Last news in Fakti

20 Май, 2020 23:00 4 014 33

Коронавирус в САЩ: Неподготвените американски щати

  • сащ-
  • коронавирус-
  • болест-
  • неподготвени-
  • щати-
  • ню йорк-
  • доналд тръмп

Никъде другаде коронавирусът не се оказа толкова смъртоносен, колкото в САЩ

Коронавирус в САЩ: Неподготвените американски щати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На нито едно друго място няма по-голям брой заразени с коронавирус, отколкото в САЩ. Никъде другаде вирусът не се оказа толкова смъртоносен. Близо 100 000 души са починали след заразяване с новия коронавирус. Това сочат данни на университета Джонс Хопкинс. Броят на заразените пък надхвърли 1,5 милиона.

Манипулирани данни?

При това има данни, че здравните власти в някои американски щати са манипулирали статистиките за коронавирус, съобщава германският седмичник „Ди Цайт". Служители от Вирджиния, Тексас и Върмонт са признали, че е имало смесване на тестове и резултати, водещи до впечатлението, че ситуацията е по-добра от фактическата.

Учените прогнозират, че до края на месеца броят на починалите в САЩ ще достигне 110 000 души, а в края на юли ще се стабилизира около 145 000. Голям брой лекари в САЩ изразяват недоволство от това, че страната се е оказала напълно неподготвена за кризата с коронавируса. Сред тях е професор Меган Рани от болницата в Роуд Айлънд. Според нея, голям брой болници в Североизточната част на САЩ не са били снабдени с достатъчен брой предпазни маски и облекла, дезинфектанти и хигиенни материали.

Липса на национален резерв

Пред германска медия тя заявява, че „никой в страната не е сметнал за необходимо да създаде национален резерв от подобни материали. Според Рани, най-потискащото в тази ситуация е това, „че правителството явно не мисли за нас. Или сме му безразлични, или то просто не е в състояние да предвиди правилно нещата“.

Лекарката поставя унищожителна диагноза на американското здравеопазване в момента. Тя го нарича „дисфункционално" и добавя: "САЩ имат огромен потенциал в сферата на откритията и иновациите, но се справят много зле в превенцията на заболявания и подготовката за кризи, като сегашната".

Многото заразени са “нещо хубаво”?

На този фон прозвуча повече от цинично изказването на американския президент Доналд Тръмп. Той заяви, че потвърдените над милион и половина случаи на зараза не са непременно “нещо лошо”. Тръмп гледа на тази статистиката като на “нещо хубаво", защото тя доказвала, че „нашите тестове са много по-добри”. Той заяви още: "Възприемам го като отличие на честта".

Границите към Мексико и Канада остават затворени до 21 юни за всички пътувания, които не са спешно необходими. Рестрикциите бяха въведени на 18 март. Единствено здравните работници, екипажите на самолетите и американци, които се връщат обратно в САЩ, могат да преминават.

Съединените щати обявиха още, че ще разширят правомощията, които позволяват бърза депортация на нелегални мигранти, заловени на американската граница, в съответствие със заповед на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Забрани за пътуване до и от Бразилия?

Американският президент заяви, че обмисля да наложи забрана за пътуване до и от Бразилия, тъй като тази страна регистрира рекорден брой починали след заразяване с Ковид-19 през последното денонощие.

“Обмислям го”, каза Тръмп пред репортери в Белия дом, “не искам хора да идват тук и да заразяват нашите хора. Не искам и хората там да са болни. Помагаме на Бразилия с вентилатори. Бразилия несъмнено има проблем”, допълни още Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Празни приказки седесарски

    13 37 Отговор
    Добре че е Бойко Борисов,иначе България нямаше да я има щяхме всички да сме умрели от корона вирос
  • 3 Хехехе

    15 3 Отговор
    Чистят си боклука хората в САЩ покрай вируса :) А тук кога ще ги "Коронясат" тия с Бг гражданството ... времето им дойде, действайте :)
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 6 Отговор
    Какво Ви е мнението за връзката мужду процента ваксинирани против грип и пандемията в "развитите" страни.... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe....Оказа се, че в "развитите" държави разумният предел неочаквано е преминат и резултатът е налице...
    Нaпрaви ми впeчaтлeниe, чe 55% oт итaлиaнцитe ca ce били вaкcинирaли тaзи гoдинa cрeщу грип...дoкaтo в "изocтaнaлa" Бългaрия вaкcинирaлитe ce cрeщу грип ca oкoлo 3%....Интeрecнo e дa ce прocлeдят вaкcинaциитe в CТAРЧECКТE ДOМOВE из американските щати!!!

    Коментиран от #12

  • 5 Факти

    19 5 Отговор
    Ами според статистиката Италианци и Американци се бухат най много с антибиотици в храната и лекарства, за щяло и нещяло. Оттам организма им става резистентен и имунитетите им лениви.

    Коментиран от #7

  • 6 Факт

    18 14 Отговор
    Според доста българи начело с доц. Мангъров, коронавирус няма и всичко е една заблуда режисирана от "рептилите".

    Коментиран от #8, #18

  • 7 гост

    10 14 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Ами според статистиката в САЩ от началото на годината са умрели общо 1 059 000 човека от 333 милиона население или 3180 на милион !! А в "здравата и неваксинирана" Раша са умрели 784 000 от 146 милона население или 5370 на милион !!! ПОЧТИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ !!! Що така бе "факте" ??? Дали ще ги пишеш от корона или не , все са умрели !!! Значи май няма да е от "антибиотици и ваксини" , а ??

