19 Май, 2020 13:07 10 195 18

"Източноевропейците търпят много. Но това вече е свинщина"

  • гастербайтер-
  • германия-
  • източна европа-
  • работници-
  • икономика

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател

"Източноевропейците търпят много. Но това вече е свинщина" - 1
Снимка: Shutterstock

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание.


Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро.

Да спиш до пречиствателна станция

Към фирма "Ритер" към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата от коронавирус, останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето. "Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твъре малко", казва тя пред местния вестник "Генерал Анцайгер". И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака. Оплакват се, че помещенията са неотоплени, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розали Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени.

"Генерал Анцайгер" разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма "Ритер" съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

"Представете си какво трябва да се е случило"

От месец март фирма "Ритер" се намира в процедура по нестъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира "Генерал Анцайгер". Главният редактор Хелге Матисен пише следното: "Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина."

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. "Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега корона-кризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    6 35 Отговор
    Отново лъжи на кубик
  • 2 Отиват

    44 0 Отговор
    чрез под под под.....изпърнители , които изяждат тлъстия пай , а им дават трохите - техни сънародници !
  • 3 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    62 0 Отговор
    Германците много добре знаят какво се случва с всички гастерарбайтери в Германия но не им пука просто така е по добре за самите тях и когато някой път се стигне до такива масови протести тогава те почват да се правят на загриженни и след няколко дена всичко тръгва по старому.

    Коментиран от #9

  • 4 Гост

    30 27 Отговор
    Затова не съм работил извън България. Който няма самоуважение да заминава.
  • 5 Дърт германец

    47 1 Отговор
    Старите номера които прилагаха на тбурските гастарбайтери през 80- те на миналия век. Уж европейски съюз....бла бла.Гюнтер Валраф им извади кирливите ризи на показ, но нищо не се е променило.

    Коментиран от #8

  • 6 NikNay

    39 4 Отговор
    То и нашите неграмотни цигани и турци ги ебават по строежите в Германия ...
  • 7 РЪМПЕЗИ

    12 18 Отговор
    НЕЗНАМ..ИМАМ ПОЗНАТ КОЙТО 10 ГОДИНИ ВЕЧЕ РАБОТИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО В ГЕРМАНИЯ...НЕ СЪМ ГО ЧУЛ ДА СЕ ОПЛАКВА...ДАЖЕ СЕ ХВАЛИ, ЧЕ ДОБРИ ПАРИ ВЗЕМАЛ...

    Коментиран от #10

  • 8 NikNay

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дърт германец":

    Мислиш ли че някой тук знае кой е Гюнтер Валентин и дали въобще са чели нещо от него ?
  • 9 Факт

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Германците нямат никакви договорни отношения с работниците , които имат трудови договори само с фирмата , която ги е наела в държавите им , а тя от своя страна има договор с немската фирма , за която работят ! Така , че техните хора им прибират парите от заработеното!

    Коментиран от #15

  • 10 NikNay

    11 12 Отговор

    До коментар #7 от "РЪМПЕЗИ":

    Винаги ти слагам минуси без да те чета защото не обичам да ми се крещи. . . . .
  • 11 Наблюдател

    4 9 Отговор
    Все някой трябва да върши и тази работа.

    Коментиран от #12

  • 12 NikNay

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Меркел вкара над милион талибани и вместо да ги изкара на полето продължава да ги храни за сметка на работещите, има професионални безработни , има и панди змии. Трябва само правилно да се използват ресурсите . . .
  • 13 Шекспир

    20 6 Отговор
    Що не си ходят.Куфара буса/самолета и чао.Не ги разбирам такива хора.Не става дума само за Германия а за навсякъде.Работят прегърбени и мрънкат.Щом не ти харесва си заминавай
  • 14 А вие какво искате

    20 4 Отговор
    Да не би да си мислехте, че ни приемат в съюза за да могат германците да идват в България да гастарбатерстват? Всеки да си знае мястото.
  • 15 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Знам им много добре кирливите ризи на германците работил съм 7години в Германия без трудов договор знам немски перфектно но съм работил с гевербе към един сърбин който пък работеше за немска фирма. Работих гипсокартон към тоя сърбин само държавни поръчки детски градини, училища,болници и други такива. Сърбинът се имаше с главният инвеститор немец и правеха далавери по обектите а и ние намазвахме по цели дни дори и седмици сме се разхождали по обекта без да пипнем нищо но плащането на час си вървеше даже сърбинът ни плащаше от 6,30 сутринта след като сме излезли от квартирата за работа до 17,00 отделно си имамхме голям служебен бус с който ходихме след работа на частно даже и през работно време ако е по близо частното до обекта а всички матеряли и консумативи си вземхме наи спокойно от обектите в Германия за матеряли нямаше проблем и така вземахме хубави пари но всичкото това на черно а ако си на договор към фирма няма как да стане.
  • 16 Ежко

    22 2 Отговор
    Уж имаме съдебна система, а България все е осъждана в Страсбург и сметката се плаща от " богатия" българин.
  • 17 незнайко

    1 8 Отговор
    НИКОЙ НАСИЛА НЕ ГИ Е КАРАЛ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ПРИ КАПИТАЛИСТИТЕ !!!
  • 18 Николай,

    6 0 Отговор
    Немотията кара Българите да ходят да работят извън България. ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ОТДАВНА МИНАХА 500 000,АКО НЕ СИ ТАКЪВ, ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ ЗА НИЩО, ДЕЦА, ХРАНА, ТОК, ВОДА, УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦАТА, ЗА КОЕ ПО НАПРЕД, НЕМОТИЯТА ИЗГОНИ Българите отБългария!!!