Last news in Fakti

19 Май, 2020 13:49 1 722 3

10 000 ученици отпаднаха от образованието заради пандемията

  • чехия-
  • училище-
  • ученици-
  • пандемия-
  • ковид-19

Според данни на Чешкия училищен инспекторат най-отдалечените местности в страната показват най-много отсъстващи

10 000 ученици отпаднаха от образованието заради пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Почти десет хиляди чешки ученици буквално отпаднаха от образователната система заради пандемията, пише чешкият сървър lidovky.cz. Техните основни или средни училища все още не са се свързали с тях, макар да са се опитвали да го направят.

Това не са само деца, които нямат интернет връзка у дома. Училищата са им предложили алтернативи за предаване на информация и преподаване на съдържание, но въпреки това нито учениците, нито техните родители са им отговорили.

Според данни на Чешкия училищен инспекторат най-отдалечените местности в страната показват най-много отсъстващи. Те традиционно включват части от регионите Усти над Лабем или Карлови Вари. Според последното международно проучване на PISA, местните ученици изостават от връстниците си в Прага и Централния бохемски регион до две учебни години.

По-голямата част са ученици от семейства с по-сложно социално-икономическо положение. Изненадващо в тази група попадат и много случаи от покрайнините на Прага.

Според експерти и без това много отворените „социални ножици“ ще се отворят още повече след пандемията и ще бъде почти невъзможно да се уеднакви нивото на чешкото образование в обозримо бъдеще.

Липсата на традиционно училище има и друго отрицателно измерение: увеличаване на рисковото поведение и тормоза. „Според настоящото теренно проучване случаите на самонараняване, кибертормоз и секс се увеличават. Някои деца са склонни да се заключат в онлайн света и развиват пристрастяване към него. Наблюдаваме по-голяма консумация на пристрастяващи вещества, особено алкохол, цигари и марихуана. Въпреки че все още нямаме твърди данни, вече можем да кажем от опит, че увеличението е видимо", твърди пред сървъра Lidovky.cz Ярмила Ведралова, директор на Департамента по политиката в областта на наркотиците в правителствената служба.

Според нея това е следствие от факта, че някои деца възприемат закриването на училищата през март повече като празници и вместо да се обучават „дистанционно“ се събират в паркове, където рискът да употребят пристрастяващи вещества е по-голям.

Според Ведралова проблемите няма да изчезнат с края на пандемията, напротив, съществува риск с увеличаването на стреса да се задълбочат безсилието и икономическите последици от кризата. Според нея най-рисковите училища са разположени в изключени местности, където икономическото положение на семействата не е благоприятно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инквизицията

    2 0 Отговор
    Даскали, медици и военни, ересът на нашето време.
  • 2 А в България

    1 0 Отговор
    Тук отпаднаха всички. И министъра на образованието отпадна. На никой не е нужен. Има там един НОШ, той учи всички. За съжаление на неграмотност. Може поне с един месец да удължат учебния срок. Но реално да се учи, а не виртуално. Но на кой му дреме. И уж мислят за децата. Пародия на народ.
  • 3 Е,чакайте чужди инвестиции,защото има

    0 0 Отговор
    образовани,възпитани и дисциплинирани граждани.