Last news in Fakti

19 Май, 2020 12:41 1 969 12

Пандемията от коронавирус ще струва на света 8,8 трилиона долара

  • пандемия-
  • ковид-19-
  • икономика-
  • рецесия

Ако мерките за защита срещу разпространението на вируса продължат три месеца, „сметката“ щеше да бъде много по-ниска - около 2 трилиона долара

Пандемията от коронавирус ще струва на света 8,8 трилиона долара - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията е огромен удар за световната икономика. Икономистите бавно започват да натрупват щетите и да изчисляват колко всъщност ще струва на света COVID-19. Азиатската банка за развитие оценява „сметката“ на 8,8 трилиона долара, пише чешкият информационен сайт idnes.cz.

"Този нов анализ предоставя широк поглед върху значението на влиянието на COVID-19 върху световната икономика" коментира главният икономист на Азиатската банка Ясуюки Саваду пред BBC. Според него е важно правителствата по света да се намесят в борбата срещу последствията от пандемията.

Ако мерките за защита срещу разпространението на вируса продължат три месеца, „сметката“ за пандемията щеше да бъде много по-ниска - около 2 трилиона долара, информира Deutsche Welle. При сценарий за продължителност на пандемията от 6 месеца оценките са за 8,8 трилиона долара.

Според Саваду очакваното въздействие на пандемията може да бъде подценено. По думите му анализът не включва например проблеми, които могат да бъдат причинени в образованието поради текущия неуспех в преподаването. Банката също така заявява, че е важно да не се пренебрегва възможността за мащабна и изключително тежка финансова криза.

Важно е също как ще изглеждат отделните пазари на труда. В САЩ например почти една четвърт от хората в трудоспособна възраст вече получават обезщетения за безработица - увеличение с три милиона само през последната седмица. Около една пета от американците загубиха работата си директно в COVID-19.

Китайската икономика също беше силно засегната. Според изчисленията местният БВП ще нарасне само с около 2%. Това е така поне от 90-те години. Освен това развиващите се страни, които често са част от веригата за доставки на китайски фабрики, също ще имат проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бис

    2 2 Отговор
    и кво
  • 2 и те така

    3 3 Отговор
    На Ганьо се падат да плати по около 3000лв и комисионна на гербаджиите.
  • 3 Президентът на Танзания

    3 0 Отговор
    Пак се благодарете, че не са посегнали още на покупателната способност на кухото левче.
  • 4 чукундура

    2 5 Отговор
    Как мечтая да дойде времето, когато долара беше 3 000 лева, а един хляб струваше 1 000 лева, а заплата цели 20 долара.

    Коментиран от #5

  • 5 Иде Виденов ден

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "чукундура":

    Скоро, синко мой, имай търпение.
  • 6 ЕвроЗона

    2 1 Отговор
    То това са само апартаментите в Барселона бе! Нещо не Ви е вярна цифрата.
  • 7 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    7 1 Отговор
    Ние платихме за рисунки на самолети, това няма да ни уплаши, ще платим и него!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Аха

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ПОБОЙко ПОБОЙрисов":

    Ние сме платили, теглихме поредния заем, който ще го изплащат внуците ни
  • 9 Ей Жалкари!!!!!

    6 1 Отговор
    НА КОГО ЩЕ СТРУВА?????????????????????????????? Аз тоеа което виждам, ЯДАТ го Големия!! И ще продължават да го ЯДАТ САМО БЕДНИТЕ!!!!!!!!! Това никой не ви го казва, ЧЕ ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ СМЕТКАТА.
  • 10 Kjl

    2 0 Отговор
    Само 9 трилиона?? Та те само ФЕД ще напляскат поне 6 за половин година.
  • 11 Опомнете се безумци

    2 0 Отговор
    А колко пластмасови боклуци (дезинфектанти, маски, ръкавици лабораторен и медицински материал) се генерира заради т.нар. пандемия!!! И без това планетата е изтровена от боклуци!!! Океаните са задушени в пластмаса, въздухът е изтровен от горенето на отпадъци!!! Спрете веднага с това безумие, СПРЕТЕ!!! Антихристи и богоборци, чийто заповеди (Каменният монумент в Джорджия), твърдят, че хората трябва да са в определен брой, за да се се "остави място за природата", КАКВО ПРАВИТЕ?!?!?!?! Вие всъщност мразите хората и природата и в безумството си ги противопоставяте!!! Нека Бог ви смъмри, безумци, защото Той е благосклонен към този, който искрено се кае и поправя и изобличава тези, които обича!!! Нека любовта победи, както винаги!!!
  • 12 ФЕД

    2 0 Отговор
    Няма проблем има много $ . Продалжаваме да даряваме по 13000 $ на всеки лекар вписал COVID 19 в смъртния акт