    Коментиран от #25

  • 8 гост

    10 27 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Мога само да препоръчам на "достата българи" начело с любимия им Мангъров да хванат веднага влака за любимата им Раша и да се пишат доброволци в някоя болница примерно в Москва !!! И после който оживее , ако има такива , да дойде да плещи за заблуди и рептили !!
  • 9 Минетчийски манипулатора с цифри

    10 4 Отговор
    Отново манипулации.
    САЩ по брой заразени на Милион население са на 17-то място в света.
  • 10 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "РУСКИЙ":

    То щото любимата ти Раша го яде отдавна , та затова ти е познат нали ?? Ама не си познал , горчивата истина можеш да я видиш в коментар 7 !!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сад

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не мога да кажа, но е интересно. За мен по-интересното е че развитите и богати държави на запада ги удари най-много, поне по медийни данни. Малките като нас и много други не се случи нищо особено...
  • 13 Рошко

    4 2 Отговор
    Кой знае, фащ далеко медийте каквото ни сервирате, длъжни ли сме да вярваме на всичко написано, или просто, трябва, дали ама надали написаното е достоверно

    Коментиран от #16

  • 14 Антисоциалист

    24 7 Отговор
    Господа, в нито една страна в света няма увеличение на смъртността, в САЩ също.
    Слрдователно, няма ни смъртоносна пандемия, ни епидемия.
    Повечето смъртни случаи не са от корона-вирус, а се приписват на него. За да се фалшифицират резултатите, в много държави не се извършват аутопсии - единствения начин да се установи причината за смъртта.
    Повечето огнища на смъртност са лечебните заведения, където вместо изследване и диагностика на заболяване се извършват първо и единствено тестове за корона-вирус, обездвижаване и принудително "лечение" с интубиране - най-често смъртоносно, защото се извършва от непотговени за това неспециалисти.
    Ха сега ми пишете минуси, господа вечерно ръкопляскащи на убийствената здравелишаваща система!
    Минуси ми пишете, господа верноподанници!
    Пишете - сега можете, защото няма да можете след принудително интубиране след "тест" за неизвестно какво по решение на случайно попаднал на "първа линия" уж лекар.
    Минуси ми пишете, господа бъдещи интубанти и сегашни интубиращи!

    Коментиран от #31

  • 15 DW това не е вярно

    14 2 Отговор
    По брой заразени щатите са след Испания, а смъртността в щатите е ПО-МАЛКА от всички големи европейски държави. Мери се винаги на глава от населението!!!!
    САЩ~328 млн., заразени 1,58 млн.~0,48%; смърт 95 хил.~0,028%...
    Испания~47 млн., заразени 280 хил.~0,6%; смърт 28 хил.~0,06%...
    UK~66 млн., заразени 250 хил.~0,38%; смърт 35 хил.~0,055%...
    Италия~60 млн., заразени 227 хил.~0,38%; смърт 32 хил.~0,055%...
    Франция~67 млн., заразени 181 хил.~0,27%; смърт 28 хил.~0,043%

    Брутен Вътрешен Продукт се сравнява на глава от населението. Лекарствена доза се предписва на килограм телесно тегло и т.н. Така както си ги смята DW, овчарите си броят овцете ......

    Каква е тая пандемия след като говорим за смъртност измервана от втората цифра след десетичната запетая !?!?!?!?!?

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антисоциалист

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Уважаеми, неточен сте. Корона-вирус и за тези "доста" българи, и за доцент Мангъров има, но няма ни смъртоносна пандемия, ни смъртоносна епидемия.
    На лъжата повечето българи не вярват - и на тази лъжа краката са къси.
    А и "доста" са повечето от нас - българите.
    Тези "доста" българи и доцент Мангъров са честни и здравомислещи - за наша българска чест!
    Както е, както трябва да е и както ще ще бъде!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичо Дончо каза

    4 2 Отговор
    Това.че САЩ имат най-много заразени е нещо хубаво.

    Коментиран от #21

  • 21 Чичо Кольо каза

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Дончо каза":

    Точно така и това, че Русия е плътно след нея е още по хубаво. Вечна им дружба на върховете на короната!

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Откъде ги изплю тези цифри за Русия, фснтазьор? В Русия има няма и 3000 починали от короновируса. Заразени има, но починалите са значително по-малко. Сигурно защото вместо белина пият водка и горещ чай, ваксинирани са с ПЦЖ и не са на депресанти както в САЩ.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 простофоб

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "DW това не е вярно":

    Абсолютно правилно! Само да допълня нещо: към момента преносители на вируса са 0,07% от населението на Земята, а починалите "от вируса" са 0,0046%! Ква "пандемия", кви 5 лева? Единственото следствие е печатането на огромни количества хартийки без покритие, което според всички закони на икономиката ще доведе до много висока, дано не е галопираща, инфлация, която пък от своя страна ще занули спестяванията на обикновенните хора. Не мога да си представя, че това е целта на тази истерия, но... Който знае повече - нека каже.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Къде точно видя да съм писал умрели от корона , царю на фантазьорите ???? Или в Раша не умират от друго ??? Хахаххаха , от зор да ревеш сам се излагаш !!! А данните са АБСОЛЮТНО точни и от официалните руски власти на база смъртни актове !!!! Има поне пет сайта с обща раждаемост и смъртност на населението на всички държави , за твое съжаление , ако се надяваш , че може да се скрие !!! Цял свят знае , че общата смъртност и продължителността на живота в Раша са на ниво африканска държава и никаква корона няма да и помогне !! Нещо повече , Раша е от малкото държави в които има УВЕЛИЧЕНИЕ на общата смъртност , каквото дори в САЩ въпреки пандемията няма !!! Хахаххах !!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 тралала

    1 0 Отговор
    Драги модератори, кой ви плаща за манипулирането на обществото, което постигате като триете коментари с безусловно достоверни твърдения? Не ви харесва истината, че стаден имунитет може да се изгради с цената на 4-5 месеца петорно по-висока смъртност от обичайната?