Last news in Fakti

19 Май, 2020 07:13 5 641 25

Европа отново е разделена след плана на Меркел и Макрон

  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • икономика-
  • ковид-19

Курц отхвърли, а Санчес и Конте подкрепиха безвъзмездния фонд за 500 млрд. евро

Европа отново е разделена след плана на Меркел и Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговата страна и няколко други членки на ЕС са против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства в опит да се помогне на икономиката на Европа да се стабилизира след пандемията от коронавируса.

"Току-що проведохме добър обмен на мнения с министър-председателите на Дания, Холандия и Швеция относно очакваното предложение на Комисията на ЕС за Фонда за възстановяване и за актуализираната Средносрочна бюджетна рамка на съюза", написа Курц в Туитър.

"Нашата позиция остава непроменена. Готови сме да помогнем на повечето засегнати страни със заеми. Очакваме актуализираната Средносрочна бюджетна рамка (2021-2027 г.) на Съюза да отразява новите приоритети, а не да повишава тавана на средствата", допълни той.

Испанският премиер Педро Санчес обаче приветства предложението за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 500 милиарда евро на европейски страни, които се борят с тежките последици на пандемията на коронавирус, която беше изложено по-рано през деня от Макрон и Меркел.

"Ние приветстваме предложението на Франция и Германия да бъде създаден Европейски фонд за възстановяване чрез предоставяне на безвъзмездни средства. Това е първата стъпка в правилната посока, инициатива в съответствие с нашите искания и която трябва да продължи напред", сподели Санчес в Туитър.

Всяко предложение трябва да включва "силен отговор" в съответствие с мащаба на кризата Covid-19, заключи той.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че предложението на лидерите на Германия и Франция за създаване на фонд на стойност 500 млрд. евро за предоставяне на безвъзмездни средства на европейските страни за справяне с ефектите на коронавируса, "беше важна стъпка в правилната посока".

"Френско-германското предложение е важна първа стъпка в правилната посока по направленията, предвидени от Италия. За да преодолеем кризата и да помогнем на бизнеса и семействата, се нуждаем от амбициозен фонд за възстановяване", написа Конте в Туитър.

По-рано вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел представиха съвместен план за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, който да включва фонд в размер на 500 милиарда евро за предоставяне на безвъзмездни средства вместо заеми на страните, които са най-силно засегнати от коронавирусната пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    69 2 Отговор
    Европа никога-ама никога не е била единна.И стига с тези лицемерни приказки за"общ европейски дом" и "светло евро бъдеще"... защото това противоречи на житейската истина-всеки първо гледа себеси.....

    Коментиран от #13, #16

  • 2 1234

    41 3 Отговор
    Зашо за едни пак безвъзмездно а за други не? Що за съюз е това? Да се разпада кочината това не може да продължава повече така
  • 3 Нона

    35 3 Отговор
    Ми като искат Меркел и Макаронът да дават безвъзмездно от техните бюджети,защо трябва Австрия,Унгария,Дания и др.Да дават безвъзмездно на корумпираното италианско правителство.Харесвам Курц,че мисли за австрийците.Де да бяха и останалите ръководители като него.

    Коментиран от #21

  • 4 Тито

    22 3 Отговор
    Разпада е сигурен на 100 процента
  • 5 Хасан

    23 2 Отговор
    Население 500 милиона да раздадат на всички по 1000 евро ..ей ти 500 милиарда
  • 6 драганка

    8 29 Отговор
    "Олигархията брои по 150 лв. на калпак за кръв на метежа Васил Божков и Цветан Василев развързали кесиите, за да дестабилизират държавата Забегналите в чужбина олигарси Цветан Василев, който открадна 5-6 млрд. от КТБ, и Васил Божков, който е обвиняем за 700 млн.лв., са развързали кесиите, за да опитат да дестабилизират държавата. По оперативна информация на службите, са давали по 150 лв. на калпак, на всеки, който окървави протеста на Копейкин и влезе в бой с полицията. Тарифите за протеста, зад който официално застана обвиняемия за 1 млн.лв. Костадин Костадинов-Копейкин, са били от 50 до 150 лв. Мирните протестиращи, които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са прибирали по 50 лв. Едрите бабанки, докарани с рейсове от провинцията, обаче взимали двойно. Вече най-големите смелчаци с кримнинални досиета били уговаряни да се бият и да провокират униформените служители, да се окървави протеста и да настане хаос. За такива-тарифата била 150 лв. Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират държвата, да създадат хаос и да избегнат наказателна отговорност."

    Коментиран от #23

  • 7 К1 profesional

    29 0 Отговор
    Стига с безвъзмездни средства за котумпирани правителства. По голяма част отиват в мафиотските стриктури ,които вече протриват ръце. Насочете се към реалната икономика ,начини много. Останалото ще дойде по естествен път.
  • 8 Курц е прав!

    33 3 Отговор
    Парите за БГ ще бъдат откраднати и разпределени от хунтата,още на входа и няма да стигнат до нито един пациент.
  • 9 Курц

    30 0 Отговор
    Прав е австриеца, стига спонсорство за мафиите.
    Като няма еврофондове Бойко с рекета от нас няма да може да храни калинки и медии и диктатурата ще се разпадне.
  • 10 Гост

    28 1 Отговор
    Сега разбрахте ли защо пробитите икономики на Италия и Испания се надпреварваха да регистрират заболели и починали от COVID-19?! Става дума за пари! Лудя се как Гърция не се включи, явно не бяха достатъчно далновидни!

    Коментиран от #17

  • 11 лллллл

    5 21 Отговор
    По оперативна
    информация на службите, са давали по 150 лв. на калпак, на всеки, който
    окървави протеста на Копейкин и влезе в бой с полицията. Тарифите за
    протеста, зад който официално застана обвиняемия за 1 млн.лв. Костадин
    Костадинов-Копейкин, са били от 50 до 150 лв. Мирните протестиращи,
    които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са
    прибирали по 50 лв. Едрите бабанки, докарани с рейсове от провинцията,
    обаче взимали двойно. Вече най-големите смелчаци с кримнинални досиета
    били уговаряни да се бият и да провокират униформените служители, да се
    окървави протеста и да настане хаос. За такива-тарифата била 150 лв.
    Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират
    държвата, да създадат хаос и да избегнат наказателна отговорност."

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ами просто

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    това нас не ни засяга, няма какво да го четем или мислим. Дори да достигне до джоба на всеки европеец, това са по 5,10 евро на човек, но те казват, че планират тази безвъзмездна помощ да е за страните членки които са най засегнати от вируса, тоест тези с най голямо население, знаеш кои са. Ние със сигурност не сме от тях и ще ни се падне по 1,2 евро и то евентуално.
  • 14 Соросоидна смрад

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "лллллл":

    Да не крадат комунистите от ГЕРБ и никой няма да дестабилизира държавата - министрите и Бойко правили далавери с мафиоти ограбващи народа и пуснали ги да избягат и сега ревете че на народа му е ясно къде е мафията.

    Повечето имат акъл в главите си и не са герберски тролове така че ревете си. Това ли е новата опорка че който е срещу хунтата е платен и иска да "дестабилизира държавата" - каквото и да значи това.
  • 15 бай Коста

    8 1 Отговор
    много добре прави Европа , та няма да храни мафията ,крадците и бандитите от източна Европа

    Коментиран от #22

  • 16 интерисува ме БГ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    И изпползват малките държави, като нашата. Само, че наште са виновни.
  • 17 маляка

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Гърците за пореден път доказаха, че са мъдър народ или по-скоро имат мъдри ръководители. Правилно направиха анализ, че пари на калпак вече няма от къде да дойдат и тихо се готвиха за туристическия сезон, който им е жизнено важен, без да бият камбаната колко е тежко при тях и колко много заразени имали. А Италия и Испания си прецакаха туризма - това са най-посещаваните страни поне в Европа, може би и в световен мащаб с надежда, че ще им изсипят милиарди и си пее--аха икономиката.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "маляка":

    Да, погледнато от тази страна, може би си прав! Съгласих се!
  • 19 Прагматик

    5 2 Отговор
    Първото нещо е да се узбият китайците задушаващи европейските икономики
  • 20 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "маляка":

    А според мен.... не е до управниците на Гърция, а гръцкото лоби в САЩ, което е не по-малко влиятелно от еврейското, защити Гърция. В смисъл да не я "катастрофират" като останалите държавно от ЕЗ.
  • 21 direct

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нона":

    Не е вярно нищо не е безвъзмезно.Дават постоянно помощи,факт парични ,храна ,дрехи за бедните(афроарабите). Обаче вдигнаха цените
    В хранителните магазини.Помоща за бедните я плаща народа .Затишие пред буря.
  • 22 Прав си правят ревизия

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай Коста":

    Винаги се разбира къде са парите.По предназначение или в нечий джоб.
  • 23 Петканчо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "драганка":

    Тези тарифи от "протестърите" срещу Орешарски ли ги научи, или от метежниците през 1997 година?
  • 24 Дядо Николай

    1 0 Отговор
    Хубава идея, но се страхувам, че най ама много най нуждаещи ще се окажат Германия и Франция. Немските банки имат голяма, ама много голяма просто крещящо голяма нужда от рефинансиране. Ние пък както е практиката в Общия ни европейски дом, пак ще лапаме мухите.
  • 25 Българин

    2 0 Отговор
    МАКРОНЧО ЩЕ УХАПЕ БАБА СИ ПО З. ДНИКА ОТ МЪКА, ЗАЩОТО ПРЕДСТОИ ГЛАСУВАНЕ НА ГОЛА МУ И МУ ТРЯБВАТ 100%,КОЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО ПРИ СТРАНИТЕ ДОНОРИ! ЗАТОВА UK НАПУСНА СЪЮЗА, ЗАЩОТО НЕ ИСКА ДА ХРАНИ МЪРЗЕЛИТЕ ОТ ЮГА! БЪЛГАРИТЕ СМЕ ГЕРМАНЦИТЕ ОТ БАЛКАНИТЕ!!!