19 Май, 2020 08:02 2 548 13

Ваксината на Оксфорд готова до септември

  • оксфорд-
  • ваксина-
  • великобритания-
  • пандемия-
  • ковид-19

Тестовете върху хора на разработената от учени ваксина срещу COVID-19 вървят добре

Ваксината на Оксфорд готова до септември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тестовете върху хора на разработената от учени в Оксфорд ваксина срещу COVID-19 вървят добре и Великобритания се надява да получи първите 30 млн. дози от нея още през септември. Това стана ясно от изказване на британския министър на бизнеса Алок Шарма.

Той обяви, че правителството отпуска допълнително 93 млн. паунда към вече дадените 47 млн. на екипа, който е сключил споразумение с фармацевтичната компания AstraZeneca веднага да започне масово производство при успех. По думите на Шарма опитите в Оксфорд напредват задоволително и затова Обединеното кралство се включва в споразумението, което предвижда страната да получи общо 100 млн. дози от ваксината, като първите 30 млн. от произведените бъдат за нея, което ще позволи да се ваксинират половината от живеещите във Великобритания.

Учените използват вирус, причиняващ настинка при шимпанзета, който е генетично модифициран, така че да изглежда достатъчно като коронавируса, но да е безопасен и да предизвика имунен отговор. Тестовете върху хора започнаха в края на миналия месец, след като показаха добър резултат върху животни през февруари.

Междувременно учител сподели в социалните медии снимка на 5-годишната си доведана дъщеря от реанимация, за да призове да не се отварят английските училища от юни. Пиър Робъртс разказа, че малката Скарлет се бори за живота си, след като преди пет седмици е победила коронавируса, който хванала в клас преди да бъдат наложени мерките срещу епидемията в края на март.

Сега тя страда от болестта на Кавазаки, като лекарите ѝ дават около 20% шанс да оцелее. По-рано бе съобщено, че 8-месечно бебе е починало от подобно тежко вътрешно възпаление, а общо около 230 деца в Европа страдат от него. Първите проучвания в Англия показват, че тази нова болест, поразяваща малчуганите, е свързана с COVID-19 и зависи от някои кръвни компоненти. Световната здравна организация обаче твърди, че няма доказателства да е последица от епидемията.

Въпреки това британските медици смятат да използват информацията за кръвните маркери, открити у тежкоболните до момента деца, за да насочват по-бързо към болнично лечение други малчугани, които ги имат. Така се надяват да предотвратят навреме влошаване на състоянието им при заразяване с COVID-19, за който се смяташе досега, че минава леко при децата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cov4o

    7 1 Отговор
    Дали ще има ваксина до следващите избори за вируса BOKOVID-09? :)
  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    11 2 Отговор
    Ама разбира се.
    Дори излезе и рецептата на ваксината:
    Дезинфектант по възможност мр.Пропър и таблетка разтворим витамин С...портАкал.
    В момента се тества в/у жълтия вселенски мозък на фащ защото на него и без това няма какво да му стане от страничните ефекти.
  • 3 Биоинжинера

    11 1 Отговор
    И изведнъж точно ингилизите открили ваксина, същите ингилизи които нямат доктори обаче имат достатъчно научен ресурс ! Силно ме съмнява че сега са я разработили.

    Коментиран от #10

  • 4 Абсурдистанска реалност.

    9 1 Отговор
    Ако някой си мисли да направи ваксина
    на две-на три и още септември да я напраска на хората в световен мащаб със закон....е няма да стане.
    50лв.в джоба на лекаря и в картона ми ще пише,че съм ваксиниран с криптонит.

    Коментиран от #7

  • 5 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    5 1 Отговор
    Ваксината на Оксфорт готова до септември какво съвпадение само то и на мен до септември ще ми цъфнат налъмите.
  • 6 Гей Билтс

    0 4 Отговор
    Ще ваксинираме целия свят, а който не иска ще бъде изхвърлен от общността, или насилен принудително.

    Коментиран от #11

  • 7 Гей Билтс

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Абсурдистанска реалност.":

    Ми невидима татуировка, откъде ще си вземеш бре. А като влезеш в магазина и си без чип ще пищи и малките деца ще те сочат като прокажен. Няма мърдане, спукана ти е работата. Ваксината -> чипа -> Казана.

    Коментиран от #13

  • 8 Николай

    4 2 Отговор
    "модифициран, така че да изглежда достатъчно като коронавируса, но да е безопасен" хахахаха! Това като го прочетох и ахнах ! Вместо да опитват ваксина върху коронавируса те изпробват върху нещо подобно но не точно. само гръмки заглавия и никакава полза. тая ваксина сигурно я правят в лабораторията в Солзбъри и я смесват с тамошен новичок
  • 9 Бачо Киро

    10 2 Отговор
    В рамките на 7-8 месеца от разработка до масово имунизиране? Кой идиот би си сложил такава ваксина?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха ха ха ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гей Билтс":

    Пий лекарства и преди да ръсиш мозък поне слагай табела ВНИМАНИЕ ХЛЪЗГАВО !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.