18 Май, 2020 08:48 9 673 30

Карл Дьониц – наследникът на Хитлер

  • карл дьониц-
  • германия-
  • нацисти-
  • втора световна война-
  • адолф хитлер-
  • наследник-
  • подводници-
  • морският фюрер

Адмирал Карл Дьониц е главнокомандващ на ВМС и верен последовател на Хитлер

Карл Дьониц – наследникът на Хитлер - 1
Снимка: Wikipedia

В ранното утро на 29 април 1945 Адолф Хитлер диктува на секретарката си Траудл Юнге следното загадъчно съобщение: „За президент на Райха и Върховен главнокомандващ на Вермахта обявявам на негово място гросадмирал Карл Дьониц. Изразът „на негово място" в т.нар. политическо завещание на Хитлер се е отнасял до Херман Гьоринг, считан за официален наследник на властта, макар че Хитлер още преди това отнема от Гьоринг „всички правомощия".

Карл Дьониц се ползвал с реномето на безукорен офицер от ВМС и представител на старата школа. Неговата кариера започва още по времето на Кайзерова Германия.

Безпартиен последовател

Издигането на Дьониц е изненадващо, защото той така и никога не става член на Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP) – макар че Хитлер през 1944 му връчва златната партийна значка с членски номер 9.664.999. Но макар да остава безпартиен, Дьониц винаги е действал като убеден националсоциалист и горещ привърженик на Хитлеровата заповед битката да се води до последна капка кръв.

Роденият през 1891 край Берлин Карл Дьониц през 1910 става морски офицер от флотата на Кайзера, а по-късно продължава кариерата си на професионален военен. В нацистка Германия той е считан за многообещаващ подрастващ кадър на Хитлер. През 1943 Дьониц заплашва с наказание един командир на подводница, предпочел да се предаде, но да спаси екипажа си в безизходна ситуация. „По добре да загинеш с чест, отколкото да свиеш знамена", проповядвал Дьониц.

Любопитен факт е, че Дьониц изпраща две от най-модерните си подводници на нелегална мисия в Испанската гражданска война. Това става известно чак през 1991 година, а самият Дьониц до последно отрича този факт.

"Морският фюрер"

В хода на мащабното превъоръжаване на германската армия след 1933 година пред Дьониц се откриват нови шансове за издигане. През 1935 той поема поръчението да изгради новото германско „подводно оръжие". Дьониц от самото начало залага на подводниците като на ефективно средство за борба срещу врага.

В първите години на Втората световна война подводниците на „морския фюрер" постигат и сериозни успехи: до 1943 съюзниците понасят чувствителни загуби в Атлантическия океан. В резултат на тези успехи и по повод 10-тата годишнина от обявяването на Хитлер за Райхсканцлер, адмирал Дьониц е издигнат в главнокомандващ на военноморските сили.

След 1943 обаче ситуацията се променя коренно. Загубите на нацистките подводници постоянно растат, а главнокомандващият твърдоглаво настоява да се воюва до последна капка кръв, изпращайки все повече млади моряци на сигурна смърт.

Тъкмо тази му неотстъпчивост навярно е накарала Хитлер да обяви Дьониц за свой наследник във властта. А в последното си радиосъобщение от бункера на Хитлер в Берлин бъдещият райхспрезидент Дьониц обещава "да доведе тази война до победен край, така както подобава на героичната борба на германския народ".

Присъдата

На Нюрнбергския процес срещу военните престъпници адмирал Дьониц е осъден на десет години затвор, които той излежава без остатък.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcanba

    63 7 Отговор
    Присъдата
    На Нюрнбергския процес срещу военните престъпници адмирал Дьониц е осъден на десет години затвор, които той излежава без остатък.
    ... и подписвайки скапитулацията с руските генерали, оглеждайки амерските и британските, поглежда францето, и го попитва очуден - и вие ли сте победители???

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Хайл

    40 16 Отговор
    Героите ще се помнят винаги !
  • 3 898

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcanba":

    Нa 8 мaй 1945 г. в 23,16 ч в прeвърнaтия в рaзвaлини грaд пoд прoжeктoритe нa cъюзничecкитe мeдии нaчaлникът нa гeнeрaлния щaб нa Вeрмaхтa фeлдмaршaл Кaйтeл, влязъл в зaлaтa c мaршaлcки жeзъл и мoнoкъл нa oкoтo, пoдпиcвa гeрмaнcкaтa кaпитулaция в cгрaдaтa нa вoeннoинжeнeрнoтo училищe в бeрлинcкoтo прeдгрaдиe Кaрлcхoрcт. Oт cтрaнa нa cъюзницитe имeнaтa cи cлaгaт мaршaл Жукoв, бритaнcкият мaршaл oт aвиaциятa Тeдър, aмeрикaнcкият гeнeрaл Cпaaц и фрeнcкият гeнeрaл Лaтр дьo Тacини.

    Тук дeмoнcтрирaщият дo тoзи мoмeнт пруcaшкo caмooблaдaниe фeлдмaршaл Кaйтeл нe издържa: "Кaк, и фрaнцузитe ли?! Caмo тoвa липcвaшe!", ce възмущaвa тoй. И нe бeз ocнoвaниe, кaтo ce имa прeдвид пoзoрнaтa кaпитулaция нa Фрaнция прeз 1940 г. и cътрудничecтвoтo нa рeжимa нa Пeтeн c Хитлeр.

    Коментиран от #7

  • 4 Брат ми

    49 4 Отговор
    Сега в Германия ,такива хора като Адмирал Дьониц им трябват повече от всякога.Но уви! Сега Германия събира боклука на цял свят и ни убеждава,че това и трябва на Германия.

    Коментиран от #17

  • 5 Ххх

    18 1 Отговор
    Издигането на Карл Диониц за главнокомандващ става във връзка с разногласията между Хитлер и предишния командващ на флота Ерих Рефер. След неуспешна немска атака срещу съюзнически конвой в Баренцово море Хитлер е бесен и безкрайно разочарован от надводния си флот, и иска да нареже големите военни кораби на скраб, а екипажите им да изпрати по фронтовете. Обиден и обезсърчен от реакцията на Хитлер, Редер подава оставка. Диониц е залагал основно на подводниците в борбата за Атлантика и англоамериканските конвои.
  • 6 Ххх

    18 0 Отговор
    В края на декември 1942 г. от Трондхайм излиза оперативната група на вице-адмирал Оскар Кумец, включваща “Хипер”, “Лютцов” и 6 есминеца. Целта на рейда в Атлантика и Баренцево море е прехватът и унищожаването на съюзния конвой PQ-17, който е на път за СССР със военни товари. Кумец е спънат от заповедта на командването да избягва всякакъв риск. Неговите сили превъзхождат много прикритието на конвоя, състоящо се само от есминци, но даже и през този заслон той не може да пробие без да рискува нищо. Кумец се отклонява от боя, но изведнъж е атакуван от два неизвестно откъде появили се британски крайцера. В резултат “Хипер” получава повреди, а единият от есминците загива със всичкия екипаж на борда си. Хитлер чака вести от рейда три дни. На 1 януари 1943 г., когато узнава какво се е случило, изпада в ярост. Фюрерът решава да се разправи с големите кораби като ги даде на металолом. След това поисква грос-адмирал Редер незабавно да се яви пред него. Пристигайки в Берлин, Редер се прави на болен. Това му дава петдневна отсрочка. Грос-адмиралът се надява, че гневът на Хитлер скоро ще утихне.
    Но фюрерът не се успокоява. На 6 януари, когато Редер най-накрая се явява пред него, Хитлер му изнася двучасов монолог, който завършва със заповед за разформиране на надводния флот. Когато фюрерът се изморява, Редер го моли да си подаде оставката. Хитлер веднага омеква и започва да уговаря адмирала да остане. Но Редер настоява на своето: твърде много му идва това, което чува. Е

    Коментиран от #23

  • 7 Русороб

    4 27 Отговор

    До коментар #3 от "898":

    Пълни измислици, както винаги може да се очаква от русофилската паплач

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 8 Ххх

    15 2 Отговор
    Продължение : Но Редер настоява на своето: твърде много му идва това, което чува. Ерих Редер излиза в оставка на 30 януари 1943 г., в 10-годишнината от идването на нацистите на власт. Той получава почетния титул генерален инспектор на флота. По ирония на съдбата от решението за ликвидиране на надводния флот отказва Хитлер приемникът на Редер, Карл Дьониц, бившия командващ на подводния флот.
  • 9 Иван

    15 7 Отговор
    Джордж Х. Буш - наследникът на Хитлер.
  • 10 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcanba":

    Кайтел.

    Коментиран от #22

  • 11 радев

    28 4 Отговор
    Германия събира боклука на света.Концлагерите си стоят и ще заработят скоро.Чакат само новия Хитлер.Германците няма да търпят имигрантите много дълго.Приеха над 1 000 000 имигранти.И сега искат сезонни работници от България за да си приберат реколтата.Имигрантите защо не работят?Те не са в Германия за да работят.Защо са там г-жо Меркел?

    Коментиран от #14

  • 12 898

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Русороб":

    Акт за капитулация

    Ние, долуподписаните, действайки под ръководството на германското висше командване, с настоящото предаваме безусловно на Върховния командващ, Съюзната експедиционна войска и същевременно на Върховното висше командване на Червената армия всички сили по суша, море и въздух, които са на тази дата под контрола на Германия.
    Германското висше командване незабавно ще издаде заповед на всички немски военни, военноморски и въздушни власти и на всички сили под германски контрол да преустановят активните си операции в 23:01 часа централноевропейско време на 8 май 1945 г., за да останат на всички заети места и да се разоръжат напълно, предадат оръжията и оборудването си на местните съюзнически командири или офицери, определени от представители на Върховните командвания на съюзниците. Никой кораб или въздухоплавателно средство не трябва да бъде разбит, нито щети, причинени на техния корпус, машини или оборудване, както и на машини от всякакъв вид, въоръжение, апарати и всички технически средства за обвинение във война като цяло.
    Върховното командване на Германия незабавно ще издаде на съответните командири и ще осигури изпълнението на всички останали заповеди, издадени от върховния командир, съюзническите експедиционни сили и от Върховното командване на Червената армия.
    Този акт на военно предаване не накърнява и няма да бъде заменен от всеки общ инструмент за предаване, наложен от или от името на Организацията на обединените нации и приложим к
  • 13 898

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русороб":

    P.S
    ГЕРМАНИЯ и германските въоръжени сили като цяло.
    В случай, че германското висше командване или която и да е от контролираните от него сили не действат в съответствие с този акт на предаване, Върховният командващ, съюзническите експедиционни сили и Върховното висше командване на Червената армия ще предприемат такива наказателни или други действия както те сметнат за подходящи.
    Този закон е съставен на английски, руски и немски език. Английските и руските са единствените автентични текстове.
  • 14 Иван

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "радев":

    Света вече чака Исус Христос,а швабите още чакат Хитлер.......эа какво им е?

    Коментиран от #16, #18

  • 15 898

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русороб":

    следват подписите и имената на мaршaл Жукoв, бритaнcкият мaршaл oт aвиaциятa Тeдър, aмeрикaнcкият гeнeрaл Cпaaц и фрeнcкият гeнeрaл Лaтр дьo Тacини.
  • 16 радев

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Сети се сам!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 радев

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Исус го чакаме повече от 2000 години.Ама все не идва.Нещо библията бърка за второто пришествие.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "радев":

    Тоэи път напълно да ос.ере работата.
  • 21 Рошко

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Белия вожд":

    Ау колко много разум блика от вашите коментари, ама германия си е Германия, а пък ганьо ше си е Ганьо докат свет светува,
  • 22 Kcanba

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Да, Кайтел беше.
    Обърках уекинко))
    Съюността непроменена
  • 23 Арнолд Шварценсвогенски

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    По-скоро ти е силно наводнен еврейският произход, а не немският флот и не ТОЙ, а ти си бесният, но ако твоите деди бяха преминали с влаковете блокадата на релсите от българският народ нямаше да се любуваме на еврейските ти лъжи тук. Русия и за съжаление съюзникът и САЩ от втората световна война, бавно но сигурно отиват на кино и това ще продължи с месеци и години. Те няма да спрат отравянето си с генно-биологично оъжие, а напротив то ще се усилва. Това е ‘’провидението’’, което се сипе над тях от НЛО, както ги наричат те, но това не са извънземни летателни апарати, а войските на Четвъртият райх преминаващи в нашето пространство и време за да нанасят периодично удари по съюзниците САЩ и РУСИЯ. Прочетете инфото за проект ‘’Камбана’’ на Адолф Хитлер за пренасянето на армиите на СС в друго измерение и пространство преди края на втората световна война. Питам къде са отворковците, които се басираха с мен в началото на април, че заразените в Русия няма да са повече от 300 души, а починалите няма да са повече от 15 души за да си получа парите??
  • 24 ААА

    8 1 Отговор
    Планът на Германците , за лишаване на Англия от суровини , посредством морска блокада , осъществяване чрез подводниците , докато Англия не замоли за пощада , е бил на път да се осъществи . Германските "вълчи глутници " от подводници нанасят невъобразими щети и загуби на морските конвой. дори американците измислят специално за това кораби " Либрети" с тънка ламарина , и по слаба конструкция , щото кораба и без това няма да има шанса, да мине повече от 2 пъти Атлантика , поне да не струва много като изпълнение. И тогава дали случайно , или закономерно , от някъде се появява полски математик , или логистик , участвал в разработката на предходният модел на германската шифрираща машина . Моделът е бил по- стар, но много от схемите по които работи новата , са взаимствани от по- старата .Поляка търси връзка с английското разузнаване , и си предлага услугите , дава ценни насоки , от къде да се започне с разбиването на кодовете. Следващата стъпка е да се намери оригинална германска шифрираща машина , позната като "Енигма" . Англичаните преследват и потопяват германски траулер , от който успяват да вземат машината , и да заметат следите от това. Споменава се името на Алън Тюринг , като разбивач на кода , и в "Битката За Атлантика" настъпва коренен обрат, англичаните са вече две крачки напред , а германците проклинат късмета , и отдават всичко на лош шанс , без да предполагат , че са подслушвани най-безцеремонно, и най- скритите и им планове стават достояние
  • 25 ААА

    7 0 Отговор
    Какъв по голям шанс и късмет за англичаните от това да знаят предварително , как ще постъпят немските генерали , на бойното поле. Измисля се цял сектор , който да замита следи , и създава фалшиви шпиони , така ,че германците нито за миг да не се усъмнят в своята непогрешимост. И един пример . Разбират , че Ромел очаква конвой с жизнено-важни доставки за Северна Африка . Това са скъпоценни за германците доставки , буквално изтръгнати с огромни лишения , от всеобщият германски суровинен глад , и дефицит. Но тези доставки , ще дадат на Ромел огромен шанс , да продължава да громи съюзниците в Африка , и да държи там нефтените полета . Англичаните узнават всичко за конвоя , пресрещат го , и го разбомбват . Измислят фалшив агент , който уж им дава тази информация . А Ромел се сгромолясва без доставки и подкрепления , въпреки ,че превъзхожда англичаните с качество на бойната техника , с бойните умения на германският войник , и гениалните си качества на военачалник.
  • 26 Туркофил

    4 10 Отговор
    Турция имат по грамотни и достойни хора от този испаднал германец
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 пипо

    5 0 Отговор
    Адмирал Дьониц един велик воин.Поклон.
  • 29 Респект !

    2 2 Отговор
    Света щеше да е едно по-добро за живеене място , ако беше победил Райха !
  • 30 Мисирко Фил

    7 0 Отговор
    До # 26 Туркофил : Кажи ми името на поне един световен учен турчин , че аз не се сещам ! Иначе куража на турците в битките го има само ако превъзхождат противника 10 : 1 .
Новини по държави: