19 Май, 2020 09:45 3 332 1

В Силезия говорят за "полски Ухан"

  • дойче веле-
  • силезия-
  • полша-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • полски ухан-
  • ухан-
  • миньори

Най-застрашени са миньорите

В Силезия говорят за "полски Ухан" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Заразените с коронавирус в цяла Полша са общо около 18 000. Близо 5000 от тях са регистрирани в областта Силезия. От тях около 1000 са миньори. И броят на инфекциите в този регион продължава да нараства.

Две трети от всички заразени са в Силезия

В момента две трети от всички новозаразени в страната са именно от областта Силезия. Междувременно тя вече е наричана "полският Ухан" - включително и защото правителството възнамеряваше, по информация на медиите в страната, да наложи блокада на целия регион, както китайските власти постъпиха с Ухан. Варшава отрича да е имала подобни намерения. Факт е, обаче, че заради тревожното увеличаване на случаите на коронавирус в три от всичките 30 мини в Горна Силезия добивът на въглища временно е преустановен.

Пред портала money.pl един от миньорите се възмущава от решението за спиране на производството: "Мината не е магазин. Затвориш ли я веднъж, след това не можеш да я отвориш. След 3-4 дни, през които не се работи в мината, в нея може да избухне пожар. Процесът е непрекъснат и постоянно трябва да се изпомпва водата. Не може работата да спира", уверява той. Същевременно обаче миньорът признава, че в мината изобщо не е възможно да се спазва дистанция от 2 метра.

В неговата мина има два асансьора, които превозват между 48 и 120 работници наведнъж. Пътуването продължава поне минута и половина, а през това време миньорите са плътно един до друг. Заради коронавируса сега в асансьорите се качват два пъти по-малко хора. Съкратено е и работното време на смените. В мините се работи 4 дни в седмицата, а заплатите на миньорите са намалели с 20 процента.

180 000 души работят във въгледобивната промишленост

Полската енергетика е силно зависима от въглищата - 80% от енергийното производство в страната е на въглища. В минния бранш са заети общо 180 000 души. 90 000 от тях работят под земята. От години добивът на въглища систематично намалява, съкращават се работни места. Ограниченията заради сегашната пандемия дават повод за спекулации, че този курс ще продължи.

Настроенията в бранша могат да се отразят на резултатите от президентските избори в Полша. Затова настоящият президент и кандидат за следващ мандат от "Право и справедливост" Анджей Дуда полага усилия да се хареса на миньорите. В Туитър той написа следното: "Тези дни всички сме от Силезия. Заедно ние ще победим пандемията".

Междувременно полското правителство реши, че през следващите две седмици масово ще бъдат тествани миньори. Дотук в Силезия са тествани около 15 000. Заместник-кметът на миньорския град Руда Слашка Кжищоф Майер смята, че мерките са закъснели. "Ако още от самото начало бяха провеждани повече тестове, както в една Германия например, сега положението в Силезия нямаше да е толкова тежко", казва той за ДВ.

Автор: Моника Сирадцка


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Томи

    0 1 Отговор
    Правителството на Полша полага особени грижи за миньорските райони, които сега са под удара на пандемията. Цяло щастие е, че партията Право и справедливост на Ярослав Качински работи за поляците, а не за чужди интереси. Всичко друго е фейк.