговор
    Баща му на Никола Димитров публично се обяви за българин,какъв да е той? А това,че консула казва истината,не е престъпление!
  • 30 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Цигaньop-кoмyнизмa":

    Пълни глупости!
Новини по държави: