18 Май, 2020 13:51 2 719 4

Хаос при безвъзмездната помощ за самонаети в Германия

  • германия-
  • самонаети-
  • безвъзмездна помощ-
  • субсидии-
  • спасителен пакет
Хаос при безвъзмездната помощ за самонаети в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

За да спасят от фалит малките предприятия, самонаетите и хората на свободна практика, немското правителство и провинциите бяха предвидили безвъзмездна финансова помощ. Много от надеждите, свързани с нея обаче, се разбиха в действителност. Това предаде Der Spiegel.

Изданието дава за пример случая на 47-годишния фотограф на свободна практика Алекс Беран. Той казва, че коронавирусната криза е засегнала много хора и не иска да се оплаква, но въпреки това, не е доволен с начина, по който политиците третират самонаетите лица в тези трудни времена.

Беран организира предимно фотосесии за автоиндустрията, но тъй като тя също бе изключително засегната от пандемията и всички събития и форуми бяха отменени, неговите ангажименти до август са били отменение. Той оценява обема на щетите на около 20 000 евро. Именно заради това, Беран споделя, че е били щастлив, когато икономическият министър Петер Алтмайер обяви през март, че самонаетите и МСП с до пет служители могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ до 9 000 евро, като спасителният пакет е на стойност 50 милиарда евро.

В действителност обаче това не се е случило или поне не навсякъде. Проблемът е, че федералната помощ игнорира реалността на много самонаети, тъй като парите могат да се използват само за текущи оперативни разходи, като търговски наеми, аренда, заеми за бизнес оборудване, както и лизинг на автомобили и машини, използвани за стопански цели, но не и за разходите за живот, като наем и осигурителни вноски.

Също така, тъй като раздаването на безвъзмездното финансиране бе представено като небюрократично и щедро в някои провинции, съвсем скоро може да се наложи много самонаети да връщат пари, тъй като проверките на изплатените средства ще се изпълняват в последствие. В други провинции пък правителствата са увеличили помощта със собствени средства, които могат да бъдат използвани и за частни цели. Поради това объркване, много самонаети все още не са запознати с критериите за получаване на безвъзмездно финансиране.

Преводачът Беате Майер например е предпочела да не кандидатства изобщо, защото се страхува, че в крайна сметка ще се окаже, че е направила "измама със субсидия" и ще трябва да връща изплатената ѝ помощ. „Само обвинението и евентуалното разследване биха ми стрували всички договори с публичните органи“, казва тя.

След петседмичен процес на преглед, фотографът Беран, който живее в Лорш, Хесен, е получил 2000 евро за оперативните си разходи. "Колеги от Хамбург в абсолютно същата ситуация получиха много повече. Не разбирам това", казва той.

Това несъответствие в начина и размера на изплащане на помощите за самонаетите идва от там, че правителството делегира задачата за обработването на заявленията и отпускането на средствата на отделните провинции, целейки да забърза процеса.

Освен това, в много случаи самонаетите използват собствените си жилища като офис, гаражите си като склад, а автомобилите си за лични и служебни цели. За мнозина е трудно да покажат ясни оперативни разходи при тези обстоятелства. Ето защо е важно помощта да не се съсредоточава единствено върху наемите и лизингите, а по-скоро върху съществената загуба на продажби и оборот, дължаща се на Covid-19. Поради този факт, представители на различни федерални провинции водят кампания за облекчаване на строгите критерии за използване на средствата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    10 0 Отговор
    Аз затова не давам. Да има ред. ХА ХА ХА ХА!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Next

    5 1 Отговор
    Швабите предвидиха ли нашите си-гани, където дават помощи те са там.
  • 4 Лъже

    0 0 Отговор
    Няма как да получи за наем след като не му е работното място. Ако се откаже от бизнеса си държавата ще започне да му плаща наема и да му дава по 400€ за храна. Той кво иска...ако е свикнал да живее с 10.000€ на месец да ходи да отваря краката и да припечелва някой лев :)