18 Май, 2020 15:23 2 575 22

Си Дзинпин: Коронавирусът е най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война

  • китай-
  • ухан-
  • си дзинпин-
  • ковид-19

Китайският президент обеща, че неговата страна ще направи коронавирусната ваксина глобално общо благо, достъпна за всички в света, след като я разработи

Си Дзинпин: Коронавирусът е най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин изнесе реч по време на 73-тата сесия на Световната здравна асамблея, като заяви, че пандемията от коронавирус представлява най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война.

Той посочи, че коронавирусът е изненадал света, но Китай е успял да обърне приливната вълна на пандемията с цената на "големи жертви“ и защита на човешкия живот.

Коментирайки по-нататъшните стъпки за овладяване на пандемията, Си Дзинпин отбеляза, че най-важната мярка трябва да бъде спирането на трансграничното предаване на заразата.

Китай отделя 2 млрд. долара за глобална борба срещу Covid-19

Китайският президент подчерта, че неговата страна е решила да подкрепи глобалната битка срещу пандемията от коронавирус с 2 милиарда долара в рамките на две години.

"Китай призовава международната общност да увеличи ресурсите, за да подкрепи СЗО", заяви Си Дзинпин във видеообръщение до Световната здравна асамблея. Пекин подкрепя идеята за "цялостен преглед на глобалния отговор на коронавируса, воден от Световната здравна организация", посочи той, добавяйки, че този отговор трябва да се базира на науката и да се осъществява безпристрастно.

Китай ще сподели коронавирусната ваксина със света, след като я разработи.

Китайският президент обеща, че неговата страна ще направи коронавирусната ваксина глобално общо благо, достъпна за всички в света, след като я разработи.

Преди няколко дни Китайската национална здравна комисия потвърди, че клиничните изпитания на втората фаза на коронавирусната ваксина ще бъдат финализирани през юли.

Си Дзинпин отбеляза, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е посочил правилно миналия петък, че Китай ще сподели коронавирусната ваксина с останалия свят, ако тази ваксина бъде първо създадена в азиатска държава.

Според Си Дзинпин, държавите, в които противовирусните условия се подобряват, трябва да осъществят известно отваряне наново.

Той подчерта, че глобалните вериги за доставка трябва да бъдат запазени отворени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гласят ни втората серия

    12 3 Отговор
    Изцепи се тоя който ги писа 3000 умрели на 1.5 млрд народ. Казвай направо, че трябва да правим пътя на коприната и не ни мъчи.

    Коментиран от #14

  • 2 Stéphanie

    11 7 Отговор
    Големи тарикати излязоха Китай.Късно е Китай за вас,Америка и Европа прогледнаха.
  • 3 Китай да си запазят ваксината за Китай.

    13 6 Отговор
    Какво причиниха на света ,кой ще им повярва ?
    Лъжци
  • 4 Въй

    10 1 Отговор
    Си Дзинпин: Коронавирусът е най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война. Следващата заплаха е тази за Глобална Термоядрена Война.

    Коментиран от #20

  • 5 бай Георги

    8 7 Отговор
    Само китайците могат да направят ваксина за 2,50 лева.
    Останалите ще ни я пробутат за 150 лева.
  • 6 Бари

    14 7 Отговор
    Не разбирам едно , защо и Китай е в цирка с Кобиту19 ??. Повечето хора разбраха че това бе една огромна лъжа и манипулация . Какви ваксини ,какви пет лева ?

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Юсуффф

    7 2 Отговор
    Най лошото е когато политиците говорят абсурди,очевидно СЗО здраво им е стъпило на врата.Изведнъж всички станаха зомбирани като по заповед.
  • 8 Ташун Касапа

    6 3 Отговор
    Миличкия дори няма представа ,че ваксиночипирането ще започне от Китай и Индия .Наивник .

    Коментиран от #10

  • 9 на коя планета си ?

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бари":

    В България нама, а това което става по света ?България извади късмет може би защото не идват много туристи,и китайци.Колко хора идват в България ?
  • 10 the truth

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ташун Касапа":

    Пък България да не мислиш, че ще я подмине чипирането? Ние също сме бананова република и даже с нас ще почнат! А на нас ни харесва да сме овце, някои отсега се точат на ваксината, искат я! А не трябва да е така, тя е с чип и е творение на евреи сатанисти!!!
  • 11 България не е в интерес на Китай.

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бари":

    За това няма вирус в България.Разнеоха си болестта в държави от които имат интерес да фалират икономически.....
  • 12 Фен на Арсенал

    3 3 Отговор
    Микел Артета бивш футболист и настоящ треньор на англииският футболен клуб Арсенал сподели че ако не е била тази истерия с коронавируса е щял да пие два чая и да поседи 2-3 дена в тях и това е.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бледоликият Джон

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "гласят ни втората серия":

    Китай нямат сили за нищо технологична нула са само крадат нищо не са измислили.Пълни клоуни и в Азия дори никой не ги харесва нито Япония нито Корея да не говорим за Тайван Индия и Виетнам

    Коментиран от #15, #22

  • 15 Хари Потър

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Бледоликият Джон":

    То пък краварите целия свят не ги харесва , не само Азия.

    Коментиран от #16

  • 16 Бледоликият Джон

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хари Потър":

    Верно ли и що тогава българските студенти все за бригада в Сащ се редат.Призовавам всички БЕ ГЕй студенти да заминават на бригада в Камчатка.

    Коментиран от #18

  • 17 Арнолд Шварценсвогенски

    6 5 Отговор
    Не ''коронавируса'', а Русия е най-голямата глобална заплаха, като тя вече прекали и тази година и беше строго забранено да дрънка оръжия за 9 ти май на площада, като бебетата от забавачницата строени по гащички на плаца, а Китай направи най-голямата си грешка от съществуването си като проведе съвместни учения с Русия.Aмeрикa cпacи Руcия oт пълнo унищoжeниe и рoбcтвo при кoeтo руcнaцитe щяхa дa кoпaят нa кaмeнни кaриeри, a жeнитe им щяхa дa бъдaт ceрвитьoрки и oбcлужвaщ пeрcoнaл /нe чe нe ca били тaкъв и пo врeмe нa вoйнaтa/, нo днec CAЩ cъжaлявa cтрувa ми ce, или бъркaм...??Руcия и зa cъжaлeниe cъюзникът и CAЩ oт втoрaтa cвeтoвнa вoйнa, бaвнo нo cигурнo oтивaт нa кинo и тoвa щe прoдължи c мeceци и гoдини. Тe нямa дa cпрaт oтрaвянeтo cи c гeннo-биoлoгичнo oъжиe, a нaпрoтив тo щe ce уcилвa. Тoвa e ‘’прoвидeниeтo’’, кoeтo ce cипe нaд тях oт НЛO, кaктo ги нaричaт тe, нo тoвa нe ca извънзeмни лeтaтeлни aпaрaти, a вoйcкитe нa Чeтвъртият рaйх прeминaвaщи в нaшeтo прocтрaнcтвo и врeмe зa дa нaнacят пeриoдичнo удaри пo cъюзницитe CAЩ и РУCИЯ. Прoчeтeтe инфoтo зa прoeкт ‘’Кaмбaнa’’ нa Aдoлф Хитлeр зa прeнacянeтo нa aрмиитe нa CC в другo измeрeниe и прocтрaнcтвo прeди крaя нa втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Питaм къдe ca oтвoркoвцитe, кoитo ce бacирaхa c мeн в нaчaлoтo нa aприл, чe зaрaзeнитe в Руcия нямa дa ca пoвeчe oт 300 души, a пoчинaлитe нямa дa ca пoвeчe oт 15 души зa дa cи пoлучa пaритe??
  • 18 падналия ангел

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бледоликият Джон":

    И като се редят за "бригада" / чети го слугинаж/ - да не е от харесване ?

    В масовия случай нашите студенти дори не са информирани какви права имат! Не знаят и към кого да се обърнат. Студентите често биват рекетирани с разни допълнителни заплащания, каквито не са договорени.

    Не случайно в началото ги нарекох белите роби на Америка.
  • 19 Васил

    1 2 Отговор
    Нали е ваш патент скапани жълтурковци
  • 20 Гневен язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Въй":

    Ало, китаецо!! В момента тече Трета световна коронавирусна война!! Цел: Преразпределение на сферите на влияние и финансовия ресурс!!
  • 21 Ренета

    2 0 Отговор
    Ало, китаецо!! В момента тече Трета световна коронавирусна война!! Цел: Преразпределение на сферите на влияние и финансовия ресурс!!
  • 22 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бледоликият Джон":

    Така е, какво е примерно да си създадеш едно изкуствено слънце, нищо работа! Ти да видиш ний кви ги вършиме.. Явно си много назад с инфото, щом си мислиш че са гола вода.