Last news in Fakti

20 Май, 2020 13:23 6 141 20

Криза! Месото в САЩ свърши

  • сащ-
  • месо-
  • барбекю

Стотици хиляди местни селски стопанства са изправени пред криза, защото няма кой да обработи продукцията им

Криза! Месото в САЩ свърши - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските магазини и ресторанти за бързо хранене се борят с недостига на месо заради пандемията. Някои дори са елиминирали типичните бургери от менюто, пише чешкият сайт lidovky.cz.

От друга страна, стотици хиляди местни селски стопанства са изправени пред криза, защото няма кой да обработи месото им. Причина са затворените месокомбинати, в които се е появила болестта COVID-19.

Фермер в американския щат Минесота запечата всички отвори в плевнята, след което обезвъздуши въглеродния диоксид в пространство, пълно с прасета. Друг фермер на свине за клане ги отрови в херметически камион, а всички останали застреля в главата. По този трагичен начин пандемията засегна животновъдните ферми в Средния Запад на САЩ, пише изданието.

За големите фермери, които обикновено изпращат живите животни в кланица, сега остава неизбежното задължение да ги отърве от живота, защото няма кой да го направи. От средата на април големи месопреработвателни и опаковъчни предприятия в Щатите се затварят заради заразени с COVID-19 работници. За фермерите животните се превръщат във финансова тежест. Само в Минесота от миналия месец във фермите са убити около 90 000 свине. В съседна Айова, най-големият американски производител на свинско месо, властите изчислиха, че през следващите 6 седмици излишъкът ще достигне около 600 000 говеда за клане.

Прасетата и говедата не са единствените жертви коронавирусната криза. В Делауеър и Мериленд, например, птицевъдите само за последния месец са убили близо два милиона птици. Птицеферма в Минесота пък отрови 61 000.

При нормални обстоятелства американските селски стопани се грижат за прасетата около 6 месеца, докато индивидите достигнат около 130 килограма. Такава тежест представлява приблизителната граница за търговско клане. С по-нататъшното угояване свинете стават непродаваеми.

Освен значителни икономически загуби, изхабяването на живота на селскостопанските животни води предимно до психологическа вреда за тези, които участват в цялата индустрия. "Икономическите щети ще бъдат големи, но емоционалните ефекти ще имат много по-дълги последствия", казва земеделският анализатор Стив Майер. „Това е абсолютно против нашата природа, естествено е да им дадем най-добрия възможен живот“, обяснява той. Говори се, че този горчив опит може дори да промени основите на типичното земеделие в американската провинция.

"Земеделските производители дори не могат да завършат изречение, когато трябва да говорят какво трябва да правят", споделя Грег Бурбум, наследил от родителите си свинеферма в Минесота. Над хиляда прасета са останали във фермата на Грег. Той обаче е решил да изчака с радикалната стъпка и се опитва да намери изход за животните, макар повторното отваряне на кланиците да не се вижда все още.

Пример е и Шейн Одегаард от ферма в Южна Дакота, който разбра за трудната ситуация веднага след затварянето на кланицата и веднага започна работа с диетолог. Прасетата му са получили нова диета, която не съдържа ненужни протеини и мазнини. Засега поддържа теглото на животните нормално.

Въпреки че Одегаард вече има излишък, иска да спечели време с този план, докато кланиците отново се отворят. „Въпросът е колко дълго можем да го запазим, без да прибягваме до евтаназия“, каза Одегаард. Други фермери също отопляват хамбарите си и хранят животните с нискокалорична храна, за да избегнат убийствата.

И докато тонове месо се губят, магазините и ресторантите в САЩ започват да се борят с него. Например най-голямата американска верига супермаркети Kroger беше принудена да определи ограничения за закупуването на смляно говеждо и свинско месо поради трудности с доставките. И не е сама. В магазините на Costco клиентите могат да закупят само три парчета от всяко пакетирано месо. Някои американски ресторанти за бързи храни дори са спрели да предлагат бургери. Например популярната "Венди" изключи това национално ястие от менюто на повече от сто клона.

Белият дом вече започна да се занимава с проблема. По искане на сенаторите на най-засегнатите щати миналия месец Министерството на земеделието на САЩ получи повече правомощия в опит да възстанови работата на месопреработвателните и опаковъчните предприятия. Правителството също обяви планове да инвестира 100 милиона долара в излишък от месо на месец. Излишъците обаче едва ли ще бъдат предотвратени, дори ако някои фабрики се отворят в близко бъдеще,пише lidovky.cz.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-добър политик е Коста копейката

    16 5 Отговор
    Първо чумата сега ковид-а края на света е се по-близо

    Коментиран от #10

  • 2 COVID1984

    18 8 Отговор
    В Краварника няма как месото да свърши. Просто трябва да научат робите да нагъват Beyond Meat ГМО соя плант "месо". И нас ни чака същата диета, водеща до деменция.

    Коментиран от #12

  • 3 Има

    16 3 Отговор
    царевица и боб ! И пръдни !
  • 4 Могат

    15 1 Отговор
    да изнесат живи свине в Китай с параходите. Китай е най голямия пазар на свинско, а миналата година унищожиха няколко милиона свине заради африканската чума
  • 5 Marina Abramović

    18 3 Отговор
    Край, легализираха канибализма хамериканските сатаняги.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 хахахахаха

    1 4 Отговор
    Аз не знам,що пишете щуротии...Шошорчета...Който от силните мъже,каквито са президентите и на Русия и на Щатите и на Турция,и други,да не са с вас и им ядете гУУУмнаШъ като за последно.
  • 7 mediator37

    7 0 Отговор
    При нас не се стигна до това положение. Налага се изводът, че в някои отношения сме по-добре от САЩ.
    Макар, че не късно да се о-ерем. Но поне до тук сме по-добре.
  • 8 веселяк

    15 0 Отговор
    Ние няма какво да колим, стреляме и задушаваме! А, останаха едни 240 бройки за зануляване!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Marina Abramović":

    `що канибалските месокомбинати не ги ли лови вирусът???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 куку руку ку

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "COVID1984":

    Само дето нашите животни ги избиха онези от Безкрупулната Арогантна Бясна Хунта (бабх), а там самите фермери.
    Сега и на тиквоний зет му ще остане без работа, защото няма да може да вкара старото месо от американският резерв. Американците сами ще си го изядат.
  • 13 Дамммммм

    14 0 Отговор
    Тук преди дни писах,че в щата Илинойс и Мичиган имаше бунт на гладните-не ми повярвахте...Полицаите тогава убиха четерима протестиращи-пак не ми повярвахте...Еми четете сега....
  • 14 и там ги мързи да работят

    11 1 Отговор
    То в обора сапун няма камоли месо . Да ядат боб и леща . И сланина с лук.
  • 15 Чочо

    13 0 Отговор
    Дайте месото към България ние умеем сами да го обработваме! Тук умориха добитъка и сега няма какво да обработваме.
  • 16 Тъпия

    15 1 Отговор
    Тъкмо малко ще по отслабне затлъстялата им мазна нация. ХА ХА ХА.
  • 17 Бойко Борисов

    1 0 Отговор
    Юдейте и без това са вегатарянци
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 незнайко

    2 0 Отговор
    Всичко това е предвидено, за сметка на обикновените ХОРА !!! Връщане към стария начин на живот няма да има !!! Ще има живот под стриктно УПРАВЛЕНИЕ !!! Всички фантастични филми са в тази насока !!!
  • 20 Николай

    0 0 Отговор
    Горките Американци гладни умряха, живи да ги оплачеш.