Last news in Fakti

19 Май, 2020 21:30 2 858 11

Тръмп отново пренебрегна медицинските експерти

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ковид-19-
  • коронавирус

В по-широк план това потвърждава един главен порок в подхода на милиардера към пандемията

Тръмп отново пренебрегна медицинските експерти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изненадващото твърдение на президента на САЩ Доналд Тръмп че взема превантивно срещу COVID-19 спорното лекарство хидроксихлорокин днес е в центъра на вниманието на американските медии.

След като припомня заключението на медицинските експерти, че този отдавна познат медикамент може да има полза само при определени пациенти и то в болнични условия, за да се следи състоянието им, вестник "Вашингтон пост" предупреждава, че снощните думи на Тръмп могат да предизвикат каскада от отрицателни ефекти и да застрашат не само здравето, но дори и живота на доверчивите американски пациенти, вземащи пример от лидера на своята страна, предава БТА.

Разбира се, склонността на Тръмп към фалшиви твърдения е добре документирана, отбелязва вестникът в анализа си. Това негово съобщение следва познат начин, по който Тръмп обича да използва моментни хрумвания като риторични аргументи. Така и в този случай, Тръмп се позова на неназовани лекари, които според него предписвали въпросното лекарство, след което хвърля бомбата - ето, виждате ли, и аз го вземам, и се чувствам добре.

Как можеш да оспорваш това? Тръмп е здрав и е свободен от коронавируса, така че как може някой да твърди, че лекарството е опасно или неефикасно, пише вестникът не без ирония. Но един от ефектите на неговото твърдение е почти сигурен: привържениците на Тръмп ще смятат приемането на хидроксихлорокин за безвреден начин за потенциално предпазване от опасна болест. Много от тях ще се юрнат да го търсят и да го приемат - и дано да избегнат негативните му ефекти. Тук вестникът припомня, друго неотдавнашно анекдотично твърдение на президента, което накара някои американци да пият силно дезинфекционна течност с всички рискове за живота им. Според "Вашингтон пост" това може да бъде определено като заговор за убийство.

В по-широк план това потвърждава един главен порок в подхода на Тръмп към пандемията. Макар формално да приема съветите на медицинските експерти, той систематично подкопава тези съвети, като натиска за бърза отмяна на мерките срещу разпространението на вируса и пренебрегва нуждата от носене на маска на публични места.

Това е пореден пример, с който Тръмп обича да демонстрира, че "знае по-добре от експертите" - послание, което намери широк отзвук сред много от неговите поддръжници през 2016 г., но което става много по-рисково в сегашните условия. Защото неговото твърдение - макар и само като елемент от риторичен спор, че взема това лекарство, може да накара много хора да последват примера му, вземайки думите му за чиста монета, с което да изложат живота си на риск.

Освен това, по този начин може да се стигне до дефицит на това лекарство за пациенти, които разчитат на него за лечение на други болести. А пък тези, които го взимат с надеждата, че то ги предпазва от COVID-19, може да им даде лъжливо усещане за сигурност и да ги подтикне към поведение, което да увеличи риска от разпространение на заразата, посочва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TrumPiviros

    6 1 Отговор
    Чичо Дони да не предозираш с хидроксихлорохин? :D
  • 2 Имаме

    3 2 Отговор
    Си Го Същия
  • 3 Имаме

    2 3 Отговор
    Си Го Същия ГМР
  • 4 Бат Бойко

    10 1 Отговор
    Аз се лекувам с филии с мас.

    Коментиран от #11

  • 5 Asdfg

    12 1 Отговор
    Този наистина е УНИКАТ!
  • 6 El capon

    7 6 Отговор
    Това което короната на успее да свърши Бай Дончо, ше довърши !
  • 7 Тези като него

    6 2 Отговор
    И пикня да пият пак ще са добре.Някой президент да е гушнал букета от коронагата вируса.
  • 8 Баи

    5 1 Отговор
    Да пият повече - дезинфектанти
  • 9 Д. Петров

    1 1 Отговор
    Пич!
  • 10 прост народ слаба държава

    4 0 Отговор
    Явно там са още на принципа на стадото. Каквото каже водача на стадото другите му подражават.Ако перчема каже че и радиацията е полезна , нищо чудно да запалят атома.
  • 11 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко":

    ТИ ЛЕКУВАШ БИЗНЕСА ПО ЧЕРНООРИЕТО С ФЕКАЛИИ.