Last news in Fakti

18 Май, 2020 21:00 2 678 10

Коронавирус в Германия: взимат спешни мерки в кланиците

  • германия-
  • кланица-
  • ковид-19-
  • месо-
  • ангела меркел

Сега кризата с коронавируса изглежда е на път да реши дълго отлагани проблеми в бранша

Коронавирус в Германия: взимат спешни мерки в кланиците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В германските кланици работят и много българи - често при нечовешки условия. Сега кризата с коронавируса изглежда е на път да реши дълго отлагани проблеми в бранша. Политиците са под силен натиск да променят правилата.

Натискът над политиката за строги мерки нарасна неимоверно, след като през уикенда стана ясно, че има нов взрив от зарази в още една германска кланица – 92 работници от предприятието в Дисен, Долна Саксония, са били положително тествани за коронавирус. Производството там от днес е прекратено, а заразените и контактните лица са поставени под карантина.

Повечето от заразените живеят в общежития и са наети от подизпълнители. Подобни случаи имаше и през последните дни. В едно предприятие в Косфелд, Северен Рейн-Вестфалия, се заразиха около 230 души от работещите там – предимно румънци. Междувременно бяха подложени на тест за коронавирус около 20 000 души от всичките 85 кланици в провинцията. Досегашните данни показват, че 370 теста са били положителни, а близо 9 000 - отрицателни.

Без подизпълнители в кланиците?

С оглед на критичното състояние в германските кланици Синдикатът на работещите в хранително-вкусовата промишленост NGG апелира за „основна реформа в месопреработвателната индустрия“, включваща приемането на нови закони и ясни правила за работата на бранша. Настоява се и за забрана на договорите, с които подизпълнители наемат временна работна ръка. За подобна забрана се изказа и министърът на труда Хубертус Хайл.

Днешното заседание на т.нар. корона-кабинет (за справяне с коронавируса) обаче е отложило взимането на решение по този въпрос за сряда. В изготвеното проекторешение, според съобщения в медиите, е предвидена почти пълна забрана на договорите за подизпълнители в германските кланици.

Тежки обвинения към бранша

Заместник-председателят на Синдиката на работещите в хранително-вкусовата промишленост Фреди Адян подчерта, че тъкмо наемането на подизпълнители е създало предпоставки за критичните условия на труд в бранша. Според него, фирмите не бива да наемат „съмнителни и евтини подизпълнители, като по този начин прехвърлят своята отговорност на чужди фирми“. Синдикалистът обвинява концерните в месопреработването, че са „застрашили по безскрупулен начин здравето на десетки хиляди хора“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма друг

    7 2 Отговор
    Пак взимат пример от Бойко

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Точно така

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма друг":

    Европа по него се равнява.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нилето

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: че са „застрашили по безскрупулен начин здравето на десетки хиляди хора“.
    Да спрат робството в Европа ..
  • 6 Рошко

    3 2 Отговор
    Най доброто решение е, да ви забранят в цял свят като медия, само подкокорасвате и противопоставят хората
  • 7 Дойче зеле

    3 0 Отговор
    Абе,DW,Що не сравните условията на труд и заплата в кочината в сравнение с юбералес? Тези хорица са се евакуирали в Немачко заради безисходицата в собствената им държава.
  • 8 Ку треска

    4 0 Отговор
    Нашите крави живеят по добре от Милка.А краварите ни работят в костюми с папионки.Чистота и блясък навсякъде в кравефермите ни.Щом в Германия имат проблеми какво ли е положението у нас?
  • 9 Дедо Компи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма друг":

    Не разбрах, дядовото: Бойко ли ще работи в кланицата или ще го карат там за месо?
  • 10 Статист.

    2 1 Отговор
    Наистина подизпълнителните фирми трябва да се забранят и работниците да почват директно към даденият работодател и само тогава ще могат да си вземат лично изработените пари без комисионни за подизпълнителни фирми. Обаче трябва самите работници примерно като отидат в Германия трябва да знаят немски, да си наемат сами квартира и да не бъдат зависими от никой и чак тогава да почват работа към немска фирма и да си вземат изработеното на сто процента. Но дефакто какво правят повечето като отидат в Германия тръгват от България със 100€ в джоба хващат се към някоя подизпълнителна българска фирма която им дава работа в Германия осигурява им квартира и седмични аванси и накрая им прибира половината заработени пари като се има напредвид че им отдържа пари да квартирата и ги осигурява на някакъв хвърчащ български договор ами така е в чужда държава без език и пари работиш за слава лично аз познавам хора които от 10 год. работят в Германия и незнаят как се казва хляб на немски.