Last news in Fakti

20 Май, 2020 13:45 3 652 8

НАТО: Границата между мира и войната е размита

  • нато-
  • война-
  • мир-
  • русия-
  • коронавирус-
  • доклад-
  • хибридна война-
  • дезинформация

Появата на новото заболяване е допринесло за разпространението на дезинформация

НАТО: Границата между мира и войната е размита - 1
Снимка: Shutterstock

Невидимите и хибридните заплахи са в основата на конфликтите от "сивата зона", където очертанията между войната и мира са все по-неясни и където сблъсъкът може да се превърне в постоянен. Това се посочва в анализ, представен от НАТО и посветен на пандемията от COVID-19.

Отбелязва се, че появата на новото заболяване е допринесло за разпространението на дезинформация, както и до прекомерен информационен поток (инфодемия). Посочва се, че целта на дезинформацията и в този случай е насаждане на недоверие към държавните власти и възможностите им да се справят с кризата, предаде Новини.бг.

При войната винаги има край, докато дезинформационните действия и кибератаките, насочени към дестабилизация и объркване, може да бъдат безкрайни. В "сивата зона" действията са извън рамките на откритата проява на насилие, но включват постигането на психологически цели и затрудняването на законодателния процес. Липсата на доверие във властите води до самостоятелни решения за постигане на сигурност - единични или в групи, основани на невярна информация. Способността за отговор при подобни кризи изисква предвидимост на общественото поведение, се допълва в анализа.

Посочва се, че светът е бил най-неподготвен за криза като тази с COVID-19, където заплахата е невидима, ролята на обществото и съобразяването му с налаганите мерки е ключова, а решението не може да се постигне с военни средства. Пандемията е заплаха за сигурността, но не може да се приравнява с война или с военно предизвикателство, пише авторът Гунхилд Хугенсен, преподавател по международни отношения в университета в Тромсьо, Норвегия.

Според нея дезинформацията цели да политизира кризата и да предизвика реакция в обществени групи, от която може да настъпи дестабилизация. Тя добавя, че когато обществото не вярва на властите, възможностите за противодействие на кризата са ограничени. Откритите демократични общества са изключително уязвими за крайни политически възгледи и за дезинформация, отбелязва авторът. Необходимо е да се отчита възможността гражданите с волни и несъзнателни действия да задълбочават кризата, независимо дали е причинена умишлено или е свързана с природно бедствие. Взаимодействието между военните и гражданските структури следва да бъде подобрено. Нужно е обществото да бъде по-образовано, медиите да бъдат независими, а информацията да осигурява прозрачност, добавя Хугенсен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .........

    10 1 Отговор
    Из "помиите на ЕС"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    ПРЕЗ 1976Г. ИЗБЯГАЛИ ЧИЛИЙЦИ МИ РАЗКАЗАХА ,ЧЕ ПИНОЧЕТОВАТА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ Е ИЗПОЛЗВАЛА СРЕЩУ ДЕМАНСТРАНТИТЕ ГАЗ ПРЕДИЗВИКВАЩ НА СЕКУНДАТА СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО И ГИ ЗАЛАВЯЛИ ПО МИРИЗМАТА !!!!!!!!!! ТОВА Е ОРЪЖИЕТО НА БЪДЕЩЕТО -- ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ В ХРАСТИТЕ !!! ЕДНА ДАРЕНА "ТОПОЛ-М" НА СЕВ.КОР. И В ПОЛША НЯМА ДА МИСЛЯТ ЗА НАТЮ !?!?
  • 4 Прибирай се вече

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доктор Ковид 21":

    в Карлуково. Не си добре, там ще те излекуват.
  • 5 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Към "....21" Никога никой не са питали дали да влизаме в ЕС, както и в НАТО! Ако имаше наистина Демкрация в България както постоянно ни баламосват тези въпроси трябваше да се решат с Референдуми!!
  • 6 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    МОЛЯ ХОЛИВУУД ДА ОБЯСНИ /ТАКТИЧНО/ НА КОМАНДВАЩИТЕ НАТЮ ,ЧЕ ТОВА КОЕТО ГЛЕДАТ - Е ХУДОЖЕСТВЕН ПРОДУКТ И ЧЕ НИЩО НЕ Е ТАКОВА ,КАКВОТО ГО ВИЖДАТ НА ЕКРАНЧЕТАТА !!! И НАЙ- КРАСИВАТА МЕЧТА В ЗАПАДНИЯ СВЯТ Е СВЪРЗАНА С ИМЕНИЕ -СЪС СЛУГИ В ПРЕКРАСЕН КЛИМАТ И ФИНАНСОВА И ПОЛИЦЕЙСКА И ВСЯКАКВА ЗАЩИТА НА "БОГАТСТВОТО " -ДО ГРОБ-ГРОБ-ГРОБ !?!?НТА ИЗТОК ПОВЕЧЕТО ХОРА ИСКАТ ДА ДАДАТ РАДОСТ В ОЧИТЕ НА ДЕЦАТА !!!
  • 7 Грух

    8 1 Отговор
    Ето рецептата за световен мир:
    НАТО да се разпусне. Точка.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.