Last news in Fakti

19 Май, 2020 15:33 2 341 5

Изследване: Лятото надали ще спре пандемията

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • карантина

Климатът и по-специално влагата имат своята роля в разпространението на другите коронавируси и на грипа

Изследване: Лятото надали ще спре пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лятното затопляне няма само по себе си да спаси северното полукълбо от пандемията от Ковид-19, предаде АФП, позовавайки се специалисти от университета Принстън.

Изследването е публикувано в сп. "Сайънс", съобщава БТА.

Статистически изследвания от предишните месеци установиха лека връзка между климата и епидемията - колкото по-топло и влажно е времето, толкова по-малко се разпространява коронавирусът. Тези изчисления обаче са предварителни и не е известно дали има биологична връзка между Sars-Cov-2, вирусът, който причинява Ковид-19, и климата.

Моделите, публикувани в сп. "Сайънс", не противоречат на такава връзка, но я определят като пренебрежима засега.

"Предвиждаме, че по-топлият и влажен климат не забавя вируса в началните етапи на пандемията" - обясни ръководителят на изследването Рейчъл Бейкър.

Климатът и по-специално влагата има своята роля в разпространението на другите коронавируси и на грипа. Този фактор обаче е ограничен по отношение на друг, който е много по-значим с сегашната пандемия - малкия колективен имунинет срещу Sars-Cov-2. Това означава, че хората за инфектиране са достатъчно за бързо настъпване на вируса.

"Вирусът ще се разпространява бързо независимо от климатичните условия" - добави Рейчъл Бейкър.

При липса на мерки за контрол или на ваксина, вирусът ще зарази прогресивно по-голяма част от населението. Чак след това може да стане сезонен.

Екипът е направил модели за Sars-Cov-2 на базата на наблюдаваното при грипния вирус и на два известни коронавируса при хората, причиняващи хрема. Специалистите са симулирали какво ще се случи в различни райони по света при различна температура и влажност.
"Резултатите ни показват, че тропическите райони и тези с умерен климат трябва да се подготвят за тежки епидемии, както и че летните температури няма да ограничат разпространението на инфекцията" - е заключението на учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 2222

    4 2 Отговор
    Каква пандемия?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дон Чико

    2 1 Отговор
    Какви пандемии ви гонят? Лятото няма грип. Къде е тоя грип?
  • 5 Баш Батка

    0 1 Отговор
    Ще кажа как е от плажа. По-добре да карантинират корумпираната сган в софийския.