Last news in Fakti

20 Май, 2020 08:18 1 739 7

Близо 113 000 души са се възстановили от Covid-19 в Турция

  • турция-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган-
  • пандемия-
  • истанбул

15 от най-големите градове, включително Истанбул, Анкара и Измир, посрещнаха националния празник под забрана за излизане на улицата

Близо 113 000 души са се възстановили от Covid-19 в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Добри новини в борбата с коронавируса ознаменуваха днешния национален празник в Турция. Днес битката с коронавируса загубиха 28 души, което е най-ниското ниво от 29 март насам. Активните случаи в страната са под 35 000.

Оздравелите са почти 113 000 души и се наблюдава снижаване на стойностите по всички параметри, сред които брой на заразените, интубираните и на пациентите в интензивни отделения. Днес новите заразени са 1022, излекуваните са 1318 души. Общият брой на смъртните случаи от Covid-19 в Турция до момента е 4199 души.

Турция навлиза в кривата на „приземяване“, коментира известният учен и член на научния съвет по коронавируса към здравното министерство проф. Тевфик Йозлю в телевизионно интервю.

15 от най-големите градове, включително Истанбул, Анкара и Измир, посрещнаха днешния национален празник под забрана за излизане на улицата. На 19 май се отбелязва денят в памет на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, на младежта и спорта. На тази дата през 1919 г. Мустафа Кемал паша пристига на борда на кораба „Бандърма“ от окупирания от Антантата Истанбул в Самсун, за да поведе борбата срещу победителите от Първата световна война. Множество хора във всички провинции излязоха на балконите си точно в 19:19 часа, за да изпеят националния химн.

Дистанционното обучение в турските училища ще продължи до 19 юни, съобщи по-рано от министерството на образованието. Ведомството конкретизира съобщеното в обръщение вчера привечер на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че до края на тази учебна година няма да се провеждат присъствени занятия.

Турската лира повиши стойността си спрямо долара и днес достигна до нива от 6,75 лири за долар, след като на 15 май тя спадна до исторически рекорд и на моменти се търгуваше при курс 7,25 турски лири за американската валута.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV CovcheV

    7 3 Отговор
    Ето какви мерки вземат в Турция не виждам какво страшно има в наще?! :)

    Коментиран от #2

  • 2 ?????

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "CoV CovcheV":

    Нямаме техните болници.
  • 3 джаба

    14 5 Отговор
    така е когато имаш здрава здравна система и медицина на световно ниво а ние по излекувани сме рамо до рамо с -ДЖИБУТИ,НИГЕРИЯ, КЕНИЯ И ДРУГИ ИЗПАДНАЛИ СТРАНИ
  • 4 Така е

    11 4 Отговор
    Турската здравна система и лекари са много добри. Имат съвременни болници със съвременно оборудване. И нашите лекари са добри, но болниците и оборудването са много зле. Ако не беше ни построил болници другарят Живков, къде ли щяхме да се лекуваме

    Коментиран от #5

  • 5 Добрия доктор Борисов

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    По магистралите.
  • 6 БСП София

    1 2 Отговор
    Тия пък, заради една настинка, затвориха цялата страна!
  • 7 ТУРЧИНА 90

    1 1 Отговор
    Турция на пет морета бой по ганювеца и е.....не на ганювицата.